13 / 05 / 2024

Tenkis davası açılması

Tenkis davası açılması

Tenkis davası, saklı payına müdahale edilen mirasçılar tarafından açılabiliyor. Peki, tenkis davası kimlere karşı açılır?

Kira uyarlama davası açarken nelere dikkat edilmeli?

Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, son günlerde gündemden düşmeyen kira uyarlama davası açılması konusuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Depremzedeler ağır hasarlı binaları için 'evim yıkılmasın' davası açtı!

Deprem bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması için hükümetin çalışmaları devam ederken, depremzedeler, ağır hasarlı binaları için 'evim yıkılmasın' davası açtı.

Atatürk Orman Çiftliği'nin yapılaşmaya açılması davasında son durum ne?

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği'nin askeri alan şeklinde yapılaşmaya açılmasıyla ilgili sürdürdüğü hukuksal mücadeleyi kazandı.

Mersin Hamidiye Alayı Kışlası arazisi imara açılmasın!

Mersin Hamidiye Alayı Kışlası olarak inşa edilen 30 bin metrekare arazinin imara açılması ile ilgili tepkiler sürüyor.

Sel felaketlerinin nedeni dere yataklarının imara açılması!

Mersin Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, “Maalesef kentlerde imar rantı nedeniyle dere yataklarının kapatılarak imara açılması, sel felaketinin en temel nedeni" dedi.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın imara açılmasına itiraz!

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın imara açılması konusunda AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ve CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ortak itiraz geldi. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye'nin en büyük doğal sit alanı olma özelliğine sahip.

Ankara'daki OSB'ler için Meclis Araştırması açılması önergesi verildi!

Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka başta olmak üzere 23 milletvekili, Ankara'da bulunan organize sanayi bölgelerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge verdi.

Sarıyer'de açılması beklenen Devlet Hastanesi meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, İstanbul ili Sarıyer ilçesinde açılması beklenen Devlet Hastanesine ilişkin soru önergesi hazırladı..

Isparta'da yapılacak otogara iptal davası açıldı!

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi ve Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir, Isparta Belediyesi tarafından Çünür Mahallesi'ne yapılması planlanan yeni otogar projesinin yürütmesinin durdurulması istemiyle İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtığını açıkladı.

Niğde Ulukışla'daki arazinin yerleşime açılması talebi mecliste!

Niğde İli Ulukışla ilçesindeki bir Milli Emlak arazisinin köy yerleşimine açılması talebi mecliste konu oldu..

Niğde Değirmenli Mağarası'nın turizme açılması talebi mecliste!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde İlinde bulunan Değirmenli Mağarası'nın turizme açılması talebine ilişkin soru önergesi hazırladı..

Kaçak yapı ve sit alanlarının imara açılması suç olmalı!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi doğal sit alanlarının imara açılması ve hazine arazilerinin satılmasını yasalara aykırı kaçak yapı yapmanın suç olarak kabul edilmesi gerektiğini yazılı bir basın açıklaması ile belirtti.

Tenkis davası açılması Haberi

Tenkis davası açılması

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Miras bırakanın sağlığındaki ve ölüme bağlı tasarruflarının saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal ettiği oranda etkisizleştirilmesi için açılan davaya tenkis davası deniyor. Tenkis kural olarak dava yoluyla gerçekleştiriliyor.


Örneğin üç çocuğu olan miras bırakan, tüm mal varlığını bir çocuğuna bırakmışsa, tüm çocukların miras eşit miras hakkı bulunduğundan ve miras paylarının yarısı saklı pay olduğundan, diğer çocukların saklı payları ihlal edilmiş oluyor. Böyle bir ihtimalde saklı payı ihlal edilen çocuklar, diğer çocuğa karşı tenkis davası açarak, orantılı olarak saklı paylarını talep edebiliyor.


Tenkis davası, saklı paylı mirasçılar tarafından açılabiliyor.  Davada sadece davayı açan saklı paylı mirasçının saklı payı tenkis ediliyor. Tenkis davası, miras bırakanın tasarruf oranını aşarak lehine kazandırmada bulunduğu mirasçılar ve 3. Kişilere karşı açılıyor. 


Tenkis, saklı pay...