09 / 05 / 2024

TUİK\\\'e göre endeks Ağustos ayında yüzde 1

TUİK\\\'e göre endeks Ağustos ayında yüzde 1

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Tüketici Güven Endeksi verilerine göre, endeks Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,83 oranında azaldı...

Sakarya’ya göç artınca konut fiyatları resmen fırladı!

Sakarya, son dönemlerde büyükşehirlerden göç edenlerin tercih ettiği popüler illerden biri haline geldi. TÜİK’e göre Sakarya, Türkiye’nin en fazla iç göç alan 18’inci kenti oldu. Doğası, iş olanakları ve sunduğu eğitim imkânlarıyla birçok ihtiyaca cevap veren kentte, konuta talep artıyor.

Kentlerden köylere göçün en büyük nedenleri: Daha iyi konut ve yaşam koşulları!

2020'den beri İstanbul'dan göç edenlerin sayısı kademeli olarak artmaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre, büyük kentlerden göçün temel nedenleri arasında “daha iyi konut ve yaşam koşulları” geliyor.

Seyahat harcamaları ilk çeyrekte 22,3 milyar TL oldu!

TUİK verilerine göre yerli turistlerin yaptıkları seyahat harcamaları 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 82,8 artarak 22 milyar 271 milyon 455 bin TL olarak gerçekleşti.

Türkiye’de işsiz sayısı 8 milyon 567 kişiye ulaştı!

TÜİK’e göre işsiz sayısı mayıs ayında 193 bin kişi azalarak 3 milyon 328 bin kişi, işsizlik oranı yüzde 9,5 oldu. Eksik istihdamdakiler ve potansiyel iş gücü de dahil geniş tanımlı işsizlerin sayısı ise 8 milyon 567 bin, oranı da yüzde 22,5 olarak gerçekleşti.

Konutta kriz çanları çalıyor! İnşaat maliyetleri arttı, konut arzı azaldı! 

TÜİK’E göre ilk çeyrekte inşaatına başlanan bina sayısında yüzde 9.2 azalma yaşandı. Sektör temsilcileri, yükselen maliyetlerin altını çizdi ve“Konutta arz krizi var ve çözülmezse bu durum barınma krizine dönüşecek” değerlendirmesini yaptı. 

2023 KYK burs ve kredi ödemeleri ne zaman yatıyor? TC kimliğe göre ödeme tarihleri

 KYK burs ve kredi ödemeleri için uzun süredir bekleyen öğrenciler için müjdeli bir haber geldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TC kimlik numaralarına göre belirlenen ödeme tarihlerini duyurdu.

TÜİK verilerine göre 58 milyon kişi 12 bin kilometrekare alanda yaşıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kent-Kır Nüfus İstatistikleri, 2022 verilerini yayımladı. TÜİK verilerine göre 58 milyon kişi 12 bin kilometrekare alanda yaşıyor.

Konut sahipliği oranı azaldı: 2022'de kirada oturanlar arttı, kendi konutunda yaşayanların oranı 0,8 puan düştü!

TÜİK'e göre, 2022 yılında kendi konutunda yaşayanların oranı 0,8 puan geriledi ve yüzde 56,7'ye düştü.

Büyük konut sitelerinde arsa payına göre ortak giderler nasıl hesaplanır?

Ultima İnternational Eğitim ve Danışmanlık şirketinde Kalite ve Planlama Koordinatörü Zeynel Kayınova, büyük konut sitelerinde arsa payına göre ortak giderin nasıl hesaplanacağını kaleme aldı. İşte Zeynel Kayınova'nın o yazısı...

Altus bulaşık makinesi bulaşıkların kirlilik düzeyine göre yıkama yapar! 13 Şubat 2023 fiyat listesi

Kirlilik düzeyine göre yıkama sağlayan Altus bulaşık makinesi 5 farklı yıkama programı ile bulaşık makinesini değiştirmek isteyenlerin karşısına çıkıyor. Su taşma emniyeti ve çocuk kilidi bulunan bulaşık makinesi mutfaklarda çokça tercih edilen beyaz eşya oluyor.

TÜİK son rakamları açıkladı! Türkiye'de işsiz sayısı çoğaldı mı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı işsizlik oranlarını açıkladı. TÜİK'e göre İşsizlik 2022 Kasım ayında yüzde 10,2 olarak tespit edilirken   bir önceki aya göre değişikliğin yaşanmadığını açıkladı.

Doların 60 TL olacağını söyleyen ekonomist Selçuk Geçer'den ters köşe! Görenler tir tir titredi! Çabuk dolarları bırakın

Doların 60 TL olacağını söyleyen ekonomist Selçuk Geçer'den yatırımcıları ters köşe edecek açıklama geldi. Görenler tir tir titredi. Çabuk doları bırakın...

Fırlayacak... Elinde dolar olanlar için kritik açıklama Selçuk Geçer'den geldi! Bu üç aya dikkat

Enflasyon oranlarının açıklandı ve yıllık bazda enflasyon TÜİK'e göre yüzde 83,45, ENAG'a göre ise 186,27 oldu. Bu gelişmeler üzerinde doların fırlayacağını söyleyen Selçuk Geçer elinde dolar olanları uyardı.

TUİK\\\'e göre endeks Ağustos ayında yüzde 1 Haberi

TUİK\\\'e göre endeks Ağustos ayında yüzde 1

Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle REIDIN.com tarafından Turkiye’nin nufus yoğunluğu bakımından en buyuk ve en cok konut kredisi kullandırılan 7 ilinde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli) 2.el konutları kapsayan aylık olarak hem kiralık hem satılık fiyat değerlerini gösteren gosterge endekstir.


Metodoloji

REIDIN.com Emlak Endekslerinin hazırlanmasında “sınıflandırılmış birim değere dayalı konut fiyat endeksi” (Stratified Residential Property Price Index) yontemi uygulanmaktadır. Endeks baz yılı Haziran 2007 (Haziran 2007=100) olacak şekilde Laspeyres formulu kullanılarak hesaplanmaktadır.


Kapsam

REIDIN.com Emlak Endeksleri 7 il, 71 ilçe ve 481 mahalleyi kapsamakta olup, aylık ortalama 200.000 veri seti uzerinden hesaplanmaktadır.

Yönetici Özeti:

Eylül ayı itibariyle ikinci el konutlardaki amortisman süreleri (Geri Dönüş Süresi) incelendiğinde İstanbul’da bir apartman dairesinin fiyatı 16,3 yıllık (195 ay) kiraya eşit iken, İzmir’de bu süre 18,0 yıla...