29 / 04 / 2024

Tek çocuk miras hakkı

Tek çocuk miras hakkı

Yasal mirasçılar arasında kan hısımları; yani altsoyu, anne ve babası, büyük anne ve büyü babası, evlilik dışı hısımları; Sağ kalan eşi; Evlatlığı ve Devlet yer alıyor. Peki, tek çocuğun miras hakkı nedir?

Miras hakkını alamayanlara gizli fırsat! Miras alamayan kardeş... 

Günümüzde pek çok kişinin en çok yaşadığı problemler arasında miras paylaşımı bulunuyor. Peki miras paylaşımı ile ilgili bu detayı biliyor musunuz? İşte tek tek açıklanan o detaylar....

Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...

Miras paylaşımı sürecinde birkaç istisnai durumlarda, bazı çocuklar miras payından faydalanamayabiliyor. Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...

Miras hisseli tapusu olanlar aman dikkat! Eviniz, arsanız, tarlanız buhar olabilir! Tapuyu müstakile çevirmek için...

Miras yoluyla paylaşılan gayrimenkuller, hisseli tapu olarak kaydediliyor. Hisseli tapuların, sorunsuz ve tek bir sahibe ait müstakil tapulara dönüşümü, büyük bir önem taşırken bazı koşulları gerektiriyor.

En düşük memur maaşı Ocak'ta 32 bin 297 TL olacak! Memur ve memur emeklileri dikkat! İkramiye, çocuk yardımı.. Açıklandı

Memur ve memur emeklilerinin kazanımlarının ayrıntıları tek tek açıklandı. İşte maaştan ikramiyeye, çocuk yardımından ek ödemelere kadar tüm detaylar...

Çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır?

Miras meselelerinde, çocuk sahibi olmayan bireylerin mirasının kime kalacağı merak edilen konulardan biridir. Bu konu hakkında belirli düzenlemeler yapılmış olup hukuki olarak miras paylaşımı yapılır. Peki çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır, direkt eşine mi geçer? 

Almanya’dan Türkiye’deki annelere çocuk başı ayda 85 ile 251 Euro arasında maaş bağlanıyor! Detaylar tek tek açıklandı! 

Almanya tarafından, ülkesinde çocuk yapmış olan ve Türkiye’ye yerleşenlere, 'çocuk başı ayda 85 ile 251 euro' arasında değişen rakamlarda maaş bağlanıyor. İşte detaylar...

Şahsıma taşınmaz miras kalmış mı nasıl öğrenebilirim? İşte miras öğrenme detayları!

Anne, Baba veya uzak bir akrabanızdan adınıza miras kalıp kalmadığını öğrenmek artık çok kolay. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, tek tıkla adınıza kayıtlı miras olup olmadığını sorgulama işlemleri ile ilgili bilgileri tek tek paylaştı.

Anne babalara adeta Mart 2023 müjdesi geldi! Tek tek yatırılan bu çocuk paralarını hemen PTT'den alın!

Anne babalara adeta Mart 2023 müjdesi geldi... Tek tek yatırılan bu çocuk paralarını hemen PTT'den alın... 

Anne babalara resmen Mart 2023 müjdesi geldi! Tek tek yatırılan bu çocuk paralarını aman kaçırmayın!

Anne babalara resmen Mart 2023 müjdesi geldi... Tek tek yatırılan bu çocuk paralarını aman kaçırmayın... Hemen bu detaylara bakın...

Anne babalara adeta Şubat 2023 müjdesi geldi! Tek tek yatırılan bu çocuk paralarını PTT'den hemen alın!

Anne babalara adeta Şubat 2023 müjdesi geldi... Tek tek yatırılan bu çocuk paralarını PTT'den hemen alın...

İpotekli miras kime kalır? Hisseli olarak mı bölünür? Borcu ödeyen mi alır?

Gayrimenkulün teminat olarak verildiği durumlarda mirasçılar arasında  nasıl pay edilir? İpoteği ödeyen tek başına malik olur mu?

Hisseli tapu tek tapu olur mu?

Hisseli tapuya sahip ülkemizde pek çok kişi bulunmaktadır. Hisseli tapu genellikle miras yolu ile vatandaşlara geçmektedir. Bir tapunun birden fazla sahibi olabilir. Buna hisseli tapu denilmektedir. Peki “Hisseli tapu tek tapu olur mu?” İşte detaylar!

Miras nasıl bölünür? Kimler mirasçı olabilir?

Mal varlığından pay alacak olanlar, vefat eden kişi sonrasında büyük anlaşmazlığa düşebiliyor. Vefat eden kişinin eşi kalmış ve bir çocuğu bulunuyor, aynı zamanda anne, babası da sağ ise mirasın 1/4 kısmını eş, 3/4 kısmını ise çocuk alabiliyor. 

Tek çocuk miras hakkı Haberi

Tek çocuk miras hakkı

Tek çocuğun miras hakkı nedir?

Mirasbırakanın yasal mirasçıları arasında kan hısımları; yani altsoyu, anne ve babası, büyük anne ve büyü babası, evlilik dışı hısımları; Sağ kalan eşi; Evlatlığı ve Devlet yer alıyor.


Peki, mirasbırakanın tek çocuğu varsa mirastaki hakkı ne olur? Tek çocuğun miras hakkı nedir?


Medeni Kanun gereğince, miras payları hangi zümre ile birlikte mirasçı olunduğuna göre değişiyor. Tek çocuk da olda, birden fazla çocuk da olsa; altsoy mirasın dörtte üçünü alıyor.


Medeni Kanun mirasın 3/4'ünü altsoya; 1/4'ü ise eşe vermiş oluyor. Ancak anne baba ve eş birlikte mirasçı olursa; anne baba 1/2, eş de 1/2 olmak üzere mirasta yarı yarıya hak sahibi olmuş oluyor.


Yasal mirasçılar ve mirasçılıkları Medeni Kanun kapsamında şu şekilde sıralanıyor;


A. Kan hısımları

I. Altsoy

MADDE 495.- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları,...