06 / 05 / 2024

tereke malları üzerinde tasarruf

tereke malları üzerinde tasarruf

Vasiyetin yerine getirilmesi mirasbırakan tarafından atanan bir veya birkaç görevli sayesinde gerçekleşiyor. Vasiyetin yerine getirilmesinde görevli olan kişi mirasbırakanın son arzularını yerine getirmekle yükümlü oluyor...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Aile malları ortaklığı nedir? Aile malları ortaklığı nasıl kurulur? Hangi durumlarda sona erer?

Aile malları ortaklığı, genellikle miras yolu ile elde edilen malların korunması için akrabalar arasında resmi sözleşme ile kurulan bir ortaklıktır. Bu ortaklıkta, herkes mallar üzerinde eşit hakka sahiptir ve ortaklar, diğer ortakların onayı olmadan, kendi malları üzerinde tasarrufta bulunamaz. İşt

Evlenmeden öncesine ait mallar paylaşılmaz!

Evlenmeden önce edinilmiş mallar ile miras yolu ile intikal etmiş mallar üzerinde evleneceğiniz kişinin herhangi bir hakkı bulunmaz. 

Fatih Belediyesi 12 milyona kat karşılığı konut ve sosyal tesis yaptıracak!

Fatih Belediyesi mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar üzerinde kat karşılığı sosyal tesis ve 27 adet daire yapım ihalesi 30 Ekim'de yapılacak...

Edirne Erasta AVM inşaatı devam edecek mi?

Edirnelilerin ‘Eski Terminal’ olarak bildiği araziye AVM yapacak olan Eroğlu Holding’in FETÖ soruşturmasına dahil edilmesiyle arazi yine tartışma konusu oldu. Holding malları üzerinde tedbir kararı olmadığı açıklanınca Erasta da direkten dönmüş oldu.

İntifa hakkı kaç yıl için verilir?

İntifa hakkı, taşınmaz mallar üzerinde tescil edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak, bir kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına deniyor. Peki, intifa hakkı kaç yıl için verilir?

Takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilme işlemi olarak tanımlanabiliyor. Trampa işleminde mallar üzerinde eşitlik aranmıyor. Peki, takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Tek ev haczedilir mi?

Haciz Kanunu gereğince, alacaklının haciz talebi sonrasında bu işlem taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde uygulanıyor. Borçlunun bazı mallarına el konabilirken, bazı malları ise haczedilemiyor. Peki, tek ev haczedilir mi?

Kat irtifakı ne işe yarar?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince taşınmaz mallar üzerinde kurulabilen haklar üzerinde kat irtifakı da yer alıyor. Bu hak, taşınmaz mal henüz inşa edilmeden ya da tamamlanmadan alınabiliyor. Peki, kat irtifakı ne işe yarar?

DASK sigortasını kim yaptırır?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mallar üzerinde birçok sigorta yaptırılabiliyor. Ancak yapılması zorunlu olan tek sigorta DASK sigortası olarak karşımıza çıkıyor. Peki, DASK sigortasını kim yaptırır? DASK kimin adına yapılır?

Miras defterinin tutulması!

Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır. Bu önlemlerin başında miras defterinin tutulması geliyor...

Boşanma halinde aile konutu ne olur?

Eşlerden birinin ölümü hâlinde, sağ kalan eş, paylaşma konusu olan mallar üzerinde mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebiliyor. Peki, boşanma halinde aile konutu ne olur? İşte boşanma halinde mal rejimi..

Gayrimenkul ipoteği nasıl kaldırılır?

Taşınmaz mallar üzerinde rehin kurulabiliyor. Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Peki, kurulan gayrimenkul ipoteği nasıl kaldırılır? İşte yanıtı..

tereke malları üzerinde tasarruf Haberi

tereke malları üzerinde tasarruf


Vasiyetin yerine getirilmesi!


Vasiyet, resmi şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak üç şekilde yapılabiliyor. Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmi memur tarafından düzenleniyor. Resmi vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını mutlaka saklamak zorundadır.


El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek  başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor. El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabiliyor.


Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmi veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabiliyor. Bunun için mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükler.


Vasiyetin yerine getirilmesinde mirasbırakan bir görevli atayabiliyor. Vasiyetin yerine...