02 / 05 / 2024

taşınmazların değer tespiti

taşınmazların değer tespiti

Taşınmazların değerinin tespitinde maliyet yaklaşımı ve gelir modeli uygulanır. Kira çarpan yönetimi Gelir yönetiminde en kolay yol brüt kira çarpanı yöntemidir. Taşınmazların değeri nasıl hesaplanır?

Taşınmazların değerinin tespiti!

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamındaki uygulama alanlarında yer alan taşınmazların değer tespiti, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 11 inci maddesindeki esaslara göre yapılıyor. İşte taşınmazların değerinin tespiti...

Özelleştirme dairesi tarafından 4 ildeki taşınmazların nihai pazarlık görüşmesi yapıldı!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından İstanbul, Erzurum, İzmir ve bunun yanı sıra, Muş'daki bazı taşınmazların özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmeleri yapıldı.

Sayıştay raporlarında ortaya çıktı: Gayrimenkul zengini SGK'nın elindeki taşınmazların değeri 2 milyar lirayı aştı!

Sayıştay’ın 2022 raporları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) gayrimenkul zenginliğini göz önüne serdi. SGK'nın elinde olan taşınmazların değeri 2 milyar lirayı aştı. İşte detaylar...

Doların değer kaybetmesi gümüşe yaradı! Gümüş tozu dumana kattı!

Gümüş fiyatları 26 Ekim 2022 Perşembe günü yükselişe geçti. ABD doların değer kaybetmesi ile nefes alan gümüş değer kazanarak tozu dumana kattı. Peki gümüş fiyatları ne kadar oldu? Gümüşün gram fiyatı kaç lira? 26 Ekim 2022 gümüş fiyatları.

Hükümet 10 ilde bulunan taşınmazların imar planlarını değiştirdi ve satışını onayladı! İşte o iller

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 ilde bulunan 17 taşınmazın imar planlarını değiştirdi ve satış işlemlerini onayladı. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte o iller ve satışı yapılan mülkler...

Bodrum'daki taşınmazların nihai pazarlık görüşmesi gerçekleştirildi!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Muğla ilinin Bodrum ilçesinde yer alan taşınmazların özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesi gerçekleştirildi. İşte verilen teklifler...

İstanbul Ankara ve İzmir'deki Hazine'ye ait taşınmazlar satılıp imar planı değişti! İşte yeni sahipleri

Özelleştirme kapsamındaki bazı taşınmazların satışı ve imar planı değişikliği onaylandı. Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne kayıtlı Ankara, İstanbul ve İzmir'deki taşınmazlara en yüksek fiyat tekliflerini veren şirketler belli oldu. İşte detaylar...

Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 2022! 

Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31835 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapı Yasaklı Taşınmazların Hazine Taşınmazları ile Değiştirilmesi Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Tabiat Varlıkları, Doğal Sit Alanları ve Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Kalan Yapı Yasaklı Taşınmazların Hazine Taşınmazları ile Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Platin bugün değer kaybediyor! Platin gramı bugün ne kadar?

Yatırım yapmak isteyen yüzlerce yatırımcı altın ve gümüş dışında platini de araştırıyor. Platinin onsu bugün güne 918 dolardan başladı. Platin bugün değer kaybederek güne başlarken platin gramı ne kadar oldu? İşte 25 Nisan 2022 platin gram fiyatı...

Kentsel dönüşümde değer tespiti nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde maliklerin merak ettiği konular arasında taşınmazın değerinin tespiti yer alıyor. Peki, kentsel dönüşümde değer tespiti nasıl yapılır?

Kütahya Belediyesi taşınmazların kira süresini uzattı! 

Kütahya Belediyesi'nin mülkiyetinde olan taşınmazların kira sürelerinin uzatılması mecliste büyük yankı yarattı. Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik 2021!

Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31705 Sayılı Resmi Gazete'nin Mükerrer sayısında yayımlandı.

Adese Gayrimenkul'ün vefa sözleşmesine konu taşınmazlarının devir süreci başladı!

Adese Gayrimenkul ile Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Garanti Bankası, Şekerbank ve Burganbank arasında düzenlenmiş olan vefa sözleşmelerine ilişkin 388 milyon 7 bi 97 TL ödeme yapıldı ve taşınmazların şirkete devri süreci başlatıldı. 

taşınmazların değer tespiti Haberi

taşınmazların değer tespiti


Örneğin Karaköy çevresinde yıllık emsal ortalama m2 kira bedeli 1.000 TL olsun. Bu durumda 2.000 m2 bir alanın kira bedeli 2.000x1.000= 2 milyon TL/yıl olacaktır. Bunun 10 yıllık kira süresi ile çarpılması sonucunda binanın değeri 20 milyon TL olarak hesaplanır. İskonto veya kapitalizasyon yöntemi Gelecekte elde edilecek gelirlerin bugünkü değere getirilmesi işlemidir. 


Bu yöntemde şu formül uygulanır: Taşınmazın Değeri= Net İşletme Geliri/Kapitalizasyon Oranı Net İşletme Geliri = Binanın faaliyeti sonrasında elde edilen net gelir Kapitalizasyon Oranı = Beklenen Getiri Oranı+Amortisman Oranı Örnek: Taşınmazın net geliri= 1.000.000 USD Beklenen yıllık gelir oranı= % 7.5 Binanın ekonomik ömrü= 40 yıl Amortisman oranı= 100/40= % 2.5 Kapitalizasyon oranı= % 10 Binanın değeri= 10 milyon dolar olarak hesaplanacaktır. 


Maliyet yöntemi ile hesaplama 


Bu yöntemde (Binanın Değeri=Binanın...