04 / 01 / 2025

vasiyet yoksa miras paylaşımı

vasiyet yoksa miras paylaşımı

Vasiyetname, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak ifade ediliyor. Peki, vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?

Miras hakkında bilmeniz gerekenler! Miras paylaşımında vasiyet işi bozuyor...

Miras paylaşımları aileler çok büyük bir sorunlar yaratabiliyor. Babasından kalan mirastan bir şekilde az pay alanlar yasal haklarını arıyorlar. İşte haberin ayrıntıları... 

Eşin vefatında miras nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun Tapu eşlerin adına ise birisi vefat ettiğinde ve çocuk da yoksa miras nasıl paylaştırılır?' sorusunu yanıtladı.

Miras paylaşımı ne şekilde yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kadına babadan kalan miras çocuk yoksa kime kalır ve kalan miras eş ile ortak yapılır mı? Ortak yapılırsa kadın öldükten sonra miras paylaşımı ne şekilde olur?' sorusunu yanıtladı.

Ölen kardeşin mirası kime kalır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Annemler yedi kardeş, altısı vefat etti. Vefat edenlerden birinin eşi ve çocuğu da yoktu. Bir miktar malvarlığı var. Bu durumda miras sadece hayatta olan anneme mi kalır, yoksa önce ölen kardeşlerin çocuklarına da düşer mi?' sorusunu yanıtladı.

Vefat eden kişinin mirası nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Vefat eden kişinin çocukları yoksa, miras eş ve kardeşlerine kalır diyorsunuz. Bu miras, veraset ilamındaki paylar oranındaki gibi midir?' sorusunu yanıtladı.

Miras sıralaması neye göre yapılır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Halam rahmetli oldu.Evlenmedi ve anne babası rahmetli. Mirası yaşayan kardeşlerine mi düşer? Yaşamayan kardeş çocuklarına da düşer mi? Yoksa ölen kardeş çocukları ve yaşayan kardeşlere mi bölünür?' sorusunu yanıtladı.

5 soruda vasiyet ile miras nasıl bırakılır?

Miras sahibinin, ölümünden sonra mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteren belge vasiyet oluyor. Peki, vasiyet ile miras nasıl bırakılır? İşte yanıtı..

Vasiyet alacaklısının hakları!

Vasiyet alacaklısı olabilmek için miras bırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak gerekiyor. Peki, vasiyet alacaklısının hakları nelerdir? Vasiyet alacaklısının istem hakkı nasıl kullanılır?

Vasiyet alacaklısının ölümü!

Mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, vasiyet alacaklısı ölürse ne olur? İşte vasiyet alacaklısının ölümü halinde tasarrufun iptali davası..

Vasiyet alacaklısı kimdir?

Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, vasiyet alacaklısı kimdir?

Saklı pay oranları 2015!

Mirasbırakan kimse mal varlığının bir kısmı üzerinde tasarruf özgürlüğüne sahip oluyor. Bu hakkını vasiyet veya miras sözleşmesi ile kullanabiliyor. Peki, mirasta saklı pay oranları 2015 ne kadardır?

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?

Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi gibi olağanüstü durumlar yüzünden yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet ile miras bırakabiliyor. Peki, sözlü vasiyetten dönülebilir mi? Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?

vasiyet yoksa miras paylaşımı Haberi

vasiyet yoksa miras paylaşımı

Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?

Miras; bir kimsenin ölümü anında, hısımlarına (mirasçı olan yakın akrabalarına) intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları olarak karşımıza çıkıyor. 


Vasiyet ise, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak ifade ediliyor. Bir başka deyişle vasityetname, miras aktarmanın başlıca biçimi olarak karşımıza çıkıyor.


Vasiyette bulunan kişi, yani vasiyetçi bir vasiyetname hazırlayarak, Ölümünden sonra yapılmasını istediklerini el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak bildirebiliyor. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için yasal sınırlamalara ve biçimlere uyulması zorunlu olmuyor. Peki, vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?


Vefat eden kimsenin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyetname yoksa miras paylaşımı şöyle oluyor;


Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak...