28 / 04 / 2024

vasiyetin iptali tenkis dava dilekçesi

vasiyetin iptali tenkis dava dilekçesi

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Süreyya Beşe'nin çocukları vasiyet iptal davası açtı!

Kilisli işadamı Süreyya Beşe, vasiyetinde mirasın büyük bölümünü en küçük çocuğu Süreyya Can Beşe’ye bıraktı. Hem üvey kardeşler hem de öz abla, vasiyetin iptali davası açtı

Halis Toprak’ın kızları şirketlere kayyum atanmasını istedi!

Vefat eden ünlü sanayici Halis Toprak’ın daha açılmayan vasiyetinde, ‘evliliğinin iptali’ davası açan 2 kızını mirasından men ettiği ortaya çıktı. Vasiyetin iptali davası açan kızları da şirketlere kayyum atanmasını istedi

Vasiyetin iptali davası nasıl açılır?

Vasiyetin iptali davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabiliyor. Peki, vasiyetin iptali davası nasıl açılır? Vasiyetin iptali davası hangi hallerde açılır?

Hile nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Tapu davalarında hileye uğrayan kişi, hileyi öğrendiği tarihten itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde dava açabiliyor. İşte, hile nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Ölünceye kadar bakma akdinin iptali!

Ölünceye kadar bakma akdi ile bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt etmiş oluyor. Peki, ölünceye kadar bakma akdinin iptali nasıl olur?

Ön ödemeli konut satış sözleşmesinin iptali!

Ön ödemeli konut satışlarında alıcı ve satışı arasında anlaşmaya varıldığında, ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalanıyor. Peki, bu sözleşme nasıl iptal edilir? İşte, ön ödemeli konut satış sözleşmesinin iptali!

Maketten ev satışının iptali!

Maketten yapılan konut satışlarında tüketicilerin, devir veya teslim tarihine kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayma hakkı bulunuyor. İşte, maketten ev satışının iptali!

Maketten konut satışı sözleşmesi iptali!

Maketten konut satış sözleşmesi henüz inşaat çalışmaları devam eden dairenin satışını gerçekleştirmek için alıcı ve satıcı tarafından imzalanıyor. İşte, maketten konut satışı sözleşmesi iptali!

Parselasyon işleminin iptali!

3194 sayılı İmar Kanununun 18’inci maddesi gereğince, imar plânlarını uygulama yetkisi; belediyelere ve valiliklere ait oluyor. Belediyelerin yapmış olduğu parselasyon işlemine itiraz edilebiliyor. İşte, parselasyon işleminin iptali!

Tapuda 18.madde uygulaması iptali!

İmar Kanununun 18. madde uygulamasına itiraz etmek için dava açılabiliyor. Dava, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesinde görülüyor. İşte, tapuda 18.madde uygulaması iptali!

18. madde uygulamasının iptali!

3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması işlemine karşı iptal davası açılır mı? İşte, 18. madde uygulamasının iptali!

Tapu iptali davası şartları!

Tapu tescilinde bulunan yanlışlıkların düzeltilmesi için tapu iptal davası açılabiliyor. İşte, tapu iptali davası şartları!

Rızai taksim sözleşmesinin iptali dilekçesi!

Rızai taksim sözleşmesi, hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdiği sözleşme oluyor. Sözleşme dilekçeyle iptal edilebiliyor. İşte rızai taksim sözleşmesinin iptali dilekçesi..

vasiyetin iptali tenkis dava dilekçesi Haberi

vasiyetin iptali tenkis dava dilekçesi

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Miras bırakan, kanuni mirasçıların saklı payları dışında kalan malvarlığı üzerinde, dilediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahip oluyor.


Miras bırakan, saklı pay sahibi mirasçısı var ise yapacağı tasarruflarda mirasçının dava açma hakkı bulunuyor.  Bu davalara tenkis davası deniyor. Medeni Kanuna göre, “Böylece saklı payına tecavüz edilen kişinin bir alacaklı değil, miras hakkı ihlal edilen kişi olarak değerlendirilmesi zorunluluğu ortaya çıkar. Tenkis davası bir miras payının tamamlanması davasıdır.


Tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor. 


Türk Medeni Kanunu'na göre, tenkis davası açma hakkı mirasçıların saklı paylarının ihlal edildiğini zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın...