05 / 05 / 2024

Vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar

Vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar

Tevkifat, bilindiği üzere para kesintisi olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre vergi tevkifatı ne demek, vergi tevkifatı ne ifade ediyor? Diye soruyorsanız yanıtı haberimizin içinde bulabilirsiniz...

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı! Yeni düzenleme geliyor

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vergi sisteminin sadeleştirilmesine yönelik beklentinin olduğunu söylemişti. Hazırlanan düzenlemeye göre vergi türlerinin azaltılması için düğmeye basıldı.

Vergi ve SSK borcu olanları ümitlendirecek gelişme! Bu haberi alanlar resmen zevkten dört köşe oldu!

Milyonlarca vatandaşın gündeminde "2023'te vergi affı var mı? Vergi affı ne zaman gelir?" soruları yer alırken Ankara kulislerinde dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. Hükümetin SGK ve vergi borçlarında af ve yapılandırma yapmak için hazırlık içerisinde olduğu öğrenildi. Diğer yandan çek ve ehliye

Gayrimenkul kiralarında yüzde 10 vergi indirimi!

Yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerde vergi tevkifatı oranı yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10’a düşürüldü.

Gayrimenkul kiralamalarındaki vergi tevkifatı yüzde 10’a düştü!

Gayrimenkul kiralamalarındaki vergi tevkifatı oranı yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10’a düşürüldü.

Kira ödemelerinde vergi kesintisi 2018!

Konut veya işyeri veya hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kimseler vergi kesintisi yapmak zorunda oluyor. Peki, kira ödemelerinde vergi kesintisi 2018 ne kadar?

Kira ödemelerinde vergi kesintisi 2017!

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan bazı kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor. Peki, kira ödemelerinde vergi kesintisi 2017 ne kadar?

Gayrimenkul sermaye iradı stopaj oranı 2016!

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj (gelir vergisi kesintisi/tevkifat) yapmak zorunda oluyor. İşte gayrimenkul sermaye iradı stopaj oranı 2016..

İş yeri kira geliri arttıkça vergi azalıyor!

İş yeri kirası ödeyenler, ( basit usule tabi olanlar hariç ) ödedikleri kiradan '' vergi kesintisi '' yapmak zorundalar. Kesilen vergide sorumlu sıfatıyla vergi dairesine yatırılıyor.

Kira stopajı hangi aylarda ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, kanunun 94. ü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorunda oluyor. Peki, kira stopajı hangi aylarda ödenir?

Kira stopajı kimler ödemez?

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununda sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorundadırlar. Peki, kira stopajı kimler ödemez?

Kira stopajı son ödeme tarihi 2015!

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak ile zorunlu oluyor. Peki, kira stopajı son ödeme tarihi 2015 ne zaman?

Stopaj kiracıya mı aittir?

Vergi tevkifatı olarak da nitelendirilen kira stopajı, gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, stopaj kiracıya mı aittir?

Kira stopajı kimlerden kesilir?

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj (gelir vergisi kesintisi/ tevkifat) yapmak zorunda oluyor. Peki, kira stopajı kimlerden kesilir?

Vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar Haberi

Vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar

Vergi tevkifatı ne demek?

Kurumlar Vergisi olarak da ifade edilen vergi tevkifatı, Kurumlar Vergisi Kanununda "mükellefler" başlığı altında belirtilen kurumlardan belli bir ordanda yapılan kesintiye deniyor.


Vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar kanunun 2. maddesinde şu şekilde sıralanıyor;


Mükellefler

MADDE 2- (1) Sermaye şirketleri: 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar sermaye şirketidir. Bu Kanunun uygulanmasında, Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tâbi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonlar sermaye şirketi sayılır.


(2) Kooperatifler: 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa veya özel kanunlarına göre kurulan kooperatifler ile benzer nitelikteki yabancı kooperatifleri ifade eder.


(3) İktisadî kamu kuruluşları: Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve...