25 / 08 / 2024

zeugma mozaiği

zeugma mozaiği

Zeugma Antik Kenti'nde çıkarılan ve "Çingene Kızı" olarak tanınan mozaik, Doğu Anadolu'da kadınların kullandığı ihrama motif olarak işleniyor

Bursa İznik'teki sondaj çalışmalarında hamam kalıntıları bulundu!

Bursa İznik'te inşaat sondajı yapıldığı sırada Roma Dönemi'ne ait bir evin hamam kalıntıları ortaya çıktı. Çıkan hamam kalıntılarında 2 metre genişliğinde geometrik bezeneklerin olduğu yer mozaiği bulundu.

Osmaniye Kadirli'de inşaat temelinden tarihi taban mozaiği çıktı!

Osmaniye Müze Müdürlüğü, Kadirli ilçesinde üçüncü derece sit alanında yaptığı sondaj çalışmasında Roma dönemine ait hamam kalıntıları ile taban mozaiği buldu.

Hatay Arkeoloji Müzesi Zeugma'yı geride bırakacak!

Yaklaşık 3 bin 500 metrekare mozaiğin sergileneceği Hatay Arkeoloji Müzesi, 2 bin 462 metrekare mozaiğe ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi'ni geride bırakarak, dünyanın en büyük mozaik koleksiyonuna sahip olacak.

Tepe-Mesa'dan bir yaşam mozaiği, Park Mozaik projesi!

Park Mozaik projesinde satışlar devam ediyor. Lansman dönemi fiyatlarının hala geçerli olduğu projede teslimler 2016 yılında gerçekleşecek. Projede 885 adet daire bulunuyor.

Örnek şehir mozaiği Osmangazi'den yükselecek!

Örnek şehir mozaiği Osmangazi'den yükselecek. Bursa'ya gelen Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde görev yapan yerel ve ulusal medya mensupları üç günlük program kapsamında Osmangazi'nin farklı bölgelerini gezerek yapılan yatırımları inceledi.

Zeugma Mozaik Müzesi 11 ayda 198 bin ziyaretçi ağırladı!

Tunus Bardo Müzesi'nden devralan ve saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeniyle "Çingene Kızı" diye adlandırılan mozaiğin de sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi'ni 11 ayda 198 bin kişi ziyaret etti...

İş Bankası, Zeugma'da üç mozaiği gün yüzüne çıkardı!

Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazılarda 3 yeni mozaik bulundu. Türkiye İş Bankası, sponsor olduğu ‘Muzalar Evi’ kazı çalışmalarına desteğinin 2017’ ye kadar süreceğini açıkladı.

Zeugma'da üç yeni mozaik ortaya çıktı!

Gaziantep'teki Zeugma Antik Kenti kazı başkanı Prof. Dr. Görkay "Bu yıl yaptığımız kazılarda üç yeni mozaiği gün yüzüne çıkardık. Hâlâ kazılmamış alanlar var " dedi

İş Bankası'ndan antik kazıya destek sürüyor!

Türkiye İş Bankası’nın destek verdiği, dünyanın önde gelen açık hava müzelerinden biri olan Zeugma Antik Kenti’nde sürdürülen ‘Muzalar (Esin Perileri) Evi’ kazı çalışmalarında üç yeni mozaik daha bulundu.

Bir yaşam mozaiği: Park Mozaik!

Park Mozaik projesi "Bir yaşam mozaiği"sloganıyla satış sürecine devam ediyor. Dairelerin 402 bin TL ile 1 milyon 19 bin TL arasında değişen fiyatlarla satıldığı proje 3 etaptan oluşuyor.

Zeugma Mozaik Müzesi'ni üç yılda 550 bin kişi ziyaret etti!

Zeugma Mozaik Müzesi'ni üç yılda 550 bin kişi ziyaret etti. Resmi açılışı 9 Eylül 2011'de gerçekleştirilen 25 bini kapalı olmak üzere 30 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Zeugma Mozaik Müzesi'ni üç yılda 550 bin kişi ziyaret etti!

"Dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını Tunus Bardo Müzesi'nden devralan Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.Zeugma Mozaik Müzesi'ni üç yılda 550 bin kişi ziyaret etti.

Yemen evleri kameriye sanatı ile süsleniyor!

Tarihi, ev sahipliği yaptığı devletler, sahip olduğu medeniyetler mozaiği ile Ortadoğu'nun kadim ülkesi Yemen, kendi adıyla özdeşleşen evleriyle ve bu evlerin sahip olduğu kendine has mimarisi ile görenleri büyülüyor.

zeugma mozaiği Haberi

zeugma mozaiği

   Antik Roma şehri Zeugma'dan çıkarılan ve "Çingene Kızı" olarak adlandırılan mozaik, özellikle Doğu Anadolu'da kadınların yıllarca giydiği ancak unutulmaya yüz tutan ihram üzerine dokunarak, tasarım yoluyla yaşatılmaya çalışılıyor. 

     Ustaların bir bir yaşamını yitirmesi, yeni ustaların yetişmemesi ve giyim kültürünün değişmesi gibi nedenlerle yok olmayla karşı karşıya olan ihram, şimdi farklı şekillerde gündelik hayatta tutuluyor. 

     Şanlıurfa Birecik Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Meryem Helvacı, birkaç yıl önce katıldığı bir yarışmada, yaratıcı sanat dalında, 100 yıllık ihram üzerine işlediği Çingene Kızı'yla ikincilik ödülü almasının ardından harekete geçti. 

     Geleneği, tarih ve tasarımla buluşturan Helvacı, Çingen Kızı mozaiğini ihramın, masa örtülerinin üzerine işlemeye başladı. Çingene Kız'lı ihramları tablo haline getiren Helvacı'nın el emeği ürünleri, büyükelçilere, yabancı bürokratlara ve iş...