06 / 05 / 2024

yapı ruhsatlı bina sayısı

yapı ruhsatlı bina sayısı

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,5 azalış kaydetti.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak-mart dönemine ilişkin yapı izin verilerini açıkladı. 

Yılın ilk yarısında yapı ruhsatlı bina sayısı azaldı!

Yılın ilk yarısında yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 27.4, yüzölçümü yüzde 28.4, değeri yüzde 22.9, daire sayısı yüzde 27.7 azaldı.

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

144 bin yapıda Bina Kimlik Sistemi’ne geçildi! 

Bina Kimlik Sistemi’ne ilişkin değerlendirmeler yapan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildiğini dile getirerek, bu kapsamda binaların da periyodik bakımlarının yapılmış olacağını söyledi.

İskan belgesi nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

Bir bina inşa edilirken binanın resmi olarak kullanılmasını sağlayan izin belgesi iskan belgesi olarak adlandırılır. Bu nedenle yapılan bina için iskan belgesi almak zorunludur. Peki, oturma izni sağlayan iskan belgesi nereden alınır? İşte iskan belgesi ile ilgili detaylar...

Hasar tespiti yapılan bina sayısı belli oldu! İşte il il bina durumu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı "13 ilde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şu ana kadar 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı." dedi.

Şişli'de inşaat gerginliği 

İstanbul Şişli’de yeni inşa edilen bina gerginliğe neden oldu. Yeni yapılan bina yanında yer alan binaya dayanarak binanın camlarının önünü tamamen kapadı. 

Üsküdar'da önlem alınmadan yapılan bina yıkımına tepki!

İstanbul Üsküdar'da herhangi bir önlem almadan yapılan bina yıkımı çevrede oturan vatandaşların tepkisine neden oldu.

Bağcılar Belediyesi'nden yıkım yapılacak bina için asbest raporu talebi! 

İstanbul Bağcılar Belediyesi, ilçede yıkım yapılacak binalar için "Asbest yoktur" raporu talep etti . 

Riskli bina sahipleri dikkat! Bina güçlendirme maliyeti ne kadar?

Ülkemizde son zamanlarda birçok farklı bölgede yaşanan depremler tedirginliğe sebep olurken, uzmanlar yaşanan son depremlerin büyük depremin habercisi olabileceğini öngörüyor. Peki bina güçlendirmeleri nasıl yapılmalı? Bina güçlendirmesinin maliyeti ne kadar?

Rize'de yıkımı yapılan bina aniden çöktü! 

Rize'de Salarha Tüneli projesi kapsamında kamulaştırılan binalarda yıkım çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında yıkımı yapılacan bir binanın kısmen çöktüğü anlar kameraya yansıdı.

Yeni yapılarda bina inşaat harcı ve imarla ilgili harçlar alınmayacak!

İmar Kanunu'nda değişiklik teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yapılan değişiklikler arasında, inşa edilecek binalara ilişkin ruhsat ve izinler, inşaat harcları ve imar harçlarıda yer aldı...

Elazığ’a bilimsel rapor: Hasarın nedeni ‘yapışık bina'!

Hacettepe Üniversitesi’nden bilim insanları, 41 kişinin öldüğü deprem sonrasında Elazığ’da bulunan binalarda incelemelerde bulundu.

AOÇ arazisinde yapılan bina mahkemelik oldu!

Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) özel firmaya kiraya verilen arazi, sözleşmeye aykırı olarak kullanıldı. AOÇ, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski yönetimi aleyhine dava açtı...

Siirt'te yıkımı yapılan bina bitişikteki binanın üzerine devrildi!

Siirt'te yıkımı yapılan bina bitişikteki binanın üzerine devrildi. Bina sakinleri tahliye edildi, polis ekiplerince güvenlik önlemi alındı....

yapı ruhsatlı bina sayısı Haberi

yapı ruhsatlı bina sayısı

Buna göre, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 23,5, yüzölçümü yüzde 32,9, değeri yüzde 19,8, daire sayısı yüzde 41,9 azalış kaydetti. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre söz konusu dönemde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 30,8 milyon metrekare, bunun 15,3 milyon metrekaresi konut, 10 milyon metrekaresi konut dışı alanlar ve 5,5 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanları olarak belirlendi.

Kullanma amacına göre 19,9 milyon metrekare ile en yüksek paya iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 2,9 milyon metrekare ile kamu eğlence, eğitim, hastane veya bakım kuruluşları binaları izledi.

Yapı sahipliğine göre, özel sektör 23 milyon metrekare ile en büyük payı aldı. Bunu 7,5 milyon metrekare...