27 / 04 / 2024

Zamanaşımı süreleri ne zaman başlar

Zamanaşımı süreleri ne zaman başlar

Borçlar Kanunu gereğince her alacak 10 yıllık zamanaşımına; Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler ise 5 yıllık zamanaşımına tabi oluyor. Peki, zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Borsada bir hisseyi elde tutma süresi ne kadar olmalı?

Borsa yatırımcısının en çok merak ettiği konulardan biri aldığı hisseyi ne kadar süre elinde tutması gerektiği… Aylarca, yıllarca beklemek mi, yoksa al-sat yapmak mı daha çok kazandırıyor. İşte Borsa İstanbul’da yerli ve yabancı yatırımcıların hisseleri ellerinde tutma süreleri…

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı! 1000 hakim ve savcı yardımcısı alımı sınav tarihi belli oldu!

Binlerce kişinin beklediği hakim ve savcı yardımcısı sınavının tarihi belli oldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1.000 hakim ve savcı yardımcısı alımıyla ilgili sınav tarihini açıkladı. Peki hakim ve savcı yardımcısı alımı sınavı ne zaman gerçekleşecek? İşte hakim ve savcı yardımcısı alımı sınav tarihi

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan gençlere müjde 11 bin 455 personel alacak! Sözleşmeli personel alımı başvurusu ne zaman?

Gençlik ve Spor Bakanlığı 11 bin 455 kişiye iş kapısı açıyor. Bakanlık bu sene alınacak yeni personeller için duyuru yaptı. Peki, 11 bin 455 sözleşmeli personel alımı başvurusu ne zaman başlıyor?

Bekçi alımı sınav tarihi açıklandı! Bekçilik sınavı ne zaman yapılacak? Son dakika açıklaması! 

'Bekçilik yazılı sınavı ne zaman yapılacak?' sorusunun yanıtı merak ediliyordu. Bekçi alımı sınav tarihi açıklandı. İşte o tarih ve ayrıntılar...

Altının efendisi İslam Memiş gümüş fiyatlarının sırayla ne kadar olacağını açıkladı! Gümüş yatırımcıları hemen bakın

Altının efendisi İslam Memiş gümüş fiyatlarının sırayla ne kadar olacağını açıkladı! Gümüş yatırımcıları hemen bakın. İşte gümüşün geleceği seviyeler...

Vize sorunun nedenleri neler? Vize sorunu ne zamana kadar sürecek?

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine girişi için gerekli olan Schengen vizesi ile ilgili şikayetler gün geçtikçe artıyor. Vatandaşların, “Vize sorunun nedenleri neler? Vize sorunu ne zamana kadar sürecek?” sorularının sayısı da arttıkça artıyor. İşte detaylar!

TMO'nun satış politikasındaki belirsizlik çiftçi etkiledi! Buğday, arpa, mısır hangi borsada bugün ne kadar oldu? 

Buğday alım fiyatı açıklanırken, TMO’nun satış politikası ile ilgili belirsizlik çiftçileri ve piyasaları olumsuz etkiliyor. Peki buğday, arpa, mısır hangi borsada bugün ne kadar oldu? İşte 13 Haziran 2023 fiyat listesi...

Gümüş gram fiyatı ne kadar? 23 Mayıs Salı güncel gümüş fiyatı...

23 Mayıs Salı günü gümüşün fiyatı ne kadar oldu? Gümüş fiyatları ne kadar? İşte güncel gümüş fiyatları...

Altında büyük deprem! Altın fiyatları tuzla buz oldu! Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar oldu? 23 Mayıs altın fiyatları

Altın fiyatları, seçime sayılı günler kala ekonomideki belirsziliğin etksiiyle gerilemeye devan ediyor. Altın fiyatlarında resmen büyükn deprem oldu! Altın fiyatları tuzla buz oldu! Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar oldu? 23 Mayıs altın fiyatları.

Diyanet İşleri Başkanlığı personel alımı sonuçları ne zaman açıklanacak? DİB 4 bin 538 personel alımı sınavı ne zaman? 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan aşçı, temizlik personeli, şoför ve koruma güvenlik görevlisi alımı başvuruları bitti. Peki Diyanet İşleri Başkanlığı personel alımı sonuçları ne zaman açıklanacak?

Buğday alım fiyatı bu sene ne kadar olacak? Buğday, arpa, mısır fiyatlarında son durum ne? Borsalar bir bir açıkladı! 

Çiftçilerin en önemli ürünlerinden olan buğdayın alım fiyatı ile ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi.  Peki buğday, arpa, mısır fiyatlarında son durum ne? İşte 11 Mayıs 2023 fiyat listesi...

Mısır piyasasında rekabet arttı! Mısır fiyatlarında son durum ne oldu? 

Jeopolitik zorluklara karşın Ukrayna ve ABD dünya mısır pazarında önemli oyuncular olmayı sürdürüyor ancak arz ve yüksek fiyat endişesine sahip Çin ve Asya ülkeleri yeni tedarikçi arayışında. Peki mısır fiyatlarında son durum ne oldu? 

TMO, Mayıs ayı hububat satışlarına başlıyor! Buğday, arpa, mısır fiyatları şu an ne kadar? Borsa borsa yeni fiyatlar! 

TMO, Mayıs ayı hububat satışlarına resmen başlıyor. Bu kapsamda buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve mısır satılacak. Peki buğday, arpa, mısır fiyatları şu an ne kadar? Borsa borsa yeni fiyatlar! İşte 8 Mayıs 2023 fiyat listesi...

Zamanaşımı süreleri ne zaman başlar Haberi

Zamanaşımı süreleri ne zaman başlar

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Borçlar Kanunu gereğince her alacak 10 yıllık zamanaşımına; Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler ise 5 yıllık zamanaşımına tabi oluyor.


Söz konusu zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemiyor. Peki, zamanaşımı süresi ne zaman başlar? Zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır?


Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hâllerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlar.


Ömür boyunca gelir ve benzeri dönemsel edimlerde, alacağın tamamı için zamanaşımı, ifa edilmemiş ilk dönemsel edimin muaccel olduğu günde işlemeye başlar.


Alacağın tamamı zamanaşımına uğramışsa, ifa edilmemiş dönemsel edimler de zamanaşımına uğramış olur.


Sürelerin hesaplanması

Süreler hesaplanırken zamanaşımının başladığı gün sayılmaz ve zamanaşımı ancak sürenin son günü de hak kullanılmaksızın geçince gerçekleşmiş olur.


Zamanaşımı sürelerinin hesaplanmasında da, borçların ifasındaki sürelerin hesaplanmasına...