29 / 04 / 2024

Tenkise tabi kazandırmalar

Tenkise tabi kazandırmalar

Murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği dava, tenkis davadır. İşte tenkis davasında sıra esasları...

Ölüme bağlı tasarrufların tenkis davası!

Türk Medeni Kanunu esaslarına göre Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, miras bırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler. İşte ölüme bağlı tasarrufların tenkis davası...

Ölüme bağlı tasarrufların iptali!

Ölüme bağlı tasarrufların iptali tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyetinin olmadığı bir zamanda yapıldıysa, yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapıldıysa, tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar hukuka aykırı ise söz konusu oluyor...

Tenkise tabi kazandırmalar!

Tenkise tabi kazandırmalar mirasbırakanın sağlığında yaptığı karşılıksız kazandırmalar ve ölüme bağlı tasarruflar şeklinde biliniyor.Mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar tenkise tabi kazandırmalardır

Dolar yerinde sayıyor, konut fiyatları düşüyor: Tek kazandıran Borsa İstanbul!

Yatırımcılar ve vatandaşlar birikimlerini dolara mı, faize mi, konuta mı yoksa borsaya mı yatırmalarının daha mantıklı olduğunu merakla araştırıyor. Kripto fenomeni Murat Ali Calman, X sosyal medya hesabından kazandıran yatırım aracını açıkladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yatırımcılara ve vatandaşlara çağrı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti 7. Olağan Kongresi'nde yatırımcılara ve vatandaşlara çağrıda bulundu. Erdoğan, "Milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum." dedi.

Manisa Şehzadeler'deki kamulaştırmalar hız kazandı!

Manisa Şehzadeler'de yer alan Çeşnigir Camii’nin çevresindeki kamulaştırma çalışmaları da hız kazandı.

Miras paylaşımı için yapılması gerekenler!

Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, miras paylaşımı için yapılması gerekenler nelerdir?

Miras nerede açılır?

Miras, miras bırakanın ölümüyle açılıyor. Miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendirilir. Peki, miras nerede açılır?

Mirasın açılması davası nasıl açılır?

Miras açılması sırasında; Miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, mirasın açılması davası nasıl açılır?

Mirasta denkleştirme nasıl yapılır?

Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler. Peki, mirasta denkleştirme nasıl yapılır?

Miras nasıl kalır?

Miras, miras bırakanın ölümüyle açılıyor. Miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, miras nasıl kalır?

Amcadan miras kalır mı?

Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, amcadan miras kalır mı?

Mirasın açılması ne demek?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendirilir. Peki, mirasın açılması ne demek? Miras nasıl açılır?

Miras hukukunda denkleştirme!

Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler. İşte miras hukukunda denkleştirme esasları..

Tenkis davası nedir?

Tenkis davası nedir? Tenkis davası, saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar tarafından kendisine tenkise tabi tasarruf yapılan kişiye açılıyor. Tenkis davası hakkında detaylı bilgiler haberimizde..

Bölünmez mal vasiyeti!

Bölünmez mal vasiyetinde vasiyet alacaklısı, dilerse tenkisi gereken kısmın değerini ödeyerek malın verilmesini, dilerse tasarruf edilebilir kısmın değerini karşılayan parayı isteyebiliyor. Bu kural, sağlararası kazandırmaların tenkisinde de uygulanıyor..

Tenkise tabi kazandırmalar Haberi

Tenkise tabi kazandırmalar

Tenkiste sıra!

Miras Hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği dava, tenkis davası olarak nitelendiriliyor.


Tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılır.


Ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tâbi tutulması hâlinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteyebilir.


Tenkise tâbi kazandırmalar

Aşağıdaki karşılıksız kazandırmalar, ölüme bağlı tasarruflar gibi tenkise tâbidir:


1. Mirasbırakanın, mirasçılık sıfatını kaybeden yasal mirasçıya miras payına mahsuben yapmış olduğu sağlararası kazandırmalar,geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar ya da...