23 / 05 / 2024

Tenkis dava örnekleri

Tenkis dava örnekleri

Mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçıların, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak biliniyor. İşte, tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davasında yetkili mahkeme!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakları bulunuyor. Peki, tenkis davası nerede açılır? İşte, tenkis davasında yetkili mahkeme!

Kiracıya dava açma dilekçesi!

Kiracıya dava açmak için yazılan dilekçede öncelikle konunun ne olduğunun tespitinin yapılması ve dilekçenin buna göre hazırlanması gerekiyor. İşte kiracıya dava açma dilekçesi örnekleri 2015..

Tenkis davası kime karşı açılır?

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisi için dava açabiliyor. Peki, tenkis davası kime karşı açılır? İşte yanıtı..

Tenkis davası nerede açılır?

Ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi için dava açılabiliyor. Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor. Peki, tenkis davası nerede açılır?

Tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini bir dilekçe ile dava edebilirler. Peki, dilekçe nasıl yazılır? İşte tenkis davası dilekçe örneği...

Aile konutu tapu iptali ve tescil davası!

Aile konutu, tapuda aile konutu şerhi konulmuş olduğu halde eşten izin almadan satılırsa, bu satış geçersiz oluyor. Satışa onay vermeyen eş, tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. İşte aile konutu tapu iptali ve tescil dava örnekleri..

Veraset ilamının iptali!

Hukuken kimin mirasçı olup olmadığını gösteren belge veraset ilamı olarak ifade ediliyor. Sulh Hukuk Mahkemelerinden ve noterden alınabilen veraset ilamının iptali ne zaman söz konusu olabilir? İşte dava örnekleri...

Kira dava dilekçesi!

Kiracının ödeyeceği kira bedelinin tespit edilmesine ilişkin dava taşınmazın yer aldığı Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile açılabiliyor. Peki, kira dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte kira dava dilekçe örneği..

Avanos'taki betonlaşmaya dava açıldı!

Avanos'taki betonlaşmaya dava açıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi hinterlandında bulunan Avanos'ta Tarihi Taş Köprü'nün hemen yanında başlayan inşaatın ruhsat iptali için Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açtı.

Avanos'ta, tarihi Taş Köprü'nün yanında yapılan inşaata dava açılıyor!

Avanos'ta, tarihi Taş Köprü'nün hemen yanında başlayan inşaatın ruhsat iptali için dava açıldı. Kapadokya bölgesindeki tarihi ve turistik mekanlara yapılan betonlaşmalara karşı meslek odaları daha önce harekete geçmişti...

Tenkis dava örnekleri Haberi

Tenkis dava örnekleri

Tenkis nasıl yapılır?

Tenkis davası, saklı paylı mirasçıların, saklı paylarına miras bırakanın yaptığı kazandırmalar sonucu el attığını öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl, vasiyetnameler hakkında açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmeden mutlaka ve mutlaka açılması gerekiyor. 


Önceki tasarrufu ortadan kaldıran sonraki bir tasarrufun iptaline karar ve-rilmesi, başka bir anlatımla bir tasarrufun iptali, bir öncekinin yürürlüğe girmesi sonucunu doğuruyorsa bu süre de iptal kararının kesinleşmesi tarihinden başlayacaktır.


Türk Medeni Kanunu’nun 563. maddesinde tenkis hükümlerine yer veriliyor. Tenkis davası açmak isteyen bireyler açısından tenkis davası, miras bırakan kişinin son ikamet adresinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine açılması gerekiyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?


Tenkis davası...

Mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen...