18 / 05 / 2024

Termik Rötre

Termik Rötre

Bir inşaat riski olarak ifade edilen rötre nedir? Rötre çatlakları ile ilgili detaylar; rötre nedenleri ve rötre çeşitleri gibi hususlar için haberimizi inceleyebilirsiniz... Rötre nedir, işte yanıtı..

Silivri'de termik santral protestosu!

Silivri Çevre Derneği öncülüğünde Termik Santrale Hayır demek amacıyla kurulan serbest kürsüde konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar: “Kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz” dedi.

İZDEMİR Termik Santrali'nin ÇED raporu iptal edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İZDEMİR'in termik santral projesi için 7 yıl önce verilen ÇED olumlu raporunu İzmir 2. İdare Mahkemesi iptal etti.

İzmir Aliağa'daki termik santralin ÇED onayı hukuka aykırı mı?

Yöre halkının tepkiyle karşıladığı ve iptali için mücadele ettiği İzmir Aliağa'daki termik santral için Bakanlığın verdiği 'ÇED olumlu' kararı mahkeme tarafından hukuka aykırı bulundu

Kolin Termik Santrali'nde çalışmalar sürüyor!

Koordinatörü Bahadır Oral, santralin yörede istihdam imkanı sağlayacağını ve Türkiye'nin dış kaynaklara olan bağımlılığı azaltılmış olacağını belirtti.

SOCAR, Aliağa'daki termik santral yatırımından vazgeçti!

SOCAR'ın, İzmir Aliağa’da yapmayı planladığı kömürlü termik santrali yatırımını gerçekleştirmeyeceği iddia edildi.

Kahramanmaraş Elbistan Termik Santrali için ikinci ÇED kararı!

Diler Elektrik Şirketi tarafından, Elbistan’a bağlı Akbayır Mahallesi’nde kurulması planlanan 400 MW gücündeki termik santral için yeniden ÇED süreci başlatıldı. ÇED Süreci kapsamında Akbayır Termik Santrali için herhangi bir kanuni engel kalmadığı ifade edildi.

Termik santral kurmak isteyenlere devlet hazır arsa verecek!

Şartları yerine getiren yatırımcıya ÇED izinlerinin bile devlet tarafından alındığı hazır arsa teslim edilecek. İhalelerde de vatandaş yararı gözetilecek, en çok para veren değil, en ucuz elektriği satacak firmalar öne geçecek.

Denizli Tavas'ta kurulacak termik santral TBMM'de!

Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Denizli'nin Tavas ilçesine kurulması planlanan termik santrale ilişkin soru önergesi hazırladı. Arslan sorularının Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi..

Foça'da termik santral protesto edildi!

İZMİR'in Foça İlçesi'nde, aralarında bisikletlilerinde yer aldığı bir grup, Aliağa'da kurulmak istenen Kömüre Dayalı Termik Santrallere karşı protesto gösterisi yaptı.

Bursa Demirtaş Termik Santrali'ne ikinci kez durdurma!

Bursa 2’nci İdare Mahkemesi, Demirtaş'ta yapılmak istenen termik santral hakkında ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı aldı. Proje çevreciler, akademik odalar ve bölge sakinlerinin tepkisine neden olmuştu.

Hatay Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali'ne ÇED olumlu raporu!

Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali Arsuz’un Kale mevkiinde projelendirildi. Denize sıfır noktada yapılması planlanan santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporu verildi.

Bartın Amasra'ya termik santral kurulacak!

Bartın'ın Amasra ilçesinde termik santral kurmayı planlayan şirketin kömür hazırlama tesisi projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi ( ÇED ) toplantısı yarın yapılacak.

Hopa Termik Santrali ve İnebolu Limanı'nda özelleştirme!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Hopa Termik Santrali taşınmazları ve İnebolu Limanı ile Mardin ve İstanbul'daki 3 taşınmazın özelleştirilme ihalesi gerçekleşti. İhaleye en yüksek teklif 76 milyon TL olarak Eti Bakır A.Ş. tarafından verildi.

Termik Rötre Haberi

Termik Rötre

Rötre nedir?

Rötre, beton üzerinde meydana gelen büzülme ve kılcal çatlak için kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Rötre, betonun su kaybederek ya da sıcaklık farklılıklarından dolayı çatlamasını ifade ediyor.


Rötre nedenleri

Rötre, taze veya prizini almamış betonun su kaybetmesi nedeni ile meydana geliyor. 


Rötre çeşitleri nelerdir?

Rötre çeşitleri, plastik rötre, şişme rötre, karbonatlaşma büzülmesi, hidratasyon büzülmesi ve termik rötre olmak üzere 6 çeşde ayrılıyor.


Plastik rötre

Betondaki plastiklik henüz tamamen kaybolmamış durumdayken betonun yüzeyinde yer alan bu büzülmeye plastik büzülme deniliyor.


Şişme rötre / negatif büzme

Çimento hamurunun veya betonun gösterdiği hacim artışına “şişme” bir diğer deyişle “negatif büzülme” deniliyor.


Hidratasyon büzülmesi

Taze betonda, çimento ve su arasındaki reaksiyonların devam edebilmesi için, genellikle yeterli miktarda su bulunuyor. Betonun içerisindeki suyun  önemli bir miktarının herhangi bir nedenle kaybolması durumunda hidratasyon...