03 / 05 / 2024

yasal mal rejimi

yasal mal rejimi

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor. Türk Medeni Kanununa göre eşler arasında mal rejimi nasıl uygulanıyor? İşte eşler arasındaki mal rejimi uygulamaları....

Yasal mal rejimi nedir?

Yasal mal rejimi nedir? ‘Evlilik sözleşmesi’ olarak ta bilinen ve çiftlerin evlenmeden önce imza attıkları sistem olan yasal mal rejimi hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir? Edinilmiş mallar nelerdir?

Edinilmiş mallara katılma rejimi, Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik konusunda düzenleyici bir hukuki kavramdır. Bu rejime göre evlilik sürecinde edinilen mal ve kazançlar eşler arasında paylaştırılır. Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir, edinilmiş mallar nelerdir?  

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur? Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürüyor?

Mal paylaşımı özellikle kardeşler arasında meydana gelen bir yasal süreçtir. Kendi aralarında anlaşamayan kardeşler hangi yollara başvurabilir? İşte o detaylar!

Berk Oktay ile Merve Şarapçıoğlu'nun mal paylaşımı davası başladı!

Berk Oktay ile Merve Şarapçıoğlu arasındaki ‘mal rejimi davası’nın ilk celsesi görüldü. Tanıkların dinlendiği dava 2 Kasım tarihine ertelendi.

Kapıcılarla ilgili yasal düzenlemeler nelerdir?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Kapıcılar konusunda yasal düzenlemeler nelerdir?'' sorusuna cevap verdi...

Mirasçılar mal varlığını tespit edebilir mi?

Miras bırakanın mal varlığının mirasın reddedilebileceği 3 aylık yasal süre içinde tespit edilebilebiliyor.

Evlilik sözleşmesi değil mal rejimi sözleşmesi yapılabilir!

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, Türk hukukunda 'Evlilik Sözleşmesi' şeklinde hukuki bir düzenleme olmadığını ve bunların hükümsüz olduğunu açıkladı..

Miras yoluyla kalan evlerde yasal işlemler nelerdir?

Vefat eden bir kimsenin bıraktığı mal varlığı yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, miras yoluyla kalan evlerde yasal işlemler nelerdir?

3 soruda mal ayrılığı sözleşmesi!

Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını koruyor. Peki mal ayrılığı sözleşmesi nerede yapılır? Mal ayrılığı sözleşmesi nasıl hazırlanır? diyorsanız işte yanıtı...

Ev takası yapmak yasal mı?

Taşınmaz mal sahipleri, bir başka taşınmaz sahibi ile tapu değiş tokuşu yapmak isteyebiliyor. Peki, ev takası nasıl yapılır? Ev takası yapmak yasal mı? İşte evin takas edilebilmesi için gerekenler..

İnşaat ruhsatı almak ne kadara mal olur?

Bir arsa üzerinde yasal olarak yapı inşaatına başlanılabilmesi için öncelikle ilgili belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatı, hazırlanan mimari projenin imar durumuna uygunluğuna göre onaylanıyor. Peki, inşaat ruhsatı almak ne kadara mal olu

Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi nasıl yapılır?

Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur. Peki, paylaşmalı mal ayrılığı rejimi nasıl yapılır?

Boşanma davalarında mal rejimi!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıl oluyor. Peki, eşler boşanırsa mal rejimi ne olur? Boşanma davalarında mal rejimi nasıl tasfiye edilir?

Bağış yoluyla mirastan mal kaçırılır mı?

Mal sahipleri yasal mirasçılarını mirasından mahrum bırakmak için, gayrimenkullerini mirasçılarından birine bağışlayabiliyor. Peki, bağış yoluyla mirastan mal kaçırılır mı? Mal kaçırma davası nasıl açılır?

yasal mal rejimi Haberi

yasal mal rejimi

Eşler arasındaki mal rejimi!

Eşler arasındaki mal rejimi hususu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında Dördüncü Bölüm'de şu şekilde açıklanıyor:


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMİ


BİRİNCİ AYIRIM

GENEL HÜKÜMLER


A. Yasal mal rejimi

MADDE 202.- Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır.


Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler.


B. Mal rejimi sözleşmesi

I. Sözleşmenin içeriği

MADDE 203.- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.


II. Sözleşme ehliyeti

MADDE 204.- Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir.

Küçükler ile kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızasını almak zorundadırlar.


III. Sözleşmenin şekli

MADDE 205.- Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da...