28 / 04 / 2024

tenkis davası süresi

tenkis davası süresi

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davası, saklı payına müdahale edilen mirasçılar tarafından açılabiliyor. Peki, tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçıların, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak biliniyor. İşte, tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis davası, mirasa miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor. Peki, tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis davası ne zaman açılır?

Saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı tenkis davası açılabiliyor. Peki, tenkis davası ne zaman açılır?

Tenkis davası nedir?

Tenkis davası nedir? Tenkis davası, saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar tarafından kendisine tenkise tabi tasarruf yapılan kişiye açılıyor. Tenkis davası hakkında detaylı bilgiler haberimizde..

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kiracıya verilen tahliye süresi ne kadar olmalı?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracılar bazı nedenlerden dolayı sözleşme süresi dolmadan veya dolduktan sonra tahliye edilebiliyor. Peki, kiracı tahliye davası nasıl açılır? Kiracıya verilen tahliye süresi ne kadar olmalı?

Ortaklığın giderilmesi davası açma süresi!

Ortaklığın giderilmesi, davası hisseli taşınmaz mallar için hissedarlar tarafından açılıyor. Bu dava sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası ne zaman açılır? İşte ortaklığın giderilmesi davası açma süresi..

Kira bedeli tespit davası süresi!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedelinin belirlenmesi için dava açılabiliyor. Peki, kira bedeli tespit davası süresi nedir?

Tapu tescil davası zamanaşımı süresi!

Tapuya kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil edilebilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Dava Hazineye karşı açılıyor. Peki, dava ne zaman açılır? Tapu tescil davası zamanaşımı süresi nedir?

Kira tahliye davası açma süresi!

Kiraya veren, sözleşmeyi; Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa sözleşmeyi feshedebiliyor. İşte kira tahliye davası açma süresi..

Vasiyetnamenin iptali davası açma süresi!

Mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olması halinde saklı pay için dava açılabiliyor. Peki, vasiyetnamenin iptali davası zaman açılır? İşte vasiyetnamenin iptali davası açma süresi..

Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Mirasbırakan kişi, eşinden, çocuklarından veya kurumlardan mal saklamak ya da kaçırmak için anlaşmalı muvazaalı satış gerçekleştiriyor. İşte, muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Tapu iptal dava süresi!

Tapu sicilinde yapılan yanlışlıkların düzeltilebilmesi için haklı gerekçeler olduğu takdirde tapu iptal davası taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. İşte, tapu iptal dava süresi!

Ortaklığın giderilmesi davası süresi!

Ortaklığın giderilmesi davası, ortak mülkiyette olan gayrimenkulün ortaklığın giderilmesi istemine karşın açılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer? İşte, ortaklığın giderilmesi davası süresi!

Temerrüt nedeniyle tahliye davası açma süresi!

Kira parasını ödenmeyen ev sahibi paranın ödenmesi için 30 gün içinde, kiracıya ihtarname çekebiliyor. Haklı 2 ihtardan sonra ev sahibi temerrüt nedeniyle tahliye davası açabiliyor. İşte, temerrüt nedeniyle tahliye davası açma süresi!

Tapu iptal davası açma süresi!

Tapu iptal davası, murisin muvazaası nedeni ile açılabiliyor. Bu dava miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Peki, davada zamanaşımı süresi var mı? İşte tapu iptal davası açma süresi...

tenkis davası süresi Haberi

tenkis davası süresi

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı


Türk Medeni Kanunu'na göre, saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakkına sahip oluyor.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları kabul ediliyor. 


Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebiliyor kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tabi oluyor. 


Tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor. 


Ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tabi tutulması halinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet...