16 / 05 / 2024

tozlu Caminin yerine inşa edilen cami

tozlu Caminin yerine inşa edilen cami

Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depreminde yıkılan Tozlu Cami'nin yerine inşa edilen cami, şekil ve mimari özellikleriyle dünyada tek. Özel açıyla tasarlanan caminin tavanında bırakılan boşluk mekanda sürekli hava sirkülasyonu sağlıyor.

Hindistan'da Babri Camisi'nin yerine inşa edilecek caminin temeli atıldı!

Hindistan’da 1528 yılında yapılan ve 1992 yılında aşırı Hindu milliyetçileri tarafından yıkılan Babri Camisi’nin yerine inşa edilecek caminin temeli atıldı...

Hindistan'da yıkılan Babri Camisi'nin yerine inşa edilecek caminin temeli atılıyor!

Hindistan’da 1528 yılında inşa edilen ve 1992 yılında aşırı Hindu milliyetçileri tarafından yıkılan Babri Camisi’nin yerine inşa edilecek caminin temeli yarın atılacak.

Yıkılan Babri Camisi'nin yerine inşa edilecek caminin temeli gelecek ay atılıyor!

Hindistan’daki Babri Camisi’nin yerine inşa edilecek caminin temelinin gelecek ay atılacağı belirtildi.

Mardin'de yıkılan caminin yerine yenisi inşa ediliyor!

Mardin'in Derik ilçesindeki 1953 yılında inşa edilen ve tahribata uğradığı için yıkılan Merkez Camisi'nin yerine yenisinin yapılması çalışmalarına başlandı...

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden rezidans iddiasına yanıt!

CHP Milletvekili Tuncay Özkan'ın, "İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi, ‘Restore edeceğiz’ diye yıktığı caminin yerine rezidans yaptı” iddiasına belediyeden yanıt geldi. Gaziosmanpaşa Belediyesi, iddiaları yalanladı.

Göztepe-Ataşehir-Ümraniye Metro Hattı’nın ilk durağı belli oldu!

İBB tarafından 5 yıl önce 60.Yıl Parkı'na yapılması planlanan caminin yerine metro yapılacak. Metro, Göztepe – Ataşehir – Ümraniye Metro Hattı’nın ilk istasyon durağı olacak.

Paris'teki caminin yerine oyun merkezi yapılacak!

Fransa'nın başkenti Paris'in Clichy-la-Garenne banliyösündeki cami tahliye edilerek kapatıldı. Belediyenin de cami derneğine daha küçük bir ibadet yeri önerdiği ve burayı multimedya merkezi haline getirmeyi planladığı açıklandı.

Çatalca İhsaniye Cami'nin inşaatı başladı!

İhsaniye Mahallesi’nde çıkan yangın sonrasında kullanılamaz hale gelen caminin yerine yeni bir cami yapılacak. İhsaniye Cami inşası için çalışmalar Çatalca Belediyesi tarafından başlatıldı.

Çatalca İhsaniye Camii yıkıldı!

Yangın sonrası kullanılmaz hale gelen Çatalca İhsaniye Mahallesi Camii alınan güvenlik önlemlerinin ardından belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkılan caminin yerine yeni bir cami yapılacağı öğrenildi.

Simav'a çelik cami!

Kütahya’nın Simav İlçesi Tabakhane Mahallesi’nde İzmirli hayırsever işadamı Mehmet Tiryaki tarafından Simav depreminde yıkılan 115 yıllık caminin yerine, 9 şiddetinde depreme dayanıklı çelik cami yaptırıldı.

Musa Kaymak Ordu'da camii inşa edecek!

Ordu'nun Ünye ilçesindeki bir caminin minare yapımında 62 yıl önce babası çalışan iş adamı Musa Kaymak, yıktırılan caminin yerine yapılacak yenisinin temelini attıracak.

Ordu'da 62 yıl önce yıkılan cami yeniden inşa ediliyor!

Ordu'nun Ünye ilçesindeki bir caminin minare yapımında 62 yıl önce babası çalışan iş adamı Musa Kaymak, yıktırılan caminin yerine yapılacak yenisinin temelini attıracak.

Gaziantep Araban'da camiler yenileniyor!

Gaziantep Araban İlçe Müftülüğü "Camilerimizi yenileyelim" projesi başlattı.Proje kapsamında Körhacıobası Mahallesi'nde, eski caminin yerine yapılacak 450 kişilik yeni caminin temeli atıldı.

tozlu Caminin yerine inşa edilen cami Haberi

tozlu Caminin yerine inşa edilen cami

Klasik cami anlayışının dışına çıkılarak projelendirilen camide, kubbe yer almıyor. Özel siyah mermerle kaplanan mihrabı Kabe ve uzay boşluğunu anımsatıyor. Avizelerin kullanılmadığı cami, büyük cam duvarlarla ve duvarlara yerleştirilen led ışıklarının tavana yansıtılmasıyla aydınlatılıyor.


Özel açıyla tasarlanan caminin tavanında bırakılan boşluk mekanda sürekli hava sirkülasyonu sağlıyor. Kalabalık cuma ve bayram namazlarında bile cemaat bunalmıyor. Ayrıca cemaatin yüzde 80'i imamı görebiliyor. Akustiği çok iyi tasarlanan camide yankı oluşmuyor ve mikrofon kullanmaya bile gerek kalmıyor. Cami sadeliğiyle de dikkat çekiyor. 'Secde eden insan' şeklindeki mimarisiyle de ayrıca ilgi odağı oluyor.


İnşaatı devam eden ve asansörle çıkılan minaresi ise müezzin ezanı okurken 360 derece dönecek şekilde tasarlandı. Bu sıra dışı caminin mimarı Muhammet Dayal. Dayal, projenin ilham kaynağını güneşin batışından almış. Lisanı hal ile...