05 / 05 / 2024

Yedek mirasçı atama

Yedek mirasçı atama

Mirasbırakan, medeni kanun gereğince ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası art mirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Peki, yedek mirasçı kimdir? Yedek mirasçı atama işlemleri nelerdir?

Artmirasçı nedir?

Medeni Kanununa göre, mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Buna göre artmirasçı nedir? Önmirasçı nedir? Yedek mirasçı nasıl atanıyor?

Ölüme bağlı tasarruf çeşitleri nelerdir?

Ölüme bağlı tasarruf çeşitleri nelerdir? Medeni Kanuna göre mirasbırakan tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabiliyor...

Tarım Bakanlığı OGM 1377 sözleşmeli personel alacağını duyurdu

Tarım ve Orman Bakanlığı, 1377 sözleşmeli personel alımı için yedek aday atama duyurusunu resmi olarak yayımladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olan Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan önemli bir duyuru ile kurum bünyesine 1377 kişilik kadro ile memur alınacağı duyuruldu.

Sağlık Bakanlığı temizlik görevlisinde yedek atama yapacak! İşte yedek atama için şartlar

Sağlık Bakanlığı'nın personel alımına ilişkin duyuru yayınlandı. Bu önemli ilanın ardından, yedek adayların atanmasına dair bir duyuru da gerçekleştirildi. İlgili başvuru için gereken belgelerin detayları ise duyuruda belirtildi.

Art mirasçı atama nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Peki, art mirasçı atama nasıl yapılır? Art mirasçı kimdir?

Mirasçı atama nasıl yapılır?

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığı hakkında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabiliyor. Mirasbırakan isterse mirasçı atayabiliyor. Peki, mirasçı atama nasıl yapılır?

Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?

Ölüme bağlı tasarruf çeşitleri arasında mirasçı atama, belirli mal bırakma, yedek mirasçı atama, artmirasçı atama gibi seçenekler bulunuyor. Peki, belirli mal bırakma vasiyeti nedir? Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?

Yedek mirasçı atama işlemleri!

Mirasbırakan, medeni kanun gereğince ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası art mirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Peki, yedek mirasçı kimdir? Yedek mirasçı atama işlemleri nelerdir?

Sağ kalan eşin miras hakkı ne kadardır?

Mirasbırakan, atadığı mirasçının kendisinden önce ölmesi veya mirası reddetmesi hâlinde onun yerine geçmek üzere bir veya birden çok kişiyi yedek mirasçı olarak atayabiliyor. Peki, sağ kalan eş mirastan ne kadar pay alır?

Yedek mirasçı nedir?

Yedek mirasçı nedir? Mirasbırakan, atadığı mirasçının kendisinden önce ölmesi veya mirası reddetmesi hâlinde onun yerine geçmek üzere bir veya birden çok kişiyi yedek mirasçı olarak atayabiliyor...

Artmirasçı nedir?

Medeni Kanununa göre, mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Buna göre artmirasçı nedir? Önmirasçı nedir? Yedek mirasçı nasıl atanıyor?

Mirasçı atama!

Yargıtay kararlarına göre miras bırakan vasiyetnameyle tüm mal varlığını veya mirasının dörtte birini bir kişiye bıraktığını vasiyet ediyorsa bu halde mirasçı ataması yapılmış sayılıyor. Bu konu Türk Medeni Kanunu'nun 516.maddesinde düzenleniyor...

Miras hukukunda alt soy!

Miras hukukunda alt soy, çocuklar, torunlar, torunlarının çocukları, çocuklarının torunları ve devamı şeklinde oluyor. Miras bırakanın altsoyu 1. Zümre mirasçılardır. Bu kişiler mirasın ilk sahipleridir...

Miras hukuku üvey evlat!

Miras hukuku üvey evlat konusu erkeğin evlendiği eşinin bir başka çocuğu olması durumudur. Böyle bir durumda miras hukukuna göre erkeğin vefatında eşinin çocuğu kendisine üvey evlat olduğu için mirası da düşmüyor...

Miras hukuku evlat edinme!

Miras hukuku evlat edinme konusunda evlat edinilen çocuklar, kan hısmı olan diğer çocuklar gibi mirastan eşit oranda pay alabiliyorlar. Ancak, evlat edinen kişinin hısım ve akrabaları evlat edinilene mirasçı olamıyor...

Yedek mirasçı atama Haberi

Yedek mirasçı atama

Yedek mirasçı atama işlemleri!

Mirasbırakan, medeni kanun gereğince ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Aynı yükümlülük artmirasçıya yüklenemiyor. Bu kurallar belirli mal bırakmada da uygulanıyor.


Tasarrufta geçiş anı belirtilmemişse miras, önmirasçının ölümüyle artmirasçıya geçiyor.


Tasarrufta geçiş anı gösterilmiş olup önmirasçının ölümünde bu an henüz gelmemişse miras, güvence göstermeleri koşuluyla önmirasçının mirasçılarına teslim edilir.


Mirasın artmirasçıya geçmesine herhangi bir sebeple olanak kalmadığı anda miras, önmirasçıya; önmirasçı ölmüşse onun mirasçılarına kesin olarak kalır.


Önmirasçıya geçen mirasın sulh mahkemesince defteri tutulur. Mirasbırakan açıkça bağışık tutmadıkça, mirasın önmirasçıya teslimi onun güvence göstermesine bağlıdır. Taşınmazlarda bu güvence, yeterli görüldüğü takdirde mirası geçirme yükümlülüğünün tapu kütüğüne şerh verilmesiyle de sağlanabilir.


Önmirasçı güvence göstermez veya artmirasçının beklenen haklarını tehlikeye düşürürse, mirasın resmen yönetimine karar verilir.


Peki, yedek mirasçı...