28 / 04 / 2024

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar

Borçlar Kanunu gereğince her alacak 10 yıllık zamanaşımına; Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler ise 5 yıllık zamanaşımına tabi oluyor. Peki, zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistem hattı kaç gün ücretsiz? Durak isimleri ne, kaç durak var? Seyahat süresi ne kadar?

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi bugün hizmete açıldı. Peki Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistem hattı kaç gün ücretsiz? Durak isimleri ne, kaç durak var? Seyahat süresi ne kadar? İşte Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistem hattı ile ilgili ayrıntılar...

2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar?

Durumu olmayan kişilerin kamu arazisi üzerine gecekondu inşa etmesi üzerine verilmiş hak sağlayıcı bir belgeye Tapu tahsis belgesi denir. Peki, 2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar? İşte detaylar..

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Kontrat varken kiracı çıkarılabilir mi? Kiracının kontrat süresi ne kadar?

Kiralanan mülke dayalı kiracı ve ev sahibi arasında bir kira sözleşmesi bulunmaktadır. Bu kira sözleşmesinin belli süresi ve şartları bulunmaktadır. İşte araştırılan detaylar!

Fakir Inovator X 7269 Dikey Süpürge en ucuz nereden alınır, fiyatı ne kadar? 15 Mart 2023 fiyat listesi...

Fakir Inovator X 7269 Dikey Şarjlı Süpürge; toz bırakmayan çekim gücü, özel aparatları ve turbo fırçası ile temizliği pratikleştiriyor, evlerin vazgeçilmezi oluyor. Peki, Fakir Inovator X 7269 Dikey Süpürgenin kullanım süresi ne kadar? İşte detaylar...

Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadar?

Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadar? bu ve buna benzer sorular vatandaşlar tarafından sıkça sorulmaktadır. İşte merak edilen detaylar!

Akbank maaş promosyonu ne kadar? Akbank promosyon süresi ne kadar?

Emekli promosyon ödemeleri gündemdeki yerini koruyor. Pek çok vatandaş Akbank maaş promosyonu ne kadar? Akbank promosyon süresi ne kadar? sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar!

Promosyon süresi ne zaman bitiyor? Promosyon süresi bitti mi? İşte detaylar!

Promosyon süresi ne zaman bitiyor? Sorusu bu aralar bir hayli sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte merak edilen yanıtlar!

Tahıl taşıyan 5 gemi daha Ukrayna'dan ayrıldı! Buğday, arpa ve mısır fiyatları düştü mü? 16 Ağustos 2022 fiyat listesi

Milli Savunma Bakanlığı, tahıl taşıyan 5 geminin daha Ukrayna'dan ayrıldığını duyurdu. Peki buğday, arpa ve mısır fiyatları düştü mü? Son dakika buğday, arpa ve mısır fiyatları kaç lira oldu? Bugün hangi borsada buğday, arpa ve mısır ne kadar? İşte 16 Ağustos 2022 buğday, arpa ve mısır fiyat listesi

Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadar?

Miras süreci pek çok insana uğraştırıcı gelmektedir. Size kalan bir mirası üzerinize alma süreci ne kadardır? İşte detaylar!

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Bekçi alımı yazılı sınavı ne zaman? EGM PA ile Bekçilik giriş belgesi nereden, nasıl alınır? İşte detaylar!

Çarşı ve Mahalle Bekçiliği için 13 Mayıs'ta başvuru sürecinin son bulmasından sonra sınav gününü beklemeye başlayan adaylar "Bekçi alımı sınavı ne zaman yapılacak? Bekçilik sınavı giriş belgesi nasıl alınır?" gibi sorulara cevap aramaya başladı! İşte tüm detaylar...

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi kaç yıl geçerli? Satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı süresi nedir?

Gayrimenkullerin satışına yönelik işlemlerde resmi bir belge niteliği taşıyan satış vaadi sözleşmesi, ileri tarihli bir satış kontratının teminatını oluşturan bir ön sözleşme olarak ifade ediliyor. Peki, Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi kaç yıl geçerlidir? İşte tüm detaylar...

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar Haberi

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Borçlar Kanunu gereğince her alacak 10 yıllık zamanaşımına; Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler ise 5 yıllık zamanaşımına tabi oluyor.


Söz konusu zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemiyor. Peki, zamanaşımı süresi ne zaman başlar? Zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır?


Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hâllerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlar.


Ömür boyunca gelir ve benzeri dönemsel edimlerde, alacağın tamamı için zamanaşımı, ifa edilmemiş ilk dönemsel edimin muaccel olduğu günde işlemeye başlar.


Alacağın tamamı zamanaşımına uğramışsa, ifa edilmemiş dönemsel edimler de zamanaşımına uğramış olur.


Sürelerin hesaplanması

Süreler hesaplanırken zamanaşımının başladığı gün sayılmaz ve zamanaşımı ancak sürenin son günü de hak kullanılmaksızın geçince gerçekleşmiş olur.


Zamanaşımı sürelerinin hesaplanmasında da, borçların ifasındaki sürelerin hesaplanmasına...