10 / 05 / 2024

tenkis davası nerede açılır

tenkis davası nerede açılır

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakları bulunuyor. Peki, tenkis davası nerede açılır? İşte, tenkis davasında yetkili mahkeme!

Tenkis davası nerede açılır?

Ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi için dava açılabiliyor. Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor. Peki, tenkis davası nerede açılır?

Tenkis davası koşulları!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor. Peki, tenkis davası koşulları nelerdir?

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Tapu iptal davası nasıl ve nerede açılır?

Tapu iptali davası kanunsuz bir şekilde düzenlenen tapu kaydının yeniden hukuka uygun hale getirilmesi için açılan tapu davası olarak biliniyor. Peki, tapu iptal davası nasıl ve nerede açılır? İşte tüm merak edilenler...

Defne Samyeli ve ev sahibi arasında kira gerilimi: Kirayı ödüyorsa dekontu nerede?

8 senedir Kemerburgaz’daki Pasifik Villaları’nda oturan Defne Samyeli, “1.5 yıldır kira ödemiyor” diyen ev sahibi Yusuf Araz’a 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Ev sahibi Araz, "Kirayı ödüyorsa dekontu nerede" dedi.

İpoteğin kaldırılması davası nerede açılır?

Bir taşınmazın tapusu üzerine ipotek konularak, alacaklı borcunu güvence altına almış oluyor. Borç ödendikten sonra bu ipotek tapudan kaldırılabiliyor. Peki, ipoteğin kaldırılması davası nerede açılır? İşte yanıtı..

Kiracı tahliye mahkemesi hangi mahkemedir?

Konut ya da işyeri kiralayan kiracılar mal sahibi tarafından bazı durumlarda tahliye edilebiliyor. Peki, kiracı tahliye mahkemesi hangi mahkemedir? Kiracı tahliye davası nerede açılır?

Vasiyetnamenin iptali görevli mahkeme!

Vasiyetnamenin iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından vasiyetnamenin iptali davası açılabiliyor. Peki, vasiyetnamenin iptali görevli mahkeme hangisidir? Vasiyetnamenin iptali davası nerede açılır?

Tapu tescil davası nerede açılır?

Taşınmazın, davacı tarafından 20 yıldan fazla süreyle davasız ve aralıksız olarak malik sıfatıyla kullanılmış olması halinde kayıtlı olmayan taşınmaz mallar için tapu tescil davası açılabiliyor. Peki, tapu tescil davası nerede açılır?

Kira zammı davası nerede açılır?

Gayrimenkul kiralamalarında kira bedeli koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenebiliyor. Peki, kira zammı davası nerede açılır? Kira zammı davası nasıl açılır?

Sebepsiz zenginleşme davası nerede açılır?

Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen kimseler bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davası nerede açılır? İşte sebepsiz zenginleşme davasında yetki..

Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?

Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının mal varlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır? Dava nerede açılır?

Hile nedeniyle tapu iptali davası nerede açılır?

Tapu satış işlemlerinde hile yapılmış olması durumunda, tapunun iptali için dava açılabiliyor. Peki, hile nedeniyle tapu iptali davası nerede açılır?

Miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis davası, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren açılabiliyor. Peki, miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis nasıl yapılır?

Mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?

tenkis davası nerede açılır Haberi

tenkis davası nerede açılır

Tenkis davasında yetkili mahkeme!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakları bulunuyor. 


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılıyor. 


Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tabi tutuluyor.


Tenkise tabi birden fazla ölüme bağlı tasarrufun bulunması halinde, saklı pay sahibi mirasçıya yapılan kazandırmanın saklı payı aşan kısmı ile saklı pay sahibi olmayan kimselere yapılan kazandırmalar orantılı olarak tenkis ediliyor. Peki, tesnkis davası nerede açılır?


Tenkis davası açma...

Tenkis davası açmak isteyen bireyler açısından tenkis davası, miras bırakan kişinin son ikamet adresinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine açılması gerekiyor. 


Tenkis davası...