03 / 05 / 2024

Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır

Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır

Kişinin vefat etmeden önce varlığının kimlere teslim edileceği, verileceği işlemini kaleme alınmış sözleşmesine vasiyetname deniyor. Peki,vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır? İşte,vasiyetle miras paylaşımı..

Miras konusunda merak edilenler! Babasının miras bırakmadığı çocuk ne yapmalıdır? 

Miras konusunda yaşanan bazı durumlarda pek de rastlanması çok zor olan durumlar ile karşılaşmak mümkün olabilmekte. Buna göre, miras bırakan vasiyetname ile mirasçılarından birisine miras bırakmayabiliyorlar. peki, bu durumda miras alamayan mirasçı ne yapabilir?

Artçı mirasçı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 521. maddesi, bir kişinin ölümü sonrasında malvarlığının nasıl dağıtılacağını düzenlemektedir. Bu süreçte vasiyetname yoluyla artçı mirasçı ataması yapılır. Peki artçı mirasçı nedir, hangi durumlarda belirlenir? Artçı mirasçı hakkında bilinmesi gerekenler...

Ölen birinin çocukları ve karısı varsa kendi kardeşine miras düşer mi?

Çocukları ve karısı olan bir kişi vefat ettiğinde mirasları, belirli kişiler arasında paylaştırılır. Bu noktada, ölen kişinin kardeşlerine kalıp kalmama durumu merak ediliyor. Peki ölen kişinin mirası çocukları ve karısı olsa da kardeşlerine düşer mi? İşte bu miras konusunun ayrıntıları...

Vasiyetname nedir? Şartları nelerdir?

Vasiyetname, miras meselelerinde usulüne göre yapılması gereken bir belgedir. Birçok farklı şekilde olan bu belgenin oluşturulması için tanıklar gerekir. Peki vasiyetname nedir, hangi şartlarda oluşturulur ve çeşitleri nelerdir? İşte vasiyetname ile ilgili önemli bilgiler...

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde sahip olunan evin miras olarak bırakma yolunu kaleme aldı.

Mirasçılar dikkat! Ödenen paralar geri alınabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, "Kardeşim vefat etti, bana da miras kaldı. Eşi mahkemeye başvurdu ve vasiyetnamesi olduğunu iddia etti. Mahkeme sürüyor, bana da İntikal Vergisi tahakkuk ettirilmiş. 15 gün içinde ödemem isteniliyor. Vasiyetname kabul edilirse paramı geri alabilir miyim?" sorusunu cevapladı

Vasiyetname yaşı kaçtır?

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabilir. Peki, vasiyetname yaşı kaçtır?

Mirasın reddi dilekçesi örneği!

Kendisine miras kalan mirasçıların bu mirası nasıl kabul etme hakkı olduğu varsa, reddetme hakları da bulunuyor. Bunun için bir dilekçe ile sulh hukuk mahkemesine müracaat edilebiliyor. İşte mirasın reddi dilekçesi örneği..

Mirasçıların alacaklılarının korunması!

Bir kimsenin vefatı halinde kalan miras, mirasçılar tarafından reddedilebiliyor. Peki, mirasçıların alacaklıları varsa ne olur? Mirasçıların alacaklılarının korunması için ne yapılır? İşte yanıtı..

Vasiyetname geçerlilik süresi!

Vasiyet, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Vasiyet, resmî şekilde, el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki, vasiyetname geçerlilik süresi nedir?

Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır?

Bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı 'irade beyanı'na vasiyetname deniyor. Peki, vasiyetname ile miras nasıl bırakılır? Vasiyetname ile miras bırakmak için ne yapılır?

Birden fazla ehil mirasçı varsa ne olur?

Miras kalan tarımsal arazinin devir işlemlerinin tamamlanmaması durumunda, bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya devri kararı alınabiliyor. Peki, ehil mirasçılar kimdir? Birden fazla ehil mirasçı varsa ne olur?

Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır Haberi

Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır

Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?

Kişinin vefat etmeden önce varlığının kimlere teslim edileceği, verileceği işlemine vasiyet deniyor. Bunun resmi olarak kaleme alınmış sözleşmesine ise vasiyetname deniliyor. 


Vefat eden kimsenin yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapabiliyor. Mirasçılar arasında mal varlığındaki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor.


Ölen kişinin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyet bulunmuyorsa yapılması gerekenler şöyle; 


Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor.  Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında yapılıyor. Peki, vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?


Vasiyet miras paylaşımı!

Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim...