15 / 05 / 2024

tüketicilerin haklarının korunması hakkında kanun Konut finansmanı sözleşmeleri

tüketicilerin haklarının korunması hakkında kanun Konut finansmanı sözleşmeleri

Konut finansmanı sözleşmeleri kanununa göre geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor. İşte diğer esaslar...

Tüketiciler için yeni zırh! Bugünden itibaren başladı! 12 maddede tüketicilerin yeni hakları...

Nisan'da yapılan kanun değişikliklerinin yürürlük tarihi 1 Ekim şeklinde açıklanmıştı. Bu nedenle, bugünden itibaren ayıplı mal ve hizmet satışı’ karşısında korunma zırhının arttığı bir döneme girildi. Peki tüketicilerin yeni hakları neler?

Süper Lig'in canlı yayın haklarını alan televizyon kuruluşu belli oldu! Abonelik ücreti ne kadar olacak?

Süper Toto Süper Lig'in yılan hikayesine dönen canlı yayın haklarını kimin kazandığı konusu sonunda netlik kazandı. Daha önce Saran Group'un ihaleyi kazandığı açıklanmış süreç sürüncemede kalmıştı. Süper Lig'in yayın haklarını Katar şirketi beIN Medya'nın aldığı açıklandı.

Hazine arazilerinde faaliyet yürüten vatandaşların haklarının korunması için önerge verildi!

Ecrimisil ödeyerek hazine arazileri üzerinde tarım faaliyeti yürüten vatandaşların haklarının korunması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi.

Evini dönüştürene sözleşmeyi feshetme hakkı!

Bina tamamlama sigortası son şeklini aldı ve tüketicilerin hakları güvence altına alındı Buna göre, evi dönüşüme girene sözleşmeyi feshetme hakkı verilecek.

Bakanlıktan sahil ve koyların işletme haklarının ihalesiz olarak verildiği iddialarına yanıt!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahil ve koyların işletme haklarının ihalesiz olarak Muğla Çevre Koruma Vakfına (MUÇEV) verildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu belirtti.

Tüketicilerin satın alma tercihleri araba yerine konuta kayıyor! 

TÜİK'in aylık Tüketici Eğilim Anketi ile açıkladığı verilere göre, tüketicilerin konut satın alma veya inşa ettirme ihtimalinde şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,1 yükselme görüldü... 

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Haklarınızı bilin!

Türkiye’de bulunan 6 milyon hanede oturan vatandaşlar her ay kira ödüyor. Kiracı ile ev sahipleri arasında birçok sıkıntı yaşanıyor. İki tarafın da haklarını bilmesi gerekiyor. İşte kanunlara göre kiracı ve ev sahipleri rehberi...

İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunması Yönetmeliği!

İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına dair yönetmelik yaymlandı ve yürürlüğe girdi. Yönetmelik, içme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan bütün yerüstü ve yeraltı suyu kaynaklarını kapsıyor...

Mimar ve emlak danışmanlarının hakları Teknorecord ile korunacak!

Mimar ve emlak danışmanlarının hakları Teknorecord cıktı. Teknorecord ile cep telefonundan tek tuşa basarak birkaç saniye içinde notere gitmeye gerek kalmaksızın tüm hakların kendine ait olduğunu kanıtlayan belgeye sahip olunacak.

Mirasçıların alacaklılarının korunması!

Bir kimsenin vefatı halinde kalan miras, mirasçılar tarafından reddedilebiliyor. Peki, mirasçıların alacaklıları varsa ne olur? Mirasçıların alacaklılarının korunması için ne yapılır? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşümde tüketici unutulmasın!

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Gündüz, kentsel dönüşümün zorunlu olduğunu ancak tüketicilerin maddi ve manevi zarar görmeyeceği şekilde projelendirilmesi gerektiğini savundu.

Libya'daki Türk firmaların akıbeti ne olacak?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Libya'nın Türk firmalarını ülkeden çıkarma kararının bir değer taşımadığını söyleyerek, Türkiye'nin anlaşmalardan doğan haklarıyla firmaların alacakları konusunun izlenmeye devam edileceğini belirtti.

İnşaat tamamlama sigortası zorunlu mu?

Tüketicilerin hakları için hazırlanan Tüketicilerin Haklarının Korunması Hakkında Kanun ile ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalayan tüketicilere bazı haklar tanındı. Peki, inşaat tamamlama sigortası zorunlu mu?

tüketicilerin haklarının korunması hakkında kanun Konut finansmanı sözleşmeleri Haberi

tüketicilerin haklarının korunması hakkında kanun Konut finansmanı sözleşmeleri

Konut finansmanı sözleşmeleri kanunu!

Konut finansmanı sözleşmesi, konut edinmeleri amacıyla; tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasına yönelik sözleşme olarak tanımlanıyor. Bu sözleşmeyi imzalayan tüketicilerin haklarına ilişkin düzenlemeler, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında açıklanıyor.


Kanuna göre, konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri sürülemiyor. 


Konut finansmanı sözleşmeleri kanunu kapsamında sözleşmeler ve tüketicinin hakları şu şekilde açıklanıyor:


Sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü

MADDE 33 – (1) Konut finansmanı kuruluşları, tüketiciye, konut finansmanı sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermek zorundadır.


Temerrüt

MADDE 34 –...