04 / 05 / 2024

zemin etüd çalışmalarına ilişkin esaslar

zemin etüd çalışmalarına ilişkin esaslar

Yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, hangi tür jeolojik yapıdan olduklarını incelemek için zemin etüdü çalışmaları yapılıyor. Peki, Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar nelerdir?

Başakşehir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına karşı çıkan vatandaş nöbet tutmaya başladı! İşte nedeni...

İstanbul Başakşehir Belediyesi'ne bağlı Şahintepe Mahallesi'nde hukuksuz yürütüldüğü iddia edilen kentsel dönüşüm çalışmalarına karşı vatandaş gece gündüz demeden nöbet tutmaya başladı.

Gaziantep'te depremde yıkılan sitede detaylı zemin etüdü yapılmadığı tespit edildi: 134 kişi hayatını kaybetmişti!

Depremlerde 134 kişinin yaşamını yitirdiği Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nde detaylı zemin etüdü uygulanmadığı ,bazı temellerin ana kaya bazılarının ise dolgu ve alüvyon zemin üzerine oturduğu ve bunun da yer değiştirmelere sebep olduğu belirlendi. İşte detaylar...

Adıyaman'daki deprem konutları için zemin etüdü yapılıyor!

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç yaptığı açıklamada depremzedeler için kalıcı konutların zemin etüt çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, bu ay içinde yapılacak ihalelerin ardından inşaat sürecine geçileceğini belirtti.

Bakan Kurum açıkladı: Yeni inşa edilecek deprem konutları için zemin etüdü başladı!

Deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerinin sonuna gelinirken sıra depremzedelerin geçici olarak barınmalarının sağlanması ve daha da önemlisi kalıcı konutlar için zemin etüdü çalışmaları da başladı...

Mustafa Bozbey'den Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına eleştiri!

CHP Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey, Bursa'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik eleştiride bulundu. 

Düzce Cedidiye'de zemin etüt çalışmaları başladı!

Düzce Belediyesi kent genelinde depreme yönelik çalışmalarını hızlandırıyor. Belediye kent genelinde zemin etüt çalışmalarına başladı.

Kayseri Develi'de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla devam ettiği Kayseri Develi'de zemin etüt çalışmaları başladı.

Antalya'da zemin etüt çalışmaları yetersiz mi?

Deprem kuşağında bulunan Antalya’da yapılaşma sürekli devam ettiği halde 2002’den bu yana bir etüt raporu hazırlanmadığını kaydeden Antalya Kent Konseyi Başkan Vekili Jeoloji Mühendisi Tunç Tarımcı, “Jeoloji çalışmaları yeniden yapılarak tüm kentin imar alanını güncellenmelidir” dedi. 

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir'deki hasar tespit çalışmalarına dahil edilmedi mi?

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) İzmir'de yaşanan deprem sonrasında hasar tespit çalışmalarına katılmak için başvuruda bulunmuştu. İzmir İl Müdürlüğü, derneğin başvurusunu reddetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kahramanmaraş'ta dönüşüm çalışmalarına başladı!

Çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP) uygulanacağı Kahramanmaraş'ta şehri güvenli hale getirmek amacıyla kentsel dönüşüm çalışmalarına başladı.

Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin etüt çalışmaları başladı!

Trabzon’u geleceğe taşıyacak projeleri arasında yer alan Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi inşaatı için ön çalışma süreci devam ediyor. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nde sondaj etüt çalışmalarına geçildi.

Elazığ'da inşa edilecek yeni konutlar için zemin etüt çalışmaları yapılıyor!

Merkezi Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Elazığ'da yıkımı tamamlanan ağır hasarlı binaların yerine yapılacak yeni konutlar için zemin etüt çalışmaları yapılıyor.

Deprem çalışmalarına Avcılar, Silivri ve Fatih'ten başlanacak!

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin yapılacak olan çalışmaları açıkladı. Kahraman, deprem çalışmalarına zemin açısından en kritik bölgelerden başlanacağını belirtti...

zemin etüd çalışmalarına ilişkin esaslar Haberi

zemin etüd çalışmalarına ilişkin esaslar

Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar!


Yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, hangi tür jeolojik yapıdan müteşekkil olduklarını, derinliklerini, kalınlıklarını, yoğunluklarını, elektriközdirençlerini, sismik hızlarını, ivmesini, yeraltı suyu derinliğini ve bu tabakaların diğer dinamik parametrelerini, deprem karşısında gösterecekleri davranışları, tespit etmekamacıyla yapılan etütlere zemin etütleri deniyor.


Zemin etüdü, zeminin cinsine ve aranacak şeye göre çeşitli yöntemlerle yapılır. Bu yöntemlerin en önemlileri: Sismik, Elektrik, Manyetik, Elektromanyetik, Gravite, Radyoaktivite başlığı altında toplamak mümkün oluyor. 


İmara yeni açılacak bölgeler ile geniş alanların sismik mikro bölgelendirme haritalarının hazırlanması (Yer seçimi) Yapılacak Zemin etüdlerinde, deprem bölgelerinde hasarın en aza inmesi açısından önem teşkil ediyor. Zemin etüdü raporu Bayındırlık Bakanlığı şartnamelerine uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor. 


13 Temmuz 1944 tarihinde çıkarılan , 4623 sayılı "Yer Sarsıntılarından Evvel ve Sonra Alınacak Tedbirler hakkında...