09 / 01 / 2025

temyiz nasıl yapılır

temyiz nasıl yapılır

Temyiz bir kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi, olarak tanımlanıyor. İdare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir. Peki temyiz süresi nedir? Temyiz süresi ne kadardır?

Gelir vergisi hesaplaması nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında gelir vergisi hesaplaması nasıl yapılır? değer artış kazancının istisna bedeli nedir? 2013 yılı için değer artış kazancı vergisinde istisna bedeli ne kadardır?

Kat karşılığı inşaat hesabı nasıl yapılır?

Müteahhit ile anlaşılarak yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmeleri arsası üzerine inşaat yapmaya yeterli maddi gücü olmayanlar tarafından tercih ediliyor. Peki bu anlaşmalarda kat karşılığı inşaat hesabı nasıl yapılır?

Ölüm halinde miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras hukukuna göre bir kimsenin vefatından sonra geride bıraktığı menkul ve gayrimenkul mallar, yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, ölüm halinde miras paylaşımı nasıl yapılır? Miras paylaşımı neye göre yapılır?

İmar affı başvurusu nasıl yapılır?

İmar mevzuatına aykırı yapılar ve gecekondular için yapının bulunduğu yerin valilik veya belediyelerine bazı esaslara göre müracaat ediliyor. Peki, imar affı başvurusu nasıl yapılır? İşte yanıtı...

Trampa işlemi nasıl yapılır?

İki ayrı kişinin tapuda üzerlerine tescilli bulunan gayrimenkullerini karşılıklı olarak birbirlerine devir etmeleri işlemine trampa deniyor. Peki trampa işlemi nasıl yapılır? Nerede yapılır? İşte yanıtı..

Arazi yeri tespiti nasıl yapılır?

Bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde taşınmazların fotoğrafları çekilen ya da gösterilen araziler, alıcının aldanmasına neden olabiliyor. Bunların yaşanmaması için arazi yeri tespiti nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşümde açık artırma nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde açık artırma nasıl yapılır?: En az üçte iki çoğunluk ile alınan karara katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları satılabiliyor. İşte kentsel dönüşüm satış esasları...

İmar planı değişikliği nasıl yapılır?

İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. Peki, imar planı değişikliği nasıl yapılır?

Çevre düzeni planları nasıl yapılır?

Çevre düzeni planı sınırları, yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük arz eden bir veya birden fazla il sınırları bütününü veya bir kısmını kapsayacak şekilde belirleniyor. Peki, çevre düzeni planları nasıl yapılır?

Miras pay hesabı nasıl yapılır?

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Peki, miras pay hesabı nasıl yapılır? Miras nasıl paylaştırılır? İşte Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslar...

Ada mevki ilanı nasıl yapılır?

Kadastro ilanında; kadastrosu yapılacak mevki, mahalle, sokak açık olarak gösteriliyor. Peki, ada mevki ilanı nasıl yapılır? İşte sorunuzun yanıtı ve mevki ilan tutanağı ile ada ilan tutanağı örnekleri...

Kadastro çalışma alanı ilanı nasıl yapılır?

Kadastro çalışma alanı ilanı nasıl yapılır? Kadastro çalışma alanı, kadastro çalışmalarına başlanmadan en az 15 gün önce kadastro müdürü tarafından bölge merkezinde, çalışma alanında, komşu köy, mahalle ve belediyelerde ilan ediliyor...

Kira artış hesabı nasıl yapılır?

Yıllık kira sözleşme süresi dolan kiralamaların devam etmesi halinde ev sahibi için kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Peki, 2014 kira artış hesabı nasıl yapılır?

temyiz nasıl yapılır Haberi

temyiz nasıl yapılır

Temyiz süresi nedir?

Temyiz; hakkınızda verilen kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi olarak tanımlanıyor. Adli yargıda üst mahkeme Yargıtay, idari yargıda ise Danıştay’dır. İdare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir. Peki, temyiz nasıl yapılır?


Temyiz, yasal süresi içerisinde mahkemeye verilecek bir dilekçe ile yapılır. Bu dilekçede, neden hükmün bozulmasını istediğinizi göstermeniz zorunludur. 


Yargılama esnasında oluştuğunu düşündüğünüz hukuka aykırılıkların tamamını sıra numarası vererek açıkça yazmanız gerekir. Temyiz dilekçesi taraf sayısından bir fazla nüsha halinde teslim edilir.


Temyiz süresi ne kadardır?

MAHKEME     SÜRE 

Asliye Hukuk Mahkemesi 15 gün

Sulh Hukuk Mahkemesi 8 gün

İş Mahkemeleri 8 gün

Ceza Mahkemeleri 7 gün

İcra (Hukuk) 10 gün

İcra (Ceza) 7 gün

İdari Yargı Mahkemeleri 30 gün 

Kadastro Mahkemeleri 15 gün 

Temyiz İsteminin Reddine 

ilişkin Mahkeme kararları 7 gün 

İflasa İlişkin

Genel...