29 / 04 / 2024

vergide müteselsil sorumlulul

vergide müteselsil sorumlulul

Müteselsil sorumluluk, birden çok kimsenin, bir borcun veya zararın ödenmesinden, zincirleme olarak ve tek başına sorumlu olması oluyor. Peki, emlak vergisinde müteselsil sorumluluk nedir?

Çöp vergisi Kasım 2018!

Çevre temizlik vergisi, belediye tarafından sunulan temizlik hizmeti için tahsil ediliyor. Vergide ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı içerisinde yapılıyor...

Gayrimenkul vergi mükellefleri dikkat! Süre azalıyor!

Geçtiğimiz sene gayrimenkulünü satarak ya da kiraya vererek gelir elde edenlerin ödediği vergide sona yaklaşılıyor. Mükelleflerin ödemelerini 31 Temmuz sonuna kadar yapmaları gerekiyor...

Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

2017 yılı çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Peki, vergide mükellef kimdir? Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

Vergide 3 müjde!

Zorda kalan mükellefe taksit imkanı getirilecek. Geriye dönük denetim süresi 3 yıla indirilecek. Karnesi iyi olan mükellefe indirim yapılacak.

Vergide 5 müjde!

Vergide incelemeler 3 yıla düşecek, ceza yükü hafifleyecek. Vergiyi düzenli yatırana indirim yapılırken,işi bozulanlara taksit imkanı getirilecek. Pişmanlık ödemesi uygulanacak.

Yabancı yatırımcılara arsa tahsisi ve vergide kolaylık sağlanacak!

Darbe girişimi nedeniyle geciken yerli ve yabancı yatırımcılara teşvik paketi güncellendi. Yakında açıklanacak olan yeni pakete göre yatırım yapana arsa tahsisinden vergide kolaylık ve kredi imkanına kadar birçok konuda destek sağlanacak.

Emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergide muafiyet uygulaması da bulunuyor. Peki, emlak vergisi ev hanımı muafiyeti nedir?

Arsa emlak vergisi muafiyeti var mı?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırında yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödenmesi gerekiyor. Vergide bazı koşullar dahilinde vergi muafiyeti bulunuyor. Peki, arsa emlak vergisi muafiyeti var mı?

Konut kredisinde kefalet!

Konut kredisinde kefalet adi ve müteselsil olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. Peki, konut kredisinde adi kefalet nedir? Konut kredisinde müteselsil kefalet nedir? İşte konut kredisinde kefaletin durumu..

Vergide zamanaşımı süresi!

Vergide zamanaşımı süresinin geçmesi ile vergi alacağı kalkıyor. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade ediyor. Peki, vergide zamanaşımı süresi ne kadardır?

Emlak vergisinde müteselsil sorumluluk nedir?

Müteselsil sorumluluk, birden çok kimsenin, bir borcun veya zararın ödenmesinden, zincirleme olarak ve tek başına sorumlu olması oluyor. Peki, emlak vergisinde müteselsil sorumluluk nedir?

Geliri olmayan ev kadınlarına emlak vergisi var mı?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için ödeniyor. Vergide bazı meskenler için vergi muafiyeti uygulanıyor. Peki, geliri olmayan ev kadınlarına emlak vergisi var mı?

Yeni ev emlak vergisi muafiyeti var mı?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergide bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki, mevzuata göre yeni ev emlak vergisi muafiyeti var mı?

vergide müteselsil sorumlulul Haberi

vergide müteselsil sorumlulul

Emlak vergisinde müteselsil sorumluluk nedir?

Müteselsil sorumluluk, birden çok kimsenin, bir borcun veya zararın ödenmesinden, zincirleme olarak ve tek başına sorumlu olması olarak ifade ediliyor. 


Bu müteselsil sorumluluk taşınmazların devir süreçlerinde doğuyor. Bildirimi verilmemiş bir gayrimenkulün vergiden alıcı ve satıcı müteselsilen sorumlu oluyor.


Kişinin aldığı gayrimenkulün bildirimi satıcı tarafından verilmemiş ise vergi dairesi,alan kişiden geriye dönük vergi ve cezaları alıyor.


Bu noktada alıcı satın aldığı taşınmazın kendisinden önceki döneme ait birikmiş emlak vergisi borçlarını zamlı olarak ödemek ve ödediği bu tutarlar için asıl borçlu olan satıcı adına dava açabiliyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Hesaplamada kullanılan emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak...