27 / 04 / 2024

Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır

Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır

Vasiyetname bir kişinin ölümünden sonra mallarının ne olcağına dair yapılan resmi,yazılı ya da sözlü işleme verilen isimdir.Peki,vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?

Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır?

Kişinin vefat etmeden önce varlığının kimlere teslim edileceği, verileceği işlemini kaleme alınmış sözleşmesine vasiyetname deniyor. Peki,vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır? İşte,vasiyetle miras paylaşımı..

Artçı mirasçı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 521. maddesi, bir kişinin ölümü sonrasında malvarlığının nasıl dağıtılacağını düzenlemektedir. Bu süreçte vasiyetname yoluyla artçı mirasçı ataması yapılır. Peki artçı mirasçı nedir, hangi durumlarda belirlenir? Artçı mirasçı hakkında bilinmesi gerekenler...

Vasiyetname nedir? Şartları nelerdir?

Vasiyetname, miras meselelerinde usulüne göre yapılması gereken bir belgedir. Birçok farklı şekilde olan bu belgenin oluşturulması için tanıklar gerekir. Peki vasiyetname nedir, hangi şartlarda oluşturulur ve çeşitleri nelerdir? İşte vasiyetname ile ilgili önemli bilgiler...

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde sahip olunan evin miras olarak bırakma yolunu kaleme aldı.

Mirasçılar dikkat! Ödenen paralar geri alınabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, "Kardeşim vefat etti, bana da miras kaldı. Eşi mahkemeye başvurdu ve vasiyetnamesi olduğunu iddia etti. Mahkeme sürüyor, bana da İntikal Vergisi tahakkuk ettirilmiş. 15 gün içinde ödemem isteniliyor. Vasiyetname kabul edilirse paramı geri alabilir miyim?" sorusunu cevapladı

Eşin vefatında miras nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun Tapu eşlerin adına ise birisi vefat ettiğinde ve çocuk da yoksa miras nasıl paylaştırılır?' sorusunu yanıtladı.

Miras paylaşımı ne şekilde yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kadına babadan kalan miras çocuk yoksa kime kalır ve kalan miras eş ile ortak yapılır mı? Ortak yapılırsa kadın öldükten sonra miras paylaşımı ne şekilde olur?' sorusunu yanıtladı.

Ölen kardeşin mirası kime kalır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Annemler yedi kardeş, altısı vefat etti. Vefat edenlerden birinin eşi ve çocuğu da yoktu. Bir miktar malvarlığı var. Bu durumda miras sadece hayatta olan anneme mi kalır, yoksa önce ölen kardeşlerin çocuklarına da düşer mi?' sorusunu yanıtladı.

Vefat eden kişinin mirası nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Vefat eden kişinin çocukları yoksa, miras eş ve kardeşlerine kalır diyorsunuz. Bu miras, veraset ilamındaki paylar oranındaki gibi midir?' sorusunu yanıtladı.

Miras sıralaması neye göre yapılır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Halam rahmetli oldu.Evlenmedi ve anne babası rahmetli. Mirası yaşayan kardeşlerine mi düşer? Yaşamayan kardeş çocuklarına da düşer mi? Yoksa ölen kardeş çocukları ve yaşayan kardeşlere mi bölünür?' sorusunu yanıtladı.

Vasiyetname yaşı kaçtır?

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabilir. Peki, vasiyetname yaşı kaçtır?

Vasiyetname geçerlilik süresi!

Vasiyet, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Vasiyet, resmî şekilde, el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki, vasiyetname geçerlilik süresi nedir?

Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır?

Bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı 'irade beyanı'na vasiyetname deniyor. Peki, vasiyetname ile miras nasıl bırakılır? Vasiyetname ile miras bırakmak için ne yapılır?

Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır Haberi

Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır

Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır?

Miras bir kimsenin ölümü anında, akrabalarına kalacak olan bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları olarak karşımıza çıkıyor. 


Vasiyet ise ya da vasiyetname olarak da bilinen, bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak ifade ediliyor.Miras aktarmanın başlıca biçimi olarak karşımıza çıkıyor.


Vasiyet işleminde buluna kişi işlemi resmi,yazılı ya da sözlü olarak gerçekleştirebiliyor.Vasiyetnamenin geçerli olması yasal kurallara uygun olup olmamasına bağlı oluyor.Kanunlara uygun hazırlanmayan bir vasiyetname geçerli sayılmıyor.


Vefat eden kimsenin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyetname yoksa miras paylaşımı,mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor.  Bu davalarda yapılacak araştırma ve tespit neticesinde edilebilen mal varlığı...