28 / 04 / 2024

zamanaşımı süresi

zamanaşımı süresi

Borçlar Kanunu gereğince, zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlıyor. Peki, zamanaşımı süresi ne kadardır? Kanunen zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır? İşte zamanaşımı süreleri hesaplamaları..

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Borçlar Kanunu gereğince her alacak 10 yıllık zamanaşımına; Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler ise 5 yıllık zamanaşımına tabi oluyor. Peki, zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Dava zamanaşımı süreleri!

Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hallerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlıyor. İşte dava zamanaşımı süreleri..

Sarıyer-Kilyos Tüneli'nin 2026'da bitmesi hedefleniyor! 'Sarıyer’e ulaşım süresi 35 dakikadan 5 dakikaya inecek'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli'nin tamamlanmasıyla birlikte şehir içi imar yolları baypas edileceğini ve Sarıyer'e ulaşım süresinin 5 dakikaya kadar ineceğini söyledi. Tünelin 2026 yılında hizmete açılacağını belirtti.

MTV son ödeme tarihi ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi taksit ödeme süresi uzatıldı mı?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin uzatılıp uzatılmadığı gündemde sorgulanmaya başladı. Peki, MTV son ödeme tarihi ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi taksit ödeme süresi uzatıldı mı? İşte detaylar...

Ehliyet yenileme süresi uzatıldı mı? Ehliyet yenileme için ne gerekli 2022?

Ehliyet yenileme süresi uzatıldı mı? Ehliyet yenileme için ne gerekli 2022? soruları gündemde yer alıyor. İşte ehliyet yenileme konusuna dair merak edilen yanıtlar!

TOKİ 2022 sosyal konut başvuru süresi uzatılacak mı? Bakan Kurum açıkladı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ 2022 sosyal konut başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağını açıkladı. Peki TOKİ 2022 sosyal konut başvuru süresi uzatılacak mı? İşte merak edilen sorunun yanıtı...

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere verilen kredinin süresi uzatıldı

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılması uygulamasında tarih bir yıl uzatıldı. Kredi kullandırma süresi 31 Aralık 2022 yerine 31 Aralık 2023 olarak düzenlendi.

TMO'dan çiftçilere müjde! Prim desteği süresi uzatıldı! Buğday, arpa fiyatları bugün kaç TL? 1 Eylül 2022 fiyat listesi

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı bazı şehirlerdeki buğday ve arpa üreticilerinin, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) tarafından sağlanan alım primi desteğinden faydalanma süresi uzatıldı. Peki buğday ve arpa fiyatları bugün kaç lira oldu? İşte 1 Eylül 2022 buğday ve arpa fiyat listesi...

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi kaç yıl geçerli? Satış vaadi sözleşmesi zamanaşımı süresi nedir?

Gayrimenkullerin satışına yönelik işlemlerde resmi bir belge niteliği taşıyan satış vaadi sözleşmesi, ileri tarihli bir satış kontratının teminatını oluşturan bir ön sözleşme olarak ifade ediliyor. Peki, Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi kaç yıl geçerlidir? İşte tüm detaylar...

Kira gelir vergisi beyannamesi verme süresi uzadı mı? Ne zaman bitiyor?

Kira vergisi beyanname ve 1. taksit ödeme dönemi Mart ayının başında başlamıştı. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi verme süresi uzadı mı? Ne zaman bitiyor?

Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar?

Tapu iptal davasında zamanaşımı süresi, davanın niteliğine göre değişebiliyor. Peki, tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar? İşte tapu iptal davası zamanaşımı süresi ile ilgili merak edilenler...

Riskli yapı yıkım süresi 2022 ne kadar?

Oturulan yapının riskli olarak belirlenmesi halinde yıkım için kendilerine belli bir süre veriliyor. Peki, riskli yapı yıkım süresi 2022 ne kadar?

Apartman aidat borcu zamanaşımı!

Apartmanda gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki zamanaşımı süresi için gecikme tazminatı ödüyor. Peki apartman aidat borcu zamanaşımı süresi ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

Peker GYO'nun rüçhan hakkı kullanım süresi değişti!

Peker GYO'nun 2021/14 sayılı kararı ile rüçhan hakkı kullanım süresi değişti. Yeni pay alma hakları kullanım süresinin 30 gün olarak belirlenmesine karar verildi. 

zamanaşımı süresi Haberi

zamanaşımı süresi

Zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler; Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerlerdeki konaklama bedelleri ile lokanta ve benzeri yerlerdeki yeme içme bedelleri;Bir ortaklıkta, ortaklık sözleşmesinden doğan ve ortakların birbirleri veya kendileri ile ortaklık arasındaki; bir ortaklığın müdürleri, temsilcileri, denetçileri ile ortaklık veya ortaklar arasındaki alacakların 5 yıllık zamanaşımı süresi bulunuyor.


Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlıyor. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hâllerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlıyor. 


Peki, zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır? Zamanaşımı süresi ne kadardır?


Ömür boyunca gelir ve benzeri dönemsel edimlerde, alacağın tamamı için zamanaşımı, ifa edilmemiş ilk dönemsel edimin muaccel olduğu günde işlemeye başlar.


Alacağın tamamı zamanaşımına uğramışsa, ifa edilmemiş dönemsel edimler de zamanaşımına...