22 / 11 / 2024
fuzul

Yİ ÜFE nedir

Yİ ÜFE nedir

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haber bültenine göre; ÜFE olarak adlandırılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılacaktır. Peki, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi nedir?

Kiracıların enflasyonu ikiye katlandı!

Kira artışları 2019’a kadar Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) göre artırılırken, 2019’dan sonra Tüketici Fiyat Endeksi'ne geçildi. Eğer TÜFE yerine 2019 senesi öncesindeki gibi ÜFE'ye endeksli olsaydı Ekim’de kira zamları yüzde 63,47 yerine yüzde 33,09 oranında kalacaktı. 

Kiracıların kaybı arttı! Konut kiralarında Yİ-ÜFE hesabı: 10 bin TL'lik kira, 14 bin 134 TL olacaktı! 

Kira zam tavanında TÜFE kiracının aleyhine dönmüş durumda. Peki kiralarda Yİ-ÜFE hesabı yapılsaydı ne olacaktı? İşte o rakamlar...

Ev sahiplerine yüzde 25 ve üzeri kira zammı uygulamasını aralayan yöntem nedir?

Ev sahipleri ile kiracıların arasında son zamanlarda anlaşmazlığa sebep olan kira zammında yüzde 25’in üstünde bir rakam yapılabilir mi?? Kira zammında yüzde 25 uygulaması nasıl aşılır? İşte ayrıntılar...

Yeni yılda vergi, ceza ve harçlara yüzde 60 zam geliyor! Zamları duyanlar kulaklarına inanamayacak!

Türkiye, 2024’e zamla girecek. Yeni yılda Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene tutarı, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, ekim ayı sonundaki bir yıllık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında zam yapılacak.

Kira fiyatları cep yakıyor! Kira artış oranları ekimde ne olur? Ekim kira zamları ne zaman belli olacak? 

Eylül ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 49,41, aylık yüzde 5,89 yükselmişti. Gözler şimdi de ekim ayı kira artış oranların çevrildi. Peki  Kira artış oranları ekimde ne olur? Ekim kira zamları ne zaman

Nisan'da en çok kazandıran külçe altın oldu! En çok kaybettiren yatırım aracı da açıklandı! 

TÜİK verilerine göre, Nisan ayına aylık en yüksek reel getiri, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,83, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,15 oranlarıyla külçe altında kaydedildi. Peki en çok hangi yatırım aracı kaybettirdi? 

Kira artış oranı nasıl hesaplanır? 2022 Eylül ayı kira artış oranı açıklandı…

TÜİK Haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamları en son Temmuz ayında açıklandı. Enflasyon oranlarının TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte işyerleri için kira artış oranları belli oldu. İşte 2022 Eylül ayı kira artış hesaplaması...

İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?

İpotek fekki, üzerinde ipotek bulunan bir gayrimenkulün ipoteğinin kaldırılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu işlemin mali yönü nedir? İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Perakende sektöründe faturalar kiraları aştı! Kapanmalar başlayabilir!

Yüzde 93.53'ü bulan Yİ-ÜFE'ye karşılık yüzde 48.69'da kalan TÜFE ile ortaya çıkan makasın altını çizen perakende sektörünün temsilcileri, mağaza kiralarını geçen faturaların mağaza kapattırmaya kadar gidilmesine neden olabileceğine vurgu yapılıyor. 

Enflasyon rakamları açıklandı!

Ağustos ayında Tüketici Fiyatları Endeksi yüzde 1,12, Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 2,77 oranında arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19,25, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 45,52 oldu.

Enflasyon rakamları açıklandı!

Nisan ayında aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,68, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 4,34 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 17,14, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 35,17 oldu.

Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı!

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında aylık bazda yüzde 1,08, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,13 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 16,19, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 31,2 oldu.

Şubatta en fazla mevduat faizi kazandırdı!

Şubat ayında en yüksek aylık reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0.25 oranında mevduat faizinde (brüt) gerçekleşirken, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 0.06 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Yİ ÜFE nedir Haberi

Yİ ÜFE nedir

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haber bültenine göre; Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) 2003 referans yıllı olarak, güncel ürün sepetinin ve ağırlıkların yansıtılabilmesine imkan veren zincirleme endeks yöntemiyle tarım ve sanayi kapsamında hesaplanarak NACE Rev.1 sınıflamasına göre bugüne kadar yayımlanmıştır. 


Diğer göstergelerle karşılaştırılabilir ve Avrupa Birliği normları ile tam uyumlu endeksler oluşturmak amacıyla, tarım sektörü hariç olmak üzere sadece sanayi kapsamında NACE Rev.2 sınıflamasına uygun olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üretilmiştir. 


Yİ-ÜFE sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtmaktadır. Geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak adlandırılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılacaktır.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi - Yİ ÜFE nedir?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi...