27 / 04 / 2024

Tenkis davası açma

Tenkis davası açma

Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. Peki, saklı pay sahibi mirasçılar kimlerdir? İşte, saklı pay sahipleri...

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davası, saklı payına müdahale edilen mirasçılar tarafından açılabiliyor. Peki, tenkis davası kimlere karşı açılır?

Kimler tenkis davası açabilir?

Miras hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davaya tenkis davası deniyor. Peki, kimler tenkis davası açabilir?

Tenkis davasında yetkili mahkeme!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakları bulunuyor. Peki, tenkis davası nerede açılır? İşte, tenkis davasında yetkili mahkeme!

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Neo Yapı hakkında iflas davası açıldı!

Göktürk ve Arnavutköy’de inşa ettiği konut ve villa projeleri ile adından söz ettiren Neo Yapı AŞ hakkında iflas davası açıldı...

Hacizlere karşı dava açma süresi 15 güne çıkarıldı!

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre düzenlenen ödeme emirlerine ve tatbik edilen ihtiyati hacizlere karşı dava açma süreleri 7 günden 15 güne çıkarıldı. Uygulama 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak..

Hacizlere karşı dava açma süresi 15 gün oldu!

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre düzenlenen ödeme emirlerine ve tatbik edilen ihtiyati hacizlere karşı dava açma süreleri uzatılıyor. 

Kültür merkezi açma şartları!

Kültür merkezlerinin açılabilmesi için bazı niteliklere sahip olması gerekiyor. Peki, kültür merkezlerinin sahip olması gereken nitelikler nelerdir? Kültür merkezi açma şartları nelerdir?

Binalarda fırın açma şartları 2017!

Apartmanlarda fırın açma koşulları, Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yeniden düzenlendi. İşte yönetmelik kapsamındaki fırın açma şartları 2017..

Akdeniz'de yeni imar yolları açma çalışmaları hız kazandı!

Akdeniz Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, yeni imar yolları açma çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Mersin Erdemli'de yeni yol açma çalışmaları başladı!

Mersin’in Erdemli Alata Mahallesi’nde imar uygulamalarına göre yeni yol açma çalışmalarına başladı.Erdemli Belediye Başkanı Tollu yol açma çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü belirtti.

Belediyelere verilen sosyal etkinlik merkezi açma yetkisi TBMM'de!

687 sayılı KHK ile öğrenci etüt merkezlerinin kapatılmasına ve belediyelere sosyal etkinlik merkezi açma yetkisinin verilmesi hususu meclis gündemine taşındı..

Kayseri Bünyan TOKİ'de temel açma çalışması başladı!

TOKİ tarafından Kayseri Bünyan'a inşa edilecek 216 adet TOKİ konutu için temel açma çalışmalarına başladı. Konutlar hızla yükselecek.

Petrol istasyonu açma şartları!

Bir arsa üzerinde petrol istasyonu açmak isteyen kimselerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Peki, petrol istasyonu açma şartları nelerdir? Petrol arsasının nasıl olması gerekir?

Yunan Bakan, Ege’deki 28 adacığı imara açma planını geri çekti!

Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikası Bakan Yardımcısı Nektarios Santorinios, Ege’deki 28 adacığı imara açma planını, Ankara’dan gelen tepki üzerine geri çekti.

Isparta'da yapılacak otogara iptal davası açıldı!

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi ve Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir, Isparta Belediyesi tarafından Çünür Mahallesi'ne yapılması planlanan yeni otogar projesinin yürütmesinin durdurulması istemiyle İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtığını açıkladı.

Tenkis davası açma Haberi

Tenkis davası açma

Saklı pay sahibi mirasçılar kimlerdir?

Mirasçının, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi ya da mirasbırakana veya mirasbırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi haline bağlı olarak, saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması söz konusu olabiliyor. 


Ölen kişi mirasını istediğine bırakabiliyor. Ancak vasiyetname ile bu yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunmak mümkün değil.  Başka bir deyişle, vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde hakkı bulunuyor. Buna 'saklı pay' deniyor. 


Saklı pay, mirasbırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin tereke üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor ve mirasçının mirasbırakana olan yakınlığa bağlı olarak değişkenlik taşıyor.


Saklı pay, mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. 


Bu davaya 'tenkis...