16 / 07 / 2025

Topraklama bedelini kim öder

Topraklama bedelini kim öder

Herhangi bir inşaatın yapımının bitmesi sonucu bağlı bulunduğu belediyeden alınan izin olan iskan; genel ve ferdi iskan olarak karşımıza çıkıyor. İşte genel ve ferdi iskan bedelleri...

Bazı insanları ne yaparsanız yapın ev sahibi yapamazsınız! Peki bunun bedelini kim öder?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, sosyal medya hesabı X'ten 'Bazı insanları ne yaparsanız yapın ev sahibi yapamazsınız!' diyerek bunun bedelini kimlerin ödediğini açıkladı. İşte o paylaşım...

Yapı kayıt belgesi bedelini kim öder?

Yapı kayıt belgesi bedelini kim öder? Yalnız imar barışına başvuran malik mi öder, yoksa tüm kat malikleri mi öder?

Doğalgaz güvence bedelini kim öder?

İGDAŞ’ın alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla mekanik sayaç kullanan abonelerden doğalgaz kullanım sözleşmesinin imzalanması sırasında aldığı bedel "Doğalgaz güvence bedeli" oluyor. Peki, doğalgaz güvence bedelini kim öder?

Apartman aidatından kim sorumlu?

Apartman aidatları kapıcı, bekçi, kaloriferci ve bahçıvan gibi ortak giderler için bağımsız bölümde ikamet eden kimselerden alınıyor. Peki, dairede kiracı olması halinde apartman aidatından kim sorumlu olur?

Satılan evin emlak vergisini kim öder?

Emlak vergisi, taşınmaz malların tümü için belediyeye ödenmesi gereken vergi oluyor. Peki bir eviniz olduğunu ve yıl içerisinde sattığınızı düşünelim. Satılan evin emlak vergisini kim öder?

Nazım imar planını kim hazırlar?

Nazım imar planı, onaylı halihazırdaki haritalar üzerinde ve kadastral durumu işlenmiş olan arazi parçalarının kullanış biçimlerini detaylı gösteren plan olarak biliniyor. Peki, nazım imar planını kim hazırlar?

Tapu harç bedelini kim öder?

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemleri için tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harç bedelini kim öder? Tapu harcı kimin sorumluluğunda, alıcının mı yoksa satıcının mı?

Tapu harcı cezasını kim öder?

Tapu harcı mükellefleri, daha az tapu harcı ödemek için, satış değerini de daha düşük beyan edebiliyor. Bu gibi durumların tespiti halinde tapu harcı cezası uygulanıyor. Peki, tapu harcı cezasını kim öder?

Kiracının ödemediği aidat borcunu kim öder?

Kiracının apartmanda ödemesi gereken giderler içerisinde apartman/ site aidatı da yer alıyor. Peki, kiracı apartman aidatı ödemezse ne olur? Kiracının ödemediği aidat borcunu kim öder? İşte kiracı aidatı..

Mevzii imar planını kim yapar?

Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesine mevzii imar planı deniyor. Peki, mevzii imar planını kim yapar?

Dükkan çöp vergisini kim öder?

Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor. Peki, dükkan çöp vergisini kim öder?

Emlak vergisini kim tahsil eder?

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için ödeniyor. Peki, emlak vergisini kim tahsil eder? Emlak vergisi nereye ve ne zaman ödenir?

Bina risk analizini kim yapar?

Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013'ten itibaren risk değerlendirmesi yapmakla yükümlü oluyor. Peki, bina risk analizini kim yapar?

Topraklama bedelini kim öder Haberi

Topraklama bedelini kim öder

Genel ve ferdi iskan bedelleri!

İskan belgesi, herhangi bir inşaatın yapımının bitmesi sonucu bağlı bulunduğu belediyeden alınan izin olarak tanımlanıyor. Bu izin; "Genel İskan" ve "Ferdi İskan" olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor.


Genel iskan..

Genel iskan belgesi için, yapıyı yapmakla yükümlü olan müteahhitin binayı bitirdikten sonra bağlı bulunduğu belediyeye başvurması gerekiyor. Belediyenin genel iskan vermesi için öncelikle itfaiye müdürlüğünün binanın inşaatına başlamadan önce yapılan ve onaylanan yangın projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığına dair onayını alması gerekir.


Bu projenin içinde yangın merpeninin yönetmeliklere ve projeye uygun olup olmadığı, yangın söndürme cihazlarının yönetmeliklere uygun olup olmadığı gözden geçirlir.


Bunun yanı sıra İl Savunma Müdürlüğünden binanın sığınağının yönetmeliklere uygun olduğuna dair onay alınması gerekiyor. Daha sonra SSK ile ilişiğin kesildiğine dair "Borcu yoktur" şeklinde bir belge...