06 / 05 / 2024

yenileme alanında kamulaştırma nasıl yapılır

yenileme alanında kamulaştırma nasıl yapılır

Yenileme alanları, il özel idarelerinde il genel meclisi, belediyelerde belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile belirleniyor. Peki, yenileme alanında kamulaştırma nasıl yapılır?

Yenileme alanlarında kamulaştırma!

Yenileme alanlarında kamulaştırma nasıl yapılır? Kentsel yenileme alanlarında taşınmaz tasarruflarının kısıtlanması nasıl olur? Yenileme alanlarında sınırlı ayni hak tesisi nasıl kurulur? İşte yanıtı ve diğer esaslar...

Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm kapsamında acele kamulaştırma başladı! 334 konut ile 106 iş yerinde dönüşüm başladı

Zeytinburnu'nda çoğunluğu imar mevzuatına aykırı olan ve afet riski taşıyan yapılar tasfiye edilip ilçe belediyesince acele kamulaştırma yapılıyor.

Akkuyu NGS güzergahında acele kamulaştırma kararı!

"380 kV Akkuyu NGS-Manavgat 380 Enerji İletim Hattı Projesi" kapsamında iletim hattı projesinin güzergahına isabet eden taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı verildi. 

Van'daki bazı taşınmazlar hakkında acele kamulaştırma kararı TBMM'de!

2972 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Van'daki bazı taşınmazlar hakkında acele kamulaştırma kararı verilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Mersin'deki bazı taşınmazlar hakkında acele kamulaştırma kararı TBMM'de!

2971 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Mersin'deki bazı taşınmazlar hakkında acele kamulaştırma kararı verilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Şırnak'taki bazı taşınmazlar hakkında acele kamulaştırma kararı TBMM'de!

2969 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Şırnak'taki bazı taşınmazlar hakkında acele kamulaştırma kararı verilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Son 10 yılda kamulaştırma kararı verilen taşınmazlar TBMM'de!

Son 10 yıl içinde hakkında kamulaştırma ve acele kamulaştırma kararı verilen taşınmazlar meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Şanlıurfa Özdiker Kuyumcular Çarşısı'nda kamulaştırma çalışmaları başlıyor!

Resmi Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları kapsamında Şanlıurfa'da acele kamulaştırma kararı alınan ‘Özdiker Kuyumcular Çarşısı’ kamulaştırma çalışmaları başlıyor.

Ankara Altındağ için acele kamulaştırma kararı!

Ankara ili Altındağ İlçesi Hacıbayram Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü 31106 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kuşadası'nda acele kamulaştırma kararı!

Aydın ili Kuşadası ilçesi, Kirazlı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.  

Eskişehir Hicri Sezen Bulvarı’nda kamulaştırılan binalar yıkılıyor!

Kentteki çalışmalarına hız kesmeden devam eden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Hicri Sezen Bulvarı’nda kamulaştırma çalışmaları tamamlanan binaları yıkıyor.

Bilecik Göpazarı'nda acele kamulaştırma kararı!

Bilecik İli Göpazarı ilçesinde tesis edilecek 154 kV Gölpazarı Paşalar Enerji İletim Hattı Projesi kapsamında taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi.  Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konya Karapınar'da acele kamulaştırma kararı!

Konya Karapınar'da kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı kapsamında bulunan alanın acele kamulaştırılmasına karar verildi.  Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ankara Beypazarı için acele kamulaştırma kararı!

Ankara Beypazarı'nda yer alan bazı taşınmazlar için Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

yenileme alanında kamulaştırma nasıl yapılır Haberi

yenileme alanında kamulaştırma nasıl yapılır

Yenileme alanında kamulaştırma nasıl yapılır?

Yenileme alanları, il özel idarelerinde il genel meclisi, belediyelerde belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile belirleniyor. Bu alanlarda taşınmaz tasarrufları kısıtlanabildiği gibi, kamulaştırma da yapılabiliyor. Peki yenileme alanında kamulaştırma nasıl yapılır?


Yenileme alanında kamulaştırma yapılmasına ilişkin hükümler 5366 sayılı Kanun kapsamında 4. maddede şu şekilde açıklanıyor:


Yenileme alanlarının kamulaştırılması..

Madde 4 - İl özel idaresi ve belediye, yenileme alanı ilan edilen yerlerdeki taşınmazlar üzerinde, her türlü yapılaşma, kullanım ve işletme konularında proje tamamlanıncaya kadar geçici kısıtlamalar uygulayabilir.


Yenileme alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır. Anlaşma sağlanamayan hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ilgili il özel idaresi ve belediye tarafından kamulaştırılabilir. Bu Kanun uyarınca yapılacak kamulaştırmalar 2942 sayılı Kamulaştırma...