06 / 05 / 2024

üst hakkı Sürenin üst sınırı

üst hakkı Sürenin üst sınırı

Bir başkasının mülkiyetinde bulunan arsanın üzerinde inşaat yapma hakkı; Üst Hakkı (İnşaat Hakkı) olarak ifade ediliyor. Üst Hakkı Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor. İşte Üst Hakkı Medeni Kanun maddeleri...

Bakan Özhaseki açıkladı! Yeniden İmar Çerçeve Projesi kapsamında afet bölgesini alt ve üst yapısıyla ayağa kaldıracağız!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yeniden İmar Çerçeve Projesi kapsamında afet bölgesini alt ve üst yapısıyla ayağa kaldıracaklarını açıkladı.

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Üst hakkı nedir? Üst hakkı devredilir mi?

Üst hakkı, gayrimenkul alanında önemli terimlerden biri olarak kabul ediliyor. Taşınmaz ürünlerde belirli bir hakkı temsil ettiği için bilinmesi önem taşıyor. Peki üst hakkı nedir, ne anlama gelir, özellikleri nedir ve devredilebilir mi? Üst hakkı terimi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

İştira hakkı nedir? İştira hakkı sözleşmesi ne işe yarar?

Hukuki ve gayrimenkul kavramı olan iştira hakkı, özellikle de mülk sahibi olmak isteyenleri ilgilendiriyor. Mülkün satın alım sürecinde bu hakkın önemli olduğu biliniyor. Peki iştira hakkı nedir, iştira sözleşmesi nedir ve ne işe yarar? İşte iştira hakkı ile ilgili tüm detaylar…

Borsa İstanbul için yeni çağrı: Yine aynısı olur

Depremin 3. günü kapatılan Borsa İstanbul'un 15 Şubat'ta açılması bekleniyor. Ancak uzmanlar gerekli önlemler alınmadan açılışın yine aynı etkiyi yaratacağına dikkat çekerek, sürenin uzatılması gerektiğini belirtiyor.

Depremin ağır hasar verdiği kentlerde 6 ay yeterli bulunmadı! Kredi ödemeleri için süre uzamalı

Kahramanmaraş merkezli bölge illerini etkileyen 2 büyük depremde vatandaşların banka kredilerinin 6 ay ertelenmesi kararı alınmıştı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, 6 aylık sürenin yetersiz olduğunu söyledi.

Ehliyet yenileme süresi uzatıldı! İşte yeni tarih...

Daha önce eski tip ehliyetlerin 31 Aralık 2022'den sonra geçersiz olacağı açıklanmıştı ve araç kullananların bu tarihe kadar ehliyetlerini yenilemeleri gerekiyordu. Fakat bugün yapılan açıklamayla bu sürenin uzatıldığı duyuruldu. İşte detaylar...

Nissan Qashqai’de kaçmaz fırsat! İster 60 bin tl takas desteği ister sıfır faiz! İşte 9 Ekim 2022 Nissan fiyat listesi

Yeni Nissan Qashqai, 5 alternatifli sürüş modu, verimli ve farformanslı motoru, üstün sürüş dinamzmi, göz alıcı LED ışıkları, geliştirilen teknolojik özellikleri ve rahat yolculuk deneyimi ile segmentindeki iddiasını devam ettirirken hafif hibrit teknolojisini 4x4 çekiş sistemiyle sunarak değer raki

Emekli promosyonunda süre uzatıldı zam üstüne zam geldi! İş Bankası, Yapı Kredi! İNG boş durur mu

Emekli promosyonlarında sürenin eylül ayına uzatılmasının ardından bankalar da art arda açıklamalar gerçekleştirmeye devam ediyor. İş Bankası ve Yapı Kredi'den sonra son açıklama ING Bank'tan geldi.

Ev aldıktan sonra beyanname verme süresi nedir?

Yeni gayrimenkul sahiplerinin sorumlulukları arasında emlak beyannamesi vermek de yer alıyor. Beyanname için verilen sürenin kaçırılmaması gerekiyor. Peki, ev satın aldıktan sonra beyanname süresi nedir?

İnşaat sektörü, konut projelerinde iade hakkı süresinin kısaltılmasını istiyor!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörü, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da bulunan ve ön ödemeli konut projelerinde 24 aya ulaşan iade süresinin 3 aya inmesini istiyor.

Gayrimenkullerin ecrimisil taleplerinde süre aşımı var mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ecrimisildeki beş yıllık sürenin hakları düşürüp düşürmediğini kaleme aldı. 

Özak GYO Didim gayrimenkulünün üst hakkı süresi tapuya tescillendi!

Özak GYO'nun Aydın İli Didim İlçesi  Altınkum Mahallesi'nde yer alan turizm tahsisli gayrimenkulüne ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından irtifak hakkı tesis işlemleri tamamlandı, 49 yıllık üst hakkı Özak GYO adına tapu siciline şerh edildi.

üst hakkı Sürenin üst sınırı Haberi

üst hakkı Sürenin üst sınırı

Üst Hakkı Medeni Kanun!

Üst Hakkı (İnşaat Hakkı), Türk Medeni Kanunu kapsamında 826. madde ile 836. maddeler arasında düzenleniyor.  Üst hakkına ilişkin hususlar konu ve tapu kütüğüne kayıt; İçerik ve kapsam; Yapı mülkiyetinin malike geçmesi; Bedel; Diğer hükümler; Süresinden önce devir istemi; Üst hakkı iradının güvencesi ve Üst Hakkı Sürenin üst sınırı başlıkları altında inceleniyor.


Üst hakkı

I. Konu ve tapu kütüğüne kayıt

MADDE 826.- Bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabilir.

Aksi kararlaştırılmış olmadıkça bu hak, devredilebilir ve mirasçılara geçer.

Üst hakkı, bağımsız ve sürekli nitelikte ise üst hakkı sahibinin istemi üzerine tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir. En az otuz yıl için kurulan üst hakkı, sürekli niteliktedir.


II....