03 / 01 / 2025

Tenkis davası kimlere karşı açılır

Tenkis davası kimlere karşı açılır

Tenkis davası, saklı payına müdahale edilen mirasçılar tarafından açılabiliyor. Peki, tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis davası, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren açılabiliyor. Peki, miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis nasıl yapılır?

Mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?

Tenkis davasında tercih hakkı!

Türk Medeni Kanunu'na göre, tenkis konusu malın bölünmesi mümkün değilse, davalıya tercih hakkı sunuluyor. İşte, tenkis davasında tercih hakkı!

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davası, saklı payına müdahale edilen mirasçılar tarafından açılabiliyor. Peki, tenkis davası kimlere karşı açılır?

Kimler tenkis davası açabilir?

Miras hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davaya tenkis davası deniyor. Peki, kimler tenkis davası açabilir?

Tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçıların, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak biliniyor. İşte, tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davasında yetkili mahkeme!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakları bulunuyor. Peki, tenkis davası nerede açılır? İşte, tenkis davasında yetkili mahkeme!

Tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis davası, mirasa miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor. Peki, tenkis davası nasıl açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası kimlere karşı açılır?

Paylı veya elbirliği mülkiyeti şeklinde tescilli taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi için açılan davalara ortaklığın giderilmesi davası deniyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davası kime karşı açılır?

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisi için dava açabiliyor. Peki, tenkis davası kime karşı açılır? İşte yanıtı..

Tenkis davası kimlere karşı açılır Haberi

Tenkis davası kimlere karşı açılır

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Miras bırakanın sağlığındaki ve ölüme bağlı tasarruflarının saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal ettiği oranda etkisizleştirilmesi için açılan davaya tenkis davası deniyor. Tenkis kural olarak dava yoluyla gerçekleştiriliyor.


Örneğin üç çocuğu olan miras bırakan, tüm mal varlığını bir çocuğuna bırakmışsa, tüm çocukların miras eşit miras hakkı bulunduğundan ve miras paylarının yarısı saklı pay olduğundan, diğer çocukların saklı payları ihlal edilmiş oluyor. Böyle bir ihtimalde saklı payı ihlal edilen çocuklar, diğer çocuğa karşı tenkis davası açarak, orantılı olarak saklı paylarını talep edebiliyor.


Tenkis davası, saklı paylı mirasçılar tarafından açılabiliyor.  Davada sadece davayı açan saklı paylı mirasçının saklı payı tenkis ediliyor. Tenkis davası, miras bırakanın tasarruf oranını aşarak lehine kazandırmada bulunduğu mirasçılar ve 3. Kişilere karşı açılıyor. 


Tenkis, saklı pay...