23 / 12 / 2024

toki konutu değer artış vergisi

toki konutu değer artış vergisi

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki TOKİ'den alınan dairenin değer artış vergisi muafiyeti için hangi tarih baz alınıyor?

TOKİ Batman'a değer veriyor!

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, ''TOKİ'nin Batmana verdiği artı değer ile oldukça güzel çalışmalar oldu'' dedi.

TOKİ'den İFM'ye şehirlere değer katan projeler!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, şehirlere değer katan projeler üretme hedefiyle Türkiye'nin pek çok ilinde çok başarılı sonuçlar aldıklarını dile getirdi.

Değer artış kazancının vergilendirilmesi 2014!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisnadır. Bu bedelden yüksek kazanç elde edenlerin vergi ödemesi gerekir. İşte değer artış kazancının vergilendirilmesi 2014...

Miras kalan evin satışında değer artış kazancı vergisi!

Miras kalan evin satışında değer artış kazancı vergisi ödenir mi? Gelir Vergisi kapsamına giren mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı verilir mi?

Değer artış kazancında iktisap şekli!

Hangi durumların dışında iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor. İşte değer artış kazancında iktisap şekli esasları...

Değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel yükümlülükler bulunuyor. Söz konusu değer artış kazancı vergi ödemesi nasıl tespit edilir? İşte değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı...

Değer artış kazancı vergisinde 5 yıl sınırı!

Gayrimenkul alım satım işlemi "ticari kazanç" hükümleri kapsamında değilse, elde edilen kazanç "değer artış kazancı" hükümlerine göre tespit ediliyor. Peki, değer artış kazancı vergisinde 5 yıl sınırı kalktı mı? İşte yanıtı...

Gayrimenkul alım satım işleminde katma değer vergisi uygulaması!

Gayrimenkul alım satım işleminde katma değer vergisi nasıl uygulanıyor. Gayrimenkulde KDV oranları nasıl tespit ediliyor? İşte gayrimenkul alım satım işleminde katma değer vergisi uygulaması esasları...

Değer artış kazancı süresi!

Değer artış kazancı vergisinde mal ve hakların elden çıkarılma süresi ne kadardır? Gayrimenkulde iktisap tarihi nedir? Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak kaç yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, vergi olarak değerlendiriliyor?

Gayrimenkul alım satım işlerinde ticari kazanç değer artış kazancı ayrımı!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmalarından doğan kazanç kapsamında gayrimenkul alım satım işlerinde ticari kazanç değer artış kazancı ayrımı nasıl yapılır? İşte taşınmaz satışında ticari kazanç unsurları bu haberde...

Değer artış kazancının beyanı!

Değer artış kazancında istisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. Peki değer artış kazancının beyanı ne zaman verilir? Değer artış kazancının beyanı nasıl verilir?

Gayrimenkul değer artış vergisi nasıl hesaplanabilir?

Yeni bir kavram gibi anlaşılsa da aslında mevcut uygulamada “gayrimenkul değer artışı vergisi” fiilen uygulanmakta. Halen “ticari faaliyetlere konu olduğunda” gayrimenkul değer artışı üzerinden vergi alınıyor...

Mirasta değer artış payı nedir?

Mal rejimi sona erince, mevcut ortaklık mallarının değerlendirilmesinde tasfiye anı esas alınıyor. Peki, mirasta değer artış payı nedir? Değer nasıl belirlenir? İşte yanıtı bu haberde..

toki konutu değer artış vergisi Haberi

toki konutu değer artış vergisi

TOKİ'den alınan dairenin değer artış vergisi muafiyeti!

Gelir Vergisi Kanununa göre, gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.


Gayrimenkulünü elden çıkaracak gerçek kişilerin merak ettikleri hususlar arasında "iktisap tarihi" yer alıyor. Örneğin, Toki'den alınmış bir dairenin elden çıkarılması durumunda hangi tarih göz önüne alınacak?


- Konutun kullanıma hazır teslim alındığı tarih mi?

- Borcun tamamen ödendiği tarih mi?

- Tapunun verildiği tarih mi?


İktisap tarihi, evin kişiye fiili teslim edildiği tarih oluyor. Bu tarih, elektrik, su, doğalgaz gibi faturalar ile ispat edilebiliyor.


Buna göre TOKİ'den alınan dairenin değer artış vergisi muafiyeti için konutun kullanıma hazır teslim alındığı tarih esas alınıyor.


Gayrimenkullerde iktisap tarihinin belirlenmesi gayrimenkullerde iktisap, Türk Medeni Kanununun...