22 / 05 / 2024

tescili isteme hakkı

tescili isteme hakkı

Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar; araziler taşınmaz mülkiyeti konusuna giriyor. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması ile ilgili yasal hükümler...

Kira stopajı nedir? Nasıl hesaplanır? Kira stopajı ne zaman ödenir?

Kira stopajı, bir iş yerinin kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanırken, ödenmemesi halinde gayri menkul sahibinin kiracının tahliyesini isteme hakkı bulunmaktadır. Peki, Kira stopajı nedir? Nasıl hesaplanır? Kira stopajı ne zaman ödenir? İşte merak edilen soruların yanıt

Kira artışları tahliye sebebi olabilir!

Kiracı ile mülk sahibi sözlü biçimde kira artış oranında anlaşmış olsalar bile kiralayanın artış bedellerini talep etme ve daha sonra taşınmazın tahliyesini isteme hakkı var...

Ev sahibi yalıtım yaptırmıyorsa dikkat!

Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu bugünkü yazısında “Kiracının yalıtım yaptırılmasını isteme hakkı var mı? sorusunun yanıtını kaleme aldı. İşte Armutçu'nun o yazısı...

Tapuda kayıtlı olmayan arazinin kullanan kişiye tescili bozulur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu tapuda kayıtlı olmayan arazinin kendi adına tescili hakkındaki soruyu yanıtladı. İşte o yazı...

Tapu tescili isteme hakkı!

Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille oluyor. Tescil davası, Hazineye ve ilgili kamu tüzel kişilerine veya varsa tapuda malik gözüken kişinin mirasçılarına karşı açılır. Peki, tapu tescili isteme hakkı kimdedir?

Müteahhit cezai şart istemi örneği!

Müteahhit işi özenle ve ayıpsız olarak yapmakla yükümlü olduğu gibi, arsa sahibine zarar vermemekle yükümlü oluyor. İnşaatı gecikmeli ve ayıplı olarak teslim edilmesi durumunda cezai şart isteme hakkı kullanılabiliyor. İşte müteahhit cezai şart istemi örn

Kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur?

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma hakkına deniyor. Peki, kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur?

İntifa hakkın tapuya tescili nasıl olur?

İntifa hakkı, bir başkasına ait olan taşınır veya taşınmazı kullanma ve ondan yararlanma hakkı olarak tanımlanıyor. İntifa hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkının tapuya tescili nasıl olur?

İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi şerhi!

İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi ise, irtifak hakkını veren ve alan kimse tarafından imzalanıyor. İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescili zorunlu oluyor. Peki, sözleşme şerhi harcı ne kadar?

Satış vaadi sözleşmesi tapu tescil davası!

Bir taşınmaz malın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren ön sözleşmeye satış vaadi sözleşmesi deniyor.Satış vaadinin tapuya tescili için dava açılabiliyor. İşte, satış vaadi sözleşmesi tapu tescil davası!

Miras intikalinin tescili!

Miras intikali miras hakkının mahkemeden alınmış veraset senedinde belirtilen mirasçılar adına Medeni Kanunun hükümlerine göre tescili işlemine deniyor. Peki, miras intikalinin tescili nasıl yapılır? İşte miras intikalinin tescili..

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?

Gereksinim, yeniden inşa ve imar ile yeni malikin gereksinimi gibi durumlar mal sahibine, kiracının tahliyesini isteme hakkı veriyor. Tahliye için dava açılabiliyor. Peki, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?

İcra satış isteme süresi!

Hacizli taşınmazın satışı için her alacaklı, hacizli malın satış talebinde bulunabiliyor. Peki, icradaki malın satışı ne zaman istenebiliyor. Satış isteme hakkı ne zaman düşüyor? İşte icra satış isteme süresi..

tescili isteme hakkı Haberi

tescili isteme hakkı

Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması!

Türk Medeni Kanununa göre, taşınmaz mülkiyetinin konusunu; araziler, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler oluşturuyor. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması; taşınmaz mülkiyetinin tescilsiz kazanılması, taşınmaz mülkiyetinin aslen kazanılması, taşınmaz mülkiyetinin olağan zaman aşımıyla kazanılması olarak çeşitlere ayrılıyor.


Kanun kapsamında yer alan "Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması" ile ilgili yasal hükümler şu şekilde sıralanıyor:


Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması

I. Tescil

MADDE 705.- Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur.

Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma halleri ile kanunda öngörülen diğer hallerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır.


II. Kazanma yolları

1.  Hukukî işlem 

MADDE 706.- Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmiş bulunmalarına bağlıdır.

Ölüme bağlı tasarruflar ve...