22 / 07 / 2024

tefe+üfe/2 formülü

tefe+üfe/2 formülü

Taşınmaz kiralamalarında kiracıların ödediği kira bedeline, sözleşmenin yıllık olarak yenilenmesi halinde zam uygulanıyor. Kira bedelinde TEFE+ÜFE/2 formülü ile de zam yapılabiliyor. Peki, kirada TEFE+ÜFE/2 nasıl hesaplanır?

Emekliye ek zamda iki model 4 formül seçeneği! Refah payı ve taban aylık ne kadar olacak? 

Temmuz zammı yaklaşırken, emekliler hem bu yükselişi hem de ek iyileştirme konusunda verilecek olan son kararı merak ile bekliyorlar. Buna göre, ek iyileştirmede refah payı ve taban aylık yükselişi öne çıkarken, her iki modelde 2'şer formül dikkatleri çekmektedir.

SSK, Bağkur, 4A, 4B emeklilerine 2024 müjdesi! Emekli ikramiyesi 2024 zammında 2 formül masaya geldi! 

Gündemden düşmeyen emekli maaşı zammı yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25'e çıkarken, emekli ikramiyeleri için de bu yıl özel artış yapılacağı kaydedildi. Emekli ikramiyesi 2024 zammında 2 formül masaya geldi. İşte detaylar...

Asgari ücrette 2 formül! 9 bin 350 lira detayı dikkat çekti

Milyonların beklediği asgari ücret zammının açıklanmasına sayılı günler var. Bakan Bilgin'in 'enflasyon' açıklaması akıllara 2 formülü getiriyor. Buna göre yeni zam oranı temmuz zammı veya yıllık enflasyon baz alınarak belirlenmesi planlanıyor. İşte tüm detaylar...

TEFE TÜFE oranları Eylül 2019!

TEFE TÜFE oranları Eylül 2019 vatandaşlar tarafından en çok aratılan konular arasında Peki enflasyon rakamları ne? İşte TEFE TÜFE oranları Eylül 2019...

Nivo İstanbul’da 2 yıl kira garantisi!

200 milyon dolarlık yatırım bütçesiyle hayata geçirilen Nivo İstanbul projesi müşterilerine 2 yıl kira garantisi sağlıyor. 

İstanbul'da 2 yıl içinde 20 yeni metro hattı açılacak!

İstanbullular için güvenli, hızlı ve konforlu ulaşım şekli olan metro yatırımları tam gaz devam ediyor. Mega şehirde 2 yıl içinde 20 yeni metro hattının açılması planlanıyor...

AKM'nin inşaatı 2 yıl içerisinde tamamlanacak!

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın, yıkımı sırasında "Sözünü aldım, 2019'un ilk çeyreğinde bitecek” dediği Atatürk Kültür Merkezi'nin inşaatı 2 yıl içerisinde tamamlanacak.

Daire Kartal projesinde 2 yıl kira garantisi fırsatı!

Bodur Gayrimenkul, Daire Kartal projesinde yeni bir kampanya başlattı. Projede yüzde 20 indirim ve 2 yıl kira garantisi fırsatı sunuluyor...

İzmir Limanı ihalesi 2 yıl Danıştay'da bekledi, kayıp 1 milyar dolar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İzmir Limanı'nın ihalesini yapıyoruz ve Danıştay'da İzmir Limanı ihalesi 2 yıl bekliyor. 2 yıl sonunda burayı alacak olan kişi vazgeçiyor ve biz 1 milyar dolar kaybediyoruz. Şimdi bunu bana Danıştay neyle izah edecek" dedi...

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüşün formülü değişti!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinde döviz TL'ye dönüşün formülünü değiştirdi. Yeni hesapta TÜFE her ayın enflasyonu üstüne konularak hesaplandı. Düzeltilen hesaplamayla bin TL'nin karşılığı 4 bin 509 lira oldu.

Nivo Ataköy'de 2 yıl kiracınız hazır!

Nivo Ataköy'de 2 yıl kiracınız hazır.. Dükkan ve mağazalarda kiracıyı hazır eden projede yüksek tavanlı cadde cepheli dükkanlar yer alıyor. 

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüş formülü!

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüşün formülü belli oldu. Buna göre, 1.000 dolarlık bir sözleşme için dolar kuru 3.77 TL, TÜFE yüzde 17.99’dan 4 bin 457 lira olacak.

Hakan Çatalkaya'dan kaliteli hayat formülü!

Son dönemde “Kentsel dönüşüm ve imar affı uzmanı” unvanıyla medyada boy gösteren İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, kaliteli hayatın formülünü verdi.

tefe+üfe/2 formülü Haberi

tefe+üfe/2 formülü

Kirada TEFE+ÜFE/2 nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların ödediği kira bedeline, sözleşmenin yıllık olarak yenilenmesi halinde zam uygulanıyor. 


Kira ile ilgili yasal esasların yer aldığı Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelinde yapılacak zam dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Ancak kanunda hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği açıklanmıyor.


Yargıtay kararlarına göre 12 aylık ortalamaların hesaplamada baz alınması gerektiği söylenirken; TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerekiyor.


Bazı kira sözleşmelerinde uygulanacak zam "Üfe+Tüfe/2" formülü ile yapılıyor. Buna göre bu hesaplamada da bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranları kullanılıyor.


TÜFE ÜFE kira artışı hesabı..

2014 Temmuz ÜFE oranları;

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre...