23 / 12 / 2024

tenkis davası

tenkis davası

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Peki, mahfuz hissenin ihlalinde ne yapılır? İşte, mahfuz hissenin ihlali!

Tenkis nasıl yapılır?

Mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?

Tenkis nedir?

Tenkis davası ise Miras Hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davadır. Peki tenkis nedir?

Bölünmez mal vasiyeti!

Bölünmez mal vasiyetinde vasiyet alacaklısı, dilerse tenkisi gereken kısmın değerini ödeyerek malın verilmesini, dilerse tasarruf edilebilir kısmın değerini karşılayan parayı isteyebiliyor. Bu kural, sağlararası kazandırmaların tenkisinde de uygulanıyor..

Miras paylaşımının iptali!

Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerli bir durumdur. Miras paylaşımının iptali için paylaştırma yapılırken hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabiliyorlar...

Miras hukuku yeni medeni kanun!

Miras hukuku yeni medeni kanunda 495 ve 574. maddeleri arasında anlatılıyor. Kanuna göre miras bırakanın yasal mirasçıları kimler, kime hangi oranda miras payı düşüyor, mirasta eş, çocuk ve evlatlığın durumu vb konularının tümü açıklanıyor....

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis davası, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren açılabiliyor. Peki, miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis nasıl yapılır?

Mirasçılar saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Peki, tenkis nasıl yapılır?

Tenkis davasında tercih hakkı!

Türk Medeni Kanunu'na göre, tenkis konusu malın bölünmesi mümkün değilse, davalıya tercih hakkı sunuluyor. İşte, tenkis davasında tercih hakkı!

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Tenkis davası kimlere karşı açılır?

Tenkis davası, saklı payına müdahale edilen mirasçılar tarafından açılabiliyor. Peki, tenkis davası kimlere karşı açılır?

Kimler tenkis davası açabilir?

Miras hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davaya tenkis davası deniyor. Peki, kimler tenkis davası açabilir?

Tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçıların, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak biliniyor. İşte, tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davasında yetkili mahkeme!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakları bulunuyor. Peki, tenkis davası nerede açılır? İşte, tenkis davasında yetkili mahkeme!

Tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis davası, mirasa miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor. Peki, tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis davası kime karşı açılır?

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisi için dava açabiliyor. Peki, tenkis davası kime karşı açılır? İşte yanıtı..

Tenkis davası nerede açılır?

Ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi için dava açılabiliyor. Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor. Peki, tenkis davası nerede açılır?

tenkis davası Haberi

tenkis davası

Mahfuz hissenin ihlali!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Bu saklı pay yasal mirasçılara tahsis edilmiş oluyor. Mirasta saklı pay oranları medeni kanunun 506. maddesinde açıklanıyor.


Mahfuz hisseli mirasçılar, miras bırakanın altsoyu, babası, annesi, kardeşleri ve eşi oluyor. Saklı paylar, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor.


Mahfuz hissenin ihlali halinde ne yapılır?

Miras bırakan sağlığında yaptığı vasiyetname veya miras sözleşmesi gibi ölüme bağlı tasarruf ile bir mirasçısını mirastan çıkarmış ya da mirasçılarının mahfuz hisselerini aşacak miktarda tasarrufta bulunmuş olabiliyor. 


Mahfuz hisse, mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Mahfuz hisseye sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. Bu davaya “tenkis davası” deniliyor. 


Tenkis davası...

Tenkis davası mahfuz hissesine...