04 / 05 / 2024

vergi incelemesi neden yapılır

vergi incelemesi neden yapılır

Vergi incelemesi nedir?: Vergi incelemesi; İnceleme yapmaya yetkili olanlar tarafından, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla yapılan faaliyet olarak tanımlanıyor. Peki vergi incelemesi nasıl yapılır?

Merkez Bankası enflasyonun neden yüksek olduğunu açıkladı!

TCMB’den neden enflasyonun yüksek olduğuna ilişkin bir açıklama geldi. Tüketici enflasyonun tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış yaşadığını paylaşan TCMB, bu gelişmede vergi artışlarının yanında, liradaki değer kaybının ve ücret artışlarının etkili olduğunu ifade etti.

Vergi artışı sonrası market fiyatlarına peş peşe zam gelecek!

İşlenmemiş gıdadaki KDV'nin yüzde 1'de sabit bırakılmasına rağmen diğer bütün ürünlerdeki vergi oranlarının artırılmasının, perakende gıda fiyatlarında en az yüzde 15 seviyesinde zamma neden olduğu ifade edildi. Peki, vergi artışının ardından market ve pazar fiyatları ne olacak? İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Borusan'a vergi incelemesi!

Borsa İstanbul şirketlerinden Borusan Yatırım ve Pazarlama A.Ş.'ye 2018, 2019, 2020, 2021 dönemlerine ilişkin vergi kanunları yönünden sınırlı inceleme yapılacağı bildirildi.

Oto talebi daraldıkça daraldı! Gözler otoda vergi indiriminde

Otomotivde tedarik krizi gevşedi ancak bu kez de talepte büyük kayıp yaşanıyor. Kur artışı ve enflasyonist baskıyla otomobil fiyatlarının hızla yükselmesi ve krediye erişimde yaşanan zorluklar satışlarda düşüşe neden olmuştu. Sektör temsilcileri vergi indirimi bekliyor.

Varlık Barışı ile gelene vergi incelemesi uygulanmayacak!

Varlık Barışı kapsamında yurtdışından Türkiye’ye parasını getirenlere vergi incelemesi uygulanmacak. Düzenlemeye göre, yurt dışındaki taşınmazlarda ülkeye getirilebilecek.

İşte 6 soruda varlık barışı!

Maliye, başvurusu 31 Aralık’ta bitecek ‘Varlık Barışı’ için özel tebliğ yayımladı. Bu düzenlemeyle barıştan yararlananların sırf bu işlem kapsamında vergi incelemesi, tarhiyat, para cezası açısından nasıl korunacağı netleştirildi.

Vergi incelemesi olan mükelleflere ek süre!

Haklarında vergi incelemesi olan mükelleflerden, yeniden yapılandırmaya kanuni süresi içinde başvuramayanlara, 30 Kasım'a kadar ek süre tanınmasına yönelik düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.

Vergi yapılandırmasına ek süre!

Maliye Bakanı Ağbal haklarında vergi incelemesi olanlardan bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanuna süresi içinde başvuramayanlara yeni bir hak getirdiklerini belirterek "Vatandaşlarımız kanuna 30 Kasım'a kadar başvurabilecek" dedi.

Vergi incelemelerinde mükellefin eli güçlendi!

Maliye Bakanı Ağbal, "Hakkında vergi incelemesi yapılan vatandaşlarımızın kendisini daha iyi savunabilmesini sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirdik" dedi.

Naci Ağbal'dan mükelleflere matrah artırımı çağrısı!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin kanunun tarihi fırsatlar sunduğunu belirterek, "Bunlardan biri de matrah artırımı. Matrah artırımı yapan mükelleflere geçmişe dönük vergi incelemesi yapmayacağız." dedi.

Vergi barışı yasa teklifi!

Vergi barışı yasa teklifi Meclis'e verildi. Teklif ile geçmiş beş yıla ilişkin matrah artırımında bulunan mükelleflere bu dönemler için vergi incelemesi yapılmayacak..

Şirketlerin aktiflerinde kayıtlı gayrimenkullere vergi incelemesi yapılabilir mi?

Hürses Gazetesi'nin yazarlarından Av. Nazlı Gaye Alpaslan bugünkü yazısında münfesih şirketin aktifinde unutulan gayrimenkulden bahsetti. İşte Av. Nazlı Gaye Alparslan'ın o yazısı...

Kira stopajını neden kiracı öder?

Gerçek ve tüzel kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesinde, kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergi olan kira stopajını neden kiracı öder?

vergi incelemesi neden yapılır Haberi

vergi incelemesi neden yapılır

Vergi incelemesi nedir?

Vergi incelemesi; İnceleme yapmaya yetkili olanlar tarafından, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla yapılan faaliyet olarak tanımlanıyor. Peki vergi incelemesi nasıl yapılır? Vergi incelemesi ne kadar sürer?


Vergi incelemeleri ile ilgili esaslara, 31 Ekim 2011 tarihinde 28101 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi incelemelerinde uyulacak usul ve esaslar hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Yönetmelik hükümlerine göre vergi incelemeleri, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca, bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yerine getiriliyor.


Risk analizi neticesinde riskli bulunmaması, ihbar veya şikâyet olmaması halinde dahi mükellefler incelemeye alınabiliyor.


Vergi incelemelerinde uyulan temel ilkeler

Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, vergi incelemelerini yürütürken, aşağıda yer alan temel ilkelere uyarlar:

a) Yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini, mükellefin hak ve hukukunu da gözetmek suretiyle denetlemek.


b) Kanun hükümlerini...