02 / 05 / 2024

üfe hesaplama örneği

üfe hesaplama örneği

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

2021 lojman kira hesaplama örneği!

2021 yılında uygulanacak lojmanlarda oturan kiracılara uygulanacak kira metrekare bedelleri açıklandı. İşte 2021 lojman kira hesaplama örneği...

Ev vergisi hesaplama örneği 2021!

Türkiye sınırlarında içerisinde yer alan gayrimenkuller için emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergi mükellefleri 2021 yılında, vergilerini en az yüzde 9,11 oranında zamlı ödeyecek. İşte ev vergisi hesaplama örneği 2021...

2020 lojman kira hesaplama örneği!

2020 yılında uygulanacak lojmanlarda oturan kiracılara uygulanacak kira metrekare bedelleri belli oldu. İşte 2019 lojman kira hesaplama örneği..

2019 lojman kira hesaplama örneği!

2019 yılında uygulanacak lojmanlarda oturan kiracılara uygulanacak kira metrekare bedelleri belli oldu. İşte 2019 lojman kira hesaplama örneği..

İş yeri kira artış oranı hesaplama örneği 2018!

İş yeri kira sözleşmesi Aralık ayında yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı belli oldu. İşte iş yeri kira artış oranı hesaplama örneği 2018...

Konut kira artış oranı hesaplama örneği 2018!

Konut kira sözleşmesi Aralık ayında yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı belli oldu. İşte konut kira artış oranı hesaplama örneği 2018...

TÜİK Ekim 2018 kira artışı ÜFE TÜFE zam oranı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün enflasyon oranlarını açıkladı. İşte TÜİK Ekim 2018 kira artışı ÜFE TÜFE zam oranı ve hesaplama örneği..

Kira artış oranı hesaplama örneği Ekim 2018!

Kira artış oranı Ekim 2018 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. İşte kira artış oranı hesaplama örneği Ekim 2018...

Kira artış oranı hesaplama örneği Nisan 2018!

Nisan ayına ait kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklandı. İşte kira artış oranı hesaplama örneği Nisan 2018..

Kira zammı hesaplama örneği Şubat 2018!

Kira sözleşmesi bu ay yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı belli oldu. İşte kira zammı hesaplama örneği Şubat 2018..

Tapu harcı hesaplama örneği 2018!

Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemleri için belli bir bedelin ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu harcı ne kadar ödenir? Tapu harcı hesaplama örneği 2018..

Kira artış oranı hesaplama örneği Aralık 2017!

2017 Aralık ayında kullanılacak kira artış oranları belli oldu. Peki, kira artış oranı Aralık 2017 ne kadar? İşte kira artış oranı hesaplama örneği Aralık 2017..

Tapu harcı 2017 hesaplama örneği!

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için tarafların belli oranlarda tapu harcı ödemesi gerekiyor. İşte tapu harcı 2017 hesaplama örneği..

üfe hesaplama örneği Haberi

üfe hesaplama örneği

Kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Buna göre kira artış hesaplamalarında ÜFE oranları kullanılıyor. Ancak bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor....