05 / 05 / 2024

taşınmazda kdv

taşınmazda kdv

Gayrimenkul alım satım işleminde katma değer vergisi nasıl uygulanıyor. Gayrimenkulde KDV oranları nasıl tespit ediliyor? İşte gayrimenkul alım satım işleminde katma değer vergisi uygulaması esasları...

Milli Emlak'tan Milas'ta satılık 3 arazi fırsatı! KDV'den muaf ve yüzde 20 indirimle arazi alabilirsiniz! 

Muğla Milas Milli Emlak Müdürlüğü, Muğla Milas'ta yer alan 3 adet araziyi, hem KDV'den muaf olarak hem de yüzde 20 indirim fırsatıyla satıyor. Peki Muğla Milas'ta yer alan arazilerin fiyatları ne kadar? 

İlaçta KDV yüzde 10’a çıktı: 14 bin 900 çeşit ilaca bir zam daha geliyor! 

İlaçta KDV oranın yüzde 10'a yükseltilmesiyle 14 bin 900 çeşit ilacın fiyatlarının artacağına vurgu yapan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, KDV'nin mali takibi sağlama amacıyla sembolik bir değere düşürülmesinin gerektiğini dile getirdi. İşte ayrıntılar...

Hisseli taşınmazda istenmeyen ortak paydaşlıktan nasıl çıkarılır?

Hisseli taşınmazlarda diğer paydaşlar için durumu çekilmez hale getiren paydaş mahkeme yoluyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Bu durumda ortaklıktan çıkarılan hissedara 3 seçenek sunulur.

Çok az kişi biliyor! Bu şartları taşıyanlar KDV'den muaf tutulacak!

Katma Değer Vergisi Kanunu’ndaki düzenlemede yabancılara satılan taşınmazlar için KDV istisnası geldi. Söz konusu kanunda öngörülen şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler taşınmaz alımlarında KDV ödemekten muaf olacak.

Büyükçekmece Belediyesi yer altı otoparkı inşa ettirecek! İhalesi 16 Ağustos'ta!

İstanbul İli Büyükçekmece Belediye Başkanlığı, Büyükçekmece İlçesi sınırlarında yer alan ve mülkiyeti Büyükçekmece Belediyesi'ne ait olan taşınmazda yer altı otoparkı inşa ettirecek. İşte detaylar...

Gayrimenkullerin satış ve devri KDV'den muaf mı?

Denetçi CPA, MBA Ahmet Arslan, Dünya Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında taşınmazlarda KDV mükellefiyetini kaleme aldı. İşte Ahmet Arslan'ın 'Sermaye koyma borcunun ayni olarak yerine getirilmesi halinde KDV mükellefiyeti' başlıklı yazısı...

Gayrimenkul satış ihalelerinde sözleşmeler değişiyor!

5'inci Yargı Paketi'ni içeren kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Yeni pakete göre;  taşınmazda kira sözleşmesine bağlı şekilde yaşayan kişiye kira bedelini icra dairesine yatırması talep edebilecek.

Gayrimenkul satış ihalelerinde yeni değişiklik mecliste!

Gayrimenkul satış ihalelerinde değişikliğe gidildi. Buna göre, ihale alıcısının talebi üzerine icra dairesi, satışı gerçekleştirilen taşınmazda kira sözleşmesine bağlı şekilde yaşayan kişiye kira bedelini icra dairesine yatırması emrini verebilecek.

Ekim 2021'de ipotekli konut sayısı 1 milyonu aştı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ekim 2021 tarihi itibarıyla 11 milyon 673 bin 865 kişiye ait, 4 milyon 868 bin 676 taşınmazda ipotek olduğu belirtildi.

Tekirdağ'da 7.6 milyon TL'ye kat karşılığı inşaat işi ihalesi!

Hayrabolu İlçesi Hisar Mahallesi 1 Ada 73 Parselde Bulunan Taşınmazda  7 milyon 664 bin 790 TL bedelle  kat karşılığı inşaat işi ihale edecek. İhale 16 Ekim 2020 tarihinde yapılacak.

Kiracılara 1.150 TL'lik para yardımı!

Ev sahiplerine 1.150 TL'ye varan kira desteği ödenirken kentsel dönüşüme verilen taşınmazda kiracı olarak oturan kişilere ise 2 bin 300 liraya kadar taşınma desteği parası veriliyor...

Erzincan Belediyesi'nden 8.8 milyon TL'ye kat karşılığı inşaat ihalesi!

Erzincan Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Erzincan İli, Merkez İlçesi, Fatih mahallesi, 2103 ada 2 parsel nolu taşınmazda konut inşa edilmesi işi 8 milyon 871 bin 335 TL'ye ihale edilecek.

İmar kanununda değişiklik yapan yasa teklifi Anayasa'ya aykırı mı?

Cumhuriyet Halk Partisi, imar kanununda değişiklik öngören teklifin, imar planı değişikliklerinin taşınmazda meydana getirdiği değer artışı payının dağılımını düzenleyen 15. Maddesi’nin anayasaya aykırı olduğunu belirtti...

taşınmazda kdv Haberi

taşınmazda kdv

Gayrimenkul alım satım işleminde katma değer vergisi uygulaması!

Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesine göre gayrşmenkullerin; Ticari, sınai, zirai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimleri; Bu faaliyetler kapsamına girmese dahi müzayede mahallerindeki satışlar, KDV’nin konusuna giriyor.


Bu hükümler çerçevesinde, ticari nitelik taşımayan veya en az iki isteklinin katılımı suretiyle müzayede yoluyla yapılmayan taşınmaz satışları KDV’nin konusuna girmediğinden vergiye tabi bulunmamaktadır. 


KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 30/12/2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir. 


Söz konusu Kararname eki (I) sayılı...