10 / 05 / 2024

tenkis davası açılan mahkeme

tenkis davası açılan mahkeme

Ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi için dava açılabiliyor. Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor. Peki, tenkis davası nerede açılır?

Muğla'da imar düzenlemeleri için 189 çevre davası açıldı!

Tatilcilerin gözde şehirleri arasında yer alan Muğla'nın doğal koylarında sit dereceleri değiştirilerek yapılan imar düzenlemelerine karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından dört sene içerisinde 189 çevre davası açıldı.

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Miras bırakılan gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davası açılıp açılamayacağını kaleme aldı.

Çanakkale'de 70 yıllık evler için tapu iptal davası açıldı!

Çanakkale'nin Karbastı Mahallesi'nde, 70 yıllık evlere ve yeni yapılan deprem konutlarına; orman alanları içerisinde olması nedeniyle tapu iptal davası açıldı. 

Kadastro çalışması yapılan tarla için tapu iptali davası açılır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 1948 yılında yapılan hisseli tarla köy senedi olduğunu ve 1988'de kadastroda kesinleştiğini belirten okuyucu, senedin kayıtlı olduğu kişinin vefat ettiğini söyledi ve tapu iptal davası açıp açamayacaklarını sordu. 

Ortaklık davası açılan evden tahliye etmek zorunda mıyız?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Ortaklık davası açılan evden tahliye etmek zorunda mıyız?' sorusunu yanıtladı.

İmara açılan arazilerin miktarı mecliste!

Hazine tarafından özel şahıslara satılarak imara açılan arazilerin miktarı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Sezen Aksu Teknik Yapı'ya tazminat davası açtı!

Sezen Aksu bir şarkısının reklam için habersiz kullandıkları iddiasıyla  Teknik Yapı Holding A.Ş. ile Teknik Yapı ve Teknik Yapılar Sanayi  şirketine 55 bin TL'lik tazminat davası açtı. 

Yeşil GYO'nun ortaklık aleyhine açılan davası 11 Temmuz'a bırakıldı!

Yeşil GYO ortaklık aleyhine açılan davasının 9 Mayıs 2019 tarihinde yapılan duruşmasında, yargılamanın 11 Temmuz 2019 tarihine bırakılmasına karar verildi...

2019'un ilk çeyreğinde açılan iş yeri sayısı 3 bin 774 azaldı!

Türkiye’de kriz sebebiyle 5 yılı aşkın sürede yarım milyonun üstünde esnaf iflas bayrağını çekti. Bu senenin ilk çeyreğinde açılan işyeri sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 3 bin 774 azaldı.

Son 9 yılda açılan stadyum sayısı TBMM'de!

Son dokuz yılda yapılan ve yeni isimlerle açılan stadyum sayısı TBMM gündemine taşındı. CHP'li Kayan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

İmara açılan orman alanları TBMM gündeminde!

Orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle imara açılan orman alanları TBMM gündemine taşındı. CHP'li Karaca, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Ümraniye Büyük Cami için açılan beton alım ihalesi iptal edildi!

Ümraniye’de inşaatı devam eden Büyük Camii’nin inşaatında kullanılmak üzere açılan hazır beton alım ihalesi ödenek yetmediği için iptal edildi.

tenkis davası açılan mahkeme Haberi

tenkis davası açılan mahkeme

Tenkis davası nerede açılır?

Ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi için dava açılabiliyor. Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor.


Medeni Kanun gereğince tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor.


Ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tâbi tutulması hâlinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteyebiliyor. Peki, tenkis davası nerede açılır?


Tenkis davası, mirasbırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor. Mahkemeye bir dilekçe ile başvuruda bulunulabiliyor.


Tenkis davası dilekçesi:


........…...