07 / 08 / 2024

Yabancı sermayeli şirketlerin sanayideki payı geriledi mi

Yabancı sermayeli şirketlerin sanayideki payı geriledi mi

Türkiye ’de ağırlıklı olarak yüksek katma değerli sektörlerde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin büyük sanayi kuruluşları içindeki göreli payında, son yıllarda belirgin bir düşüş var.

Yabancı sermayeli şirketlerin sanayideki payı geriliyor!

Türkiye ’de ağırlıklı olarak yüksek katma değerli sektörlerde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin büyük sanayi kuruluşları içindeki göreli payında , son yıllarda belirgin bir düşüş var.

500 sanayi devi arasında yabancılar ‘dibi’ gördü!

Türkiye’de katma değerli sektörlerde faaliyet gösteren yabancı sermayeli kuruluşların İSO 500’deki sayısı ve payları istatistik tarihindeki en dibi gördü. Listedeki yabancı sermayeli şirket sayısı 108’e inerken, cirodan aldıkları pay yüzde 28’e düştü.

Türkiye'de 2022'de kurulan yabancı ortak sermayeli şirket sayısı zirve yaptı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'de geçen sene kurulan yabancı ortak sermayeli şirket sayısı, 20 bin 135'e ulaştı ve 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

TOBB yeni şirket verilerini açıkladı! 1425 yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu!

TOBB, temmuz ayına yönelik kurulan-kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Türkiye'de Temmuz ayında toplam 8 bin 467 şirket kuruldu. Bunun 1425'ini yabancı şirketler oluşturdu.

İkinci Thodex vakası! Yetkililer Kaçtı!

Türkiye'de hizmet veren ancak yabancı sermayeli bitcoin borsası Humex, kullanıcılarına para çekme işlemlerini kapattı. İddialara göre borsa kurucuları 20 milyon dolarlık varlık ile kaçtı.

Ruhsar pekcan: 2,5 milyar doları aşkın yatırım yapıldı!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Serbest bölgelerde yabancı sermayeli firmalar tarafından bugüne kadar toplam 2,5 milyar doları aşkın yatırım yapılmıştır." dedi.

Yabancı şirketler Kanal İstanbul’dan 791 bin metrekare yer aldı!

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul projesi çevresinde el değiştiren arazileri yazılı soru önergesi ile sordu. Verilen yanıtta yabancı şirketlerin Kanal İstanbul'dan 791 bin metrekare arsa aldığı ortaya çıktı.

Fitch Türkiye'deki yabancı sermayeli 9 bankanın kredi notunu düşürdü!

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli 9 bankanın kredi notu görünümünü düşürdü.

Özbekistan'da inşaat sektöründe 824 yabancı şirket faaliyet gösteriyor!

Türkiye, Özbekistan'da yabancı sermayeyle en çok şirket kuran ülkeler listesinde 3'üncü sırada yer aldı. Özbekistan Devlet İstatistik Komitesi'nden yapılan açıklamada ülkede faaliyet gösteren 824 yabancı sermayeli işletmelerin, inşaat sektöründe faaliyet gösterdikleri belirtildi...

Çimento sektöründe 19 bin kişi çalışıyor!

Yüzde 76’sı yerli, yüzde 24’ü yabancı sermayeli yatırımcılardan oluşan çimento sektöründe 2018 verilerine göre yaklaşık 19 bin kişi çalışıyor. Sektör, doğrudan istihdam ve 614 milyon dolar ihracat gelirleriyle GSMH’de önemli bir paya sahip…

Türkiye'de 6 ayda 6 bin yabancı şirket kuruldu!

Türkiye'de yılın ilk altı ayında kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,86 arttı. İlk yarıda kurulan şirket sayısı 6 bin 179 oldu. 

Kurulan yabancı ortaklı şirket sayısı bir yılda 2'ye katlandı!

Türkiye'de 2018'de kurulan yabancı ortak sermayeli şirket sayısı bir yılda 2'ye katlandı. Veriler, 6 bin 731'den 13 bin 405'e çıktı.

172 bin 644 yabancı Türkiye'den gayrimenkul aldı!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, soru önergesine verdiği cevapta, 172 bin 644 yabancı uyruklu kişi ve 4 bin 119 yabancı sermayeli şirketin ülkemizde taşınmaz mülk edindiğini açıkladı.

Yabancı şirketler Türkiye'de gayrimenkul kiralamakta zorlanıyor!

Yabancı sermayeli finansal kiralama şirketleri Türkiye'de gayrimenkul kiralamakta zorlanıyor.

Yabancı sermayeli şirketlerin sanayideki payı geriledi mi Haberi

Yabancı sermayeli şirketlerin sanayideki payı geriledi mi


500 büyük sanayi kuruluşu içinde yabancı sermayeli şirketlerin ağırlığı görece azalıyor. 2009 yılında 153 olan şirket sayısı 2013’te 137’ye indi


Türkiye’de ağırlıklı olarak yüksek katma değerli sektörlerde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin büyük sanayi kuruluşları içindeki göreli payında, son yıllarda belirgin bir düşüş var. İSO’nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu verilerine göre, yabancı sermaye paylı büyük sanayi kuruluşlarının sayısı 2013 yılında da azalmasını sürdürdü ve 137’ye indi. Bu rakam, 2009’da 153 ile en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Bu şirketlerin sayısı ile birlikte, büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının gerçekleştirdiği üretimden satışlar, ihracat ve kar içindeki paylarında da düşüş yaşanıyor. Beş yıl öncesine göre yabancı sermayeli şirketlerin üretimden satışlardaki payı 4.9, ihracattaki payı da 7.1 ve kar-zarar toplamındaki payı da 9 puan geriledi.


Otomotiv, kimya, petro-kimya...