06 / 05 / 2024

vefat halinde vergi borcu

vefat halinde vergi borcu

Gayrimenkul hukukuna göre vefat eden bir kimsenin, vergi ödevlerinden mirasçıları sorumlu oluyor. Peki, ölüm halinde vergi borcu silinir mi? Ölüm halinde vergi cezaları düşer mi?

ATEM Başkanı Akçam'dan birden fazla evi olanlar için ek vergi açıklaması! Konutta rant yapılması engellenmiş olur!

Birden fazla evi olanların ek vergi ödeyeceklerine dair gelen iddialara, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, uygulamaya konulması halinde memnuniyetle karşılayacaklarını vurguladı.

Ek MTV ödemesi zorunlu mu? Ek MTV ödenmemesi halinde ne olur? EK MTV'de son dakika gelişmesi

Ek MTV üçüncü taksit ödemeleri 6 Eylül günü yapıldı. Araç sahipleri ödemelerini GİB üzerinden veya Vergi daireleri aracılığı ile yaparken, ödemelerini yapmayan bazı sürücüler ise ''Ek MTV ödemesi zorunlu mu? Ek MTV ödenmemesi halinde ne olur?'' sorularını araştırıyor. İşte EK MTV'de son dakika geliş

2023 vergi borç yapılandırması ne zaman bitecek? Son gün ne zaman? Vergi borcu olanlar acil bakın!

Vergi borcu yapılandırılmasında son tarih merak ediliyor. Düzenleme ile 2 bin liranın altındaki vergi borçları silinirken, 2 bin liranın üzerindeki borçlara ise eşit taksitler halinde ödeme imkanı tanınmıştı. Peki 2023 vergi borç yapılandırması ne zaman bitecek? Son gün ne zaman?

SGK’dan çalışanlara peş peşe büyük jest! Bu kişilere toplu para ödenecek! Bu parayı hemen alın!

Primini tamamlayamadığı için EYT’den yararlanamayanlar için toplu ödeme alma imkanı bulunuyor. SGK'ya yapılan başvuruyla beraber biriken primler geri alınıyor. Vefat halinde de bu haktan yakınları faydalanabiliyor. Peki SGK'dan toplu ödeme nasıl alınır? İşte detaylar...

Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir?

Büyüklüğü brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutlar için belirli koşulların sağlanması halinde vergi muafiyeti söz konusu oluyor. Peki, Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir? İşte tüm detaylar...

Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Bir yakınınızın vefatı halinde bir evin miras kaldığını ancak içinde bir başka mirasçının oturduğunu düşünelim. Peki, miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesini noterde imzalayanların damga vergisini ödemesi gerekiyor. Sözleşmenin uzun süreli olması halinde vergi yükü de artıyor. Peki, 5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Bir kimsenin vefatı halinde malvarlığı miras olarak yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022!

Gayrimenkul satış işleminin, satın alınma tarihinden itibaren beş yıl içinde gerçekleşmesi halinde vergi ödenmesi gerekiyor. Vergide belli bir tutar istisna olarak açıklanıyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022 ne kadar?

2022 yılı kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Gayrimenkulü kirada olan vatandaşlar, istisna sınırını aşması halinde vergi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisi istisnası her sene yeniden belirleniyor. Peki, 2022 yılı kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar? İşte kira gelir vergisi istisnası

Tarım arazilerinin satışında vergi ve harç kaldırıldı!

Tarım arazilerinin satışı ve intikal işlemlerinde; vefat tarihinden itibaren 1 yıl içinde intikal işlemlerini gerçekleştiren tüm mirasçılardan vergi ve harç alınmayacak.

Kardeşler arasında mal paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Altı kardeşiz. üç daireyi babam, mahkeme huzurunda bana ve kardeşime verdi. Babamın vefatı halinde diğer kardeşlerin bu daireler üzerinde hak iddia etme ihtimalinde, nasıl bir savunma yapabiliriz?' sorusunu cevapladı.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile mirastan hak alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Manevi babam 80 yaşın üzerinde. Akıl sağlığının yerinde olduğuna dair rapor alarak ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptık. Bir gün vefatı halinde mirasçıları dava açabilir mi?' sorusunu cevapladı.

vefat halinde vergi borcu Haberi

vefat halinde vergi borcu

Ölüm halinde vergi borcu silinir mi?

Gayrimenkul hukukuna göre vefat eden bir kimsenin, vergi ödevlerinden mirasçıları sorumlu oluyor. Bu husus; Vergi Usul Kanunu'nda mirasçıların sorumluluğu başlığı altında açıklanıyor:


Mirasçıların sorumluluğu: 

Madde 12 –

"Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer. Ancak, mirasçılardan herbiri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri nispetinde sorumlu olurlar. "


Ölüm halinde sürenin uzaması: 

Madde 16 – (Değişik : 23/6/1982 - 2686/4 md.) 

Vergi kanunlarında hüküm bulunmayan hallerde ölüm dolayısıyla mirasçılara geçen ödevlerin yerine getirilmesinde bildirme ve beyanname verme sürelerine üç ay eklenir. 



Ölüm: 

Madde 164 – Ölüm işi bırakma hükmündedir. Ölüm mükellefin mirası reddetmemiş mirasçıları tarafından vergi dairesine bildirilir. 

Mirasçılardan her hangi birinin ölümü bildirmesi diğer mirasçıları bu ödevden kurtarır. 


Ölüm halinde emlak vergisi..

Yukarıda yer alan kanun maddelerinde de görüldüğü üzere, ölen tarafından...