15 / 05 / 2024

vergi mükellefi özel hakları

vergi mükellefi özel hakları

mükelleflerin vergi mevzuatı çerçevesinde mükellefiyetin başlangıcından sona ermesine kadar geçen tüm süreç Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde açıklanıyor. Peki, vergi mükelleflerinin hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? Kira geliri elde edenler azaldı!

Nisan 2023’te 2.381.115 olan vergi mükellefi sayısı, 2023 Aralık'ta 2 milyon 266 bin 450'ye geriledi. Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? İşte ayrıntılar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Bakanlık 300 vergi müfettiş yardımcısı alacak...

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan açıklama kapsamında 300 vergi müfettiş yardımcısı alınacağını bildirdi. İşte haberin detayları...

Karaca’dan 50. Kuruluş yıldönümüne özel dev kampanya! Eylül sonuna kadar ikinci ürüne yüzde 50 indirim!

Ev tekstili, küçük ev aletleri, sofra ve mutfak gibi çeşitli kategorilerde ürünler üreten Karaca, 50.yaşını kutluyor. Şirket, kuruluş yıldönümüne özel büyük bir indirim kampanyasını duyurdu.

İş Bankası’ndan bomba gibi kampanya! Yeni müşterilere özel 0 faizli kredi veriyor!

İş Bankası, esnaf ve KOBİ’lere yönelik oldukça cazip bir kampanya düzenledi. Banka, yeni müşterilere özel 31 Ağustos 2023 tarihine kadar başvuruda bulunanlara 0 faizli Hoş Geldin kredisi kullandıracak.

Garanti BBVA müşterilerine özel: 10 bin TL'ye faizsiz taksitli nakit avans fırsatı!

Garanti BBVA müşterilerine özel kampanya... 10 bin TL'ye faizsiz taksitli nakit avans fırsatı sunulacak... işte ayrıntılar...

Bağ-Kur tescil affında son durum ne? Tescil affı çıkacak mı? İşte son gelişmeler!

Bağ-Kur tescil affına ilişkin gelişmeler Bağ-Kur’lular tarafından yakından takip ediliyor. Esnaf ve sanatkârların vergi mükellefi olduğu andan itibaren Bağ-Kur'lu olma zaruriyeti varsa bile geçmişte vergi mükellefi ya da oda sicil kaydı olmasına karşın sayılmayan esnaflar bulunmuyor.

Ziraat Bankası'ndan müşterilerine jest! Her müşteriye özel 475 TL veriyor

Ziraat Bankası, makul kampanyalarıyla sık sık gündeme gelmeye devam ediyor. Banka tarafından yapılan son açıklamada, müşterilere özel kart kampanyaları duyuruldu.

Gelire göre kredi faizi konut fiyatlarını artırır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gelire göre konut kredisi faizi uygulamasını değerlendiren gayrimenkul sektörü uzmanları, konut talebinin canlanmasının fiyatları da yukarı çekeceğini belirtti. Uzmanlara göre gelir kıstası vergi mükellefi olmayan kesime haksız kazanç sağlayacak.

Hepsiburada'dan Şahane Kasım'a özel laptoplar satışta! 7 Kasım 2022 fiyat listesi...

Hepsiburada'dan güzel haber geldi! Hepsiburada Şahane Kasım'a özel dizüstü bilgisayarları düşük fiyatlarla satışa sundu. Peki, Hepsiburada'da  laptop fiyatları ne kadar? 7 Kasım 2022 tarihi itibariyle işte fiyat listesi...

Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 2022!

Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31888 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte o yönetmelik...

Jeep Compass 80. Yıldönümüne özel yeniden tasarlandı! İşte 2022 Mart fiyat listesi!

Jeep Yeni Compass modelinin 80. Yıldönümüne özel fiyat listesini güncelledi. Peki Jeep Compass modelinin fiyat listesi nasıl? SUV modeli otomobil arayışında olanlar, bu otomobile bayılacaksınız. İşte otomobilin özellikleri ve güncel fiyat listesi...

2022 kira vergisinden neler düşülür?

Geçtiğimiz sene konutunu kiraya vererek gelir elde eden kimsele rbu sene vergi mükellefi oluyor. Bazı giderler vergi borcundan düşülebilyor. Peki, 2022 kira vergisinden neler düşülür?

2022 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Geçtiğimiz sene konut ya da işyerini kiraya verenler bu sene vergi mükellefi oluyor. Mükellefin öncelikle beyanname vermesi gerekiyor. Peki, 2022 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

vergi mükellefi özel hakları Haberi

vergi mükellefi özel hakları

Vergi mükelleflerinin hakları nelerdir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Mükelleflerin hakları ve ödevleri rehberinde; mükelleflerin vergi mevzuatı çerçevesinde mükellefiyetin başlangıcından sona ermesine kadar geçen tüm süreçte var olan hakları ile yerine getirmek zorunda oldukları yükümlülüklere yer veriliyor.


Genel Haklar

Mükelleflerin genel kanunlara dayanarak vatandaşlıktan ileri gelen haklarıdır. 

Dilekçe Hakkı ve 

Bilgi Edinme Hakkı 

3071 Sy. Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun. 

4982 Sy. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu. 

1905 Sy. Kanuna göre İhbar ikramiyesi talep etme hakkı. 

Kamu Denetçisine Başvurma Hakkı 

TBMM’ye bağlı olan Kamu Denetçiliği idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Anayasa Md. 73.) 

Dava Açma Hakkı 

2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu. 

Temsil Hakkı 

Vergi ile ilgili işlemlerin mükelleflerin yanı sıra, vekil ya da temsilci veya 3568 sayılı Yasada sayılı meslek mensupları tarafından da yapılabilmesi. 

Eşit Muamele Görme Hakkı 

Vergi Kanunlarında uygulama birliğinin sağlanması. 

Mükellef Memnuniyeti 

Adil, eşit...