28 / 04 / 2024

tek çocuğun miras hakkı

tek çocuğun miras hakkı

Yasal mirasçılar arasında kan hısımları; yani altsoyu, anne ve babası, büyük anne ve büyü babası, evlilik dışı hısımları; Sağ kalan eşi; Evlatlığı ve Devlet yer alıyor. Peki, tek çocuğun miras hakkı nedir?

Miras tek çocuğa bırakılır mı?

Medeni Kanun gereğince, mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçı olurlar. Peki, bir kimsenin birden fazla çocuğu olmasına rağmen miras tek çocuğa bırakılır mı?

Miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! Çocuğu olmayanların mirası kimler arasında paylaştırılır?

Miras paylaşımları kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar artık daha fazla merak edilirken çocuğu olmayan kişilerin ise miraslarının kime kalacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu süreçte çocuğu olmayan kişinin mirasçısı kim oluyor? İşte haberin merak edilen detayları...

Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...

Miras paylaşımı sürecinde birkaç istisnai durumlarda, bazı çocuklar miras payından faydalanamayabiliyor. Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...

Çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır?

Miras meselelerinde, çocuk sahibi olmayan bireylerin mirasının kime kalacağı merak edilen konulardan biridir. Bu konu hakkında belirli düzenlemeler yapılmış olup hukuki olarak miras paylaşımı yapılır. Peki çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır, direkt eşine mi geçer? 

İstanbul’un dönüşümü için 10 kritik öneriyi sektörün uzmanları tek tek sıraladı!

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından kentsel dönüşümün tek çözüm olduğu bir kez daha vurgulandı. Peki İstanbul'da böyle bir deprem olursa ne olur? Sektör uzmanların İstanbul'un dönüşümü için 10 kritik öneriyi tek tek sıraladı.

Son dönemde eleştirilen TikTok'a 305 milyon TL'lik dev ceza! Yoksa TikTok kapatılıyor mu?

Son dönemde Türkiye'de de tartışılmaya başlanan Tiktok, bu defa İngilterede'de gündem oldu. 13 yaşın altında 1,4 milyon çocuğun kurallara aykırı olmasına rağmen TikTok kullandığı ortaya çıkınca ünlü sosyal medya platformuna 12,7 milyon sterlin yani yaklaşık olarak 305 milyon TL ceza kesildi. İşte de

İstanbul'un tam 26 ilçesinde elektrik kesintisi! Aman dikkat, tek tek açıklandı saatlerce gelmeyecek! Hemen bakın!

İstanbul'un tam 26 ilçesinde elektrik kesintisi... Aman dikkat, tek tek açıklandı saatlerce gelmeyecek... Hemen bakın...

O ilde öğrencilere kantin desteği başlıyor! Her ay 330 TL harçlık alacaklar!

Ekonomik krizin vurduğu bir  çok ailenin çocuklarına yönelik yapılacak belediye kantin desteğinden binlerce çocuğun yararlandırılması amaçlanıyor.  Çocuklarına beslenme koymakta sıkıntı yaşayan ailelere neden aldıracak çalışma kapsamında öğrenciler her ay 330 TL’lik kantin desteği alacak. Peki hangi

Ebebek akülü arabalarda 1000 tl indirimli! Kaçırmayın! İşte 4 Ekim 2022 fiyat listesi

Anne ve bebek ürünleri mağazası ebebek her çocuğun hayali akülü arabalarda 1000 tl indirme gitti. 9 Ekim’e kadar devam edecek olan fırsatları kaçırmayın!

Deniz İstanbul Bahar Rezidans'ın lansmanı yapıldı! İstanbul’un marinalı tek sahil kasabasında lansman fırsatı!

Şehir yaşamına değer katan nitelikli projelerin sahibi Keleşoğlu Holding imzasıyla hayata geçirilen mega kent İstanbul’un marinalı tek sahil kasabası Denizİstanbul'un yeni etabı ‘Bahar Rezidans’ın lansmanı yapıldı. İşte detaylar...

Çocuğa miras kalan gayrimenkuller nasıl yönetilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocuğa miras kalan malların nasıl yönetilmesi gerektiğini kaleme aldı. 

Tapusu çocuğun üzerinde olan gayrimenkul nasıl devredilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkulün tapusunun çocuk üzerine kayıtlı olması durumunda mülkiyet devrinin nasıl yapılacağını kaleme aldı. 

Muhammed el Fayed'in çocukları arasında miras kavgası!

İngiltere'nin önemli iş insanlarından Milyarder Muhammed el Fayed’in iki çocuğu, miras kavgasına girdi. Ömer el Fayed mahkemelik olduğu ablası Camilla'nın kendisine saldırdığını iddia etti. 

Üvey kardeşi olanlar dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 76 yaşında ağabeyinin 2 çocuğu olduğunu bir de evlilik dışı bir çocuğu olduğunu belirten okuyucu, yetişkin çocuğun haklarını istediğini söyledi. Okuyucu, çocuk ve annesinin ağabeyinden evini satmasını isteyip isteyemeyeceğini sordu.

tek çocuğun miras hakkı Haberi

tek çocuğun miras hakkı

Tek çocuğun miras hakkı nedir?

Mirasbırakanın yasal mirasçıları arasında kan hısımları; yani altsoyu, anne ve babası, büyük anne ve büyü babası, evlilik dışı hısımları; Sağ kalan eşi; Evlatlığı ve Devlet yer alıyor.


Peki, mirasbırakanın tek çocuğu varsa mirastaki hakkı ne olur? Tek çocuğun miras hakkı nedir?


Medeni Kanun gereğince, miras payları hangi zümre ile birlikte mirasçı olunduğuna göre değişiyor. Tek çocuk da olda, birden fazla çocuk da olsa; altsoy mirasın dörtte üçünü alıyor.


Medeni Kanun mirasın 3/4'ünü altsoya; 1/4'ü ise eşe vermiş oluyor. Ancak anne baba ve eş birlikte mirasçı olursa; anne baba 1/2, eş de 1/2 olmak üzere mirasta yarı yarıya hak sahibi olmuş oluyor.


Yasal mirasçılar ve mirasçılıkları Medeni Kanun kapsamında şu şekilde sıralanıyor;


A. Kan hısımları

I. Altsoy

MADDE 495.- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları,...