04 / 05 / 2024

taşınmaz mal Devir hakkının kısıtlamaları

taşınmaz mal Devir hakkının kısıtlamaları

Türk Medeni Kanunu kapsamında devir hakkının kısıtlamaları dahilinde; yasal ön alım hakkı, sözleşmeden doğan önalım hakkı ve geri alım hakları bulunuyor. İşte devir hakkının kısıtlamaları...

Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinmesine yönelik yasa çalışmalarında sona gelindi!

Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinmesine yönelik yasa çalışmalarında sona gelindi. UBP Güzelyurt Milletvekili Dr. Ziya Öztürkler, konuya ilişkin bilgi verdi.

Taşınmaz pasife alınmıştır ne demek?

Taşınmaz mal tapu sorgulamalarında zaman zaman "Taşınmaz pasife alınmıştır" ibaresi ile karşılaşılabiliyor. Peki, Taşınmaz pasife alınmıştır ne demek?

İpotekli taşınmaz satılabilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında "Üzerinde ipotek bulunan bir taşınmazın satışı mümkün müdür? sorusuna yanıt verdi.

Kapalı Maraş'ta Taşınmaz Mal Komisyonu’na 344 başvuru!

KKTC tarafından yapılan “Burada mal, mülk sahibi Rumlar gelsin, mallarını kendilerine iade edebiliriz” çağrısı yanıt aldı. Rumlar, Maraş’taki mülklerini almak amacıyla başvurularını yapmaya başladı. Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 344 adet başvuruda bulunuldu.

Bursa Yenişehir Belediyesi'nce alınan taşınmaz mal satışı kararı mecliste!

Bursa Yenişehir Belediyesi'nce alınan bir taşınmaz mal satışı kararı meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Erozan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Kiracı tarafından başkasına kiralanan taşınmaz ne olur?

Bazı kiracılar üzerine kiralanan taşınmazı başkalarına kiralayabiliyor. Peki, bu durum yasal mı? Mal sahibi nasıl bir yol izlemeli? Takvim Gazetesi köşe yazarlarından Feride Hilal İmal bu sorunun yanıtını kalem aldı.

Tapu alım satım masrafı hesaplama 2018!

Taşınmaz mal devir işlemleri için belli tapuda evrakların teslim edilerek ve tapu alım satım masrafının da ödenmesi ile gerçekleşiyor. İşte tapu alım satım masrafı hesaplama 2018 örneği..

Tapu harcı kaça düştü?

Taşınmaz mal devir ve iktisaplarında tapu harcı, binde 20 oranında tahsil edilerek ödeniyordu. Ancak 15 Mart'ta Bakanlar Kurulu oranlarda indirim kararı aldı. Peki, tapu harcı kaça düştü?

Tapu devir masrafları 2017!

Taşınmaz mal devir işlemlerinde tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. İşte tapu devir masrafları 2017..

FETO'nün 1.174 taşınmazının satış işlemi durduruldu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla FETÖ şirketlerinin tapuya kayıtlı gayrimenkuller listelendi. Yapılan araştırma sonucu 1.174 taşınmazın satış ve devir işlemleri durduruldu.

Hazineye Ait Taşınmaz Mal Kanunu'nda değişiklik teklifi verildi!

4706 Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasın Dair Kanun Teklifi verildi..

Emlakçı alım satım komisyonu 2016!

Kimi alıcı veya satıcılar taşınmaz mal devir işlemlerini emlakçı aracılığı ile halledebiliyor. Tarafların anlaşma sağlamaları durumunda emlakçı komisyon hak etmiş oluyor. Peki, emlakçı alım satım komisyonu 2016 ne kadar?

Hisseli taşınmazın haczi!

Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem oluyor. Peki, hisseli taşınmazın haczi mümkün mü? Hisseli taşınmaz mal nasıl hacze konu olur?

taşınmaz mal Devir hakkının kısıtlamaları Haberi

taşınmaz mal Devir hakkının kısıtlamaları

Devir hakkının kısıtlamaları!

Türk Medeni Kanunu kapsamında devir hakkının kısıtlamaları dahilinde; yasal önalım hakkı, sözleşmeden doğan önalım hakkı ve geri alım hakları bulunuyor.


1. Yasal önalım hakkı

a. Önalım hakkı sahibi

MADDE 732.- Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.


b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre

MADDE 733.- Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.

Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbidir ve satıştan önce veya sonra yapılabilir.


Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir.


Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.


c. Kullanılması

MADDE 734.-...