19 / 11 / 2024

Tematik haritalar

Tematik haritalar

Harita türlerinden olan tematik harita nedir, hangi haritalara tematik deniyor? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Deprem bölgesindeki 11 ilde ortofoto haritaları devrede: Sınırları değişen mülkiyetlerin yeri belirleniyor! 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller için ortofoto haritaları üreterek, hangi mülkiyette nerede, ne derece kayma olduğunu belirlediklerini ifade etti. 

Türkiye'nin deprem risk haritaları çıkarılıyor! Tehlikeli ve riskli yerler imara açılmayacak!

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) kapsamında, olası bir depremde yaşanabilecek can ve mal kayıplarına ilişkin bilgilerin bulunduğu Türkiye'nin deprem risk haritaları hazırlanacak. İşte Türkiye'nin deprem risk haritalarına ilişkin merak edilen tüm ayrıntılar...

İş fikri olan gence 200 bin TL destek! 6 tematik alanda hibe verilecek 

Genç girişimcilere 200 bin Türk lirası destek verilecek. BİGG programı için açılan çağrıda geri sayım başladı. 6 tematik alanda iş fikri olanlar, uygulayıcı kuruluşlara başvuruda bulunabilecek.

Manisa'nın yeni fay hattı, imar haritalarına işlendi!

Manisa fay hattı ortaya çıkarıldı. Yeni hat imar haritalarına kaydedildi. Manisa'da imar haritalarına işlenen fay hattı doğrultusunda bina stoğu gözden geçirilecek.

DASK’ta 2020 devrimi!

Türkiye gelince evlerin yüzde 52’ye yakını depreme karşı sigortalı. 1 Ocak 2020’den itibaren DASK’ta önemli yenilikler olacak. Risk haritaları ile binanın yeri ve yüksekliğinin yanı sıra yapılma tarihi de fiyatı etkileyecek...

Milyonlarca yapı stoku güvensiz!

İNTES Başkanı Celal Koloğlu, "Risk haritaları çıkarmalı ve buna dayalı olarak riskleri yenilikçi yaklaşımlar ve uygun yapı standartlarıyla asgariye indirmeye gayret etmeliyiz" dedi...

Kentsel dönüşümde kentlerin yol haritaları belirlenecek!

İmpo İmar Kentsel Dönüşüm Müdürü Mehmet Aydemir, kentsel dönüşüm strateji belgesiyle beraber, sadece belirli bir bölgenin sorunlarına çözüm olan, parçacıl kentsel dönüşüm anlayışının değiştiğini söyledi...

Tahir Nalbantçılar: Konutta riskler en aza indirilmeli!

KTÜN Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube eski Başkanı Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, Konut projeleri yapılırken, jeolojik ve jeoteknik haritaların göz önünde tutulup risklerin en aza indirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ece Şenses kentsel haritalarını KOSGEB desteğiyle işe dönüştürdü!

Peyzaj Mimarı Ece Şenses de küçükken kurmayı hedeflediği firmasını KOSGEB desteğiyle açtı ve kentsel haritalarıyla ziyaretçilerin gezilerini kolaylaştırdı.

Evin değerini düşük gösterme devri bitiyor!

Evin değerini düşük gösterme devri bitiyor. Kurulacak ‘Taşınmaz Değerleme Sistemi’ ile her şehir ve ilçeye hatta mahalleye özel değer haritaları çıkarılacak.

Gayrimenkule disiplin geliyor!

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başlıyor. Taşınmaz değerleme bilgi merkezi kurulacak, değer haritaları çıkarılacak ve yurt dışında tapu ve kadastro temsilcilikleri açılacak

Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı kuruluyor!

Yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnamede birçok maddede yer alıyor. Bu maddelerden en önemlisi,Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, taşınmazların toplu değerleme yöntemleriyle değerini belirleyerek değer bilgi merkezini kuracak ve değer haritaları üretecek...

Kadastro Haritaları ve Tapu Sicili Yönetmeliği'nde değişiklik!

Kadastro Haritalarının Yeniden Düzenlenmesi ve Tapu Sicilinde Gerekli Düzeltmelerin Yapılmasında Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik kapsamında değişiklik yapıldı..

Tematik haritalar Haberi

Tematik haritalar

Tematik harita nedir?

Tematik harita, bir topografik altlık üzerinde o bölge ile mekansal

referanslı olan her konuda bilgi aktaran kartografik ürünlere deniyor.


Mekansal referanslı konu olarak tematik haritaya birkaç örnek;

Jeoloji, ulaşım, taşımacılık, hava sıcaklığı, hava basıncı, tarımcılık, madencilik, ekonomi, üretimler, denizcilik, hava ve toprak kirliliği, turizm gibi..


Haritaları kimler üretir?

Devletin temel görevleri arasında haritaların, ülkenin değişik amaçlı kalkınmasına ve taşınmaz mal hukukunda kullanılmak üzere üretilmesi de yer alıyor. Bu nedenle ülkemizde de büyük ölçekli topografik içerikli haritalar devlet eliyle üretilir, ya da devlet, ihale yoluyla özel firmalar tarafından bunların üretmesi sağlanıyor.


Buna göre, 1: 5000 ölçeğine kadar taşınmaz mal hukukunda hizmet verecek haritalar orijinal yer ölçmeleri ya da fotogrametrik yöntemlerle Başbakanlığa bağlı “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” sorumluluğunda üretilip ve güncel tutuluyor. 


Buna karşın belediye...