04 / 05 / 2024

Zilyetliğin devredilmesi

Zilyetliğin devredilmesi

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Peki, zilyetlik devri nasıl olur? İşte zilyetlik devri ile ilgili esaslar...

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin pafta zemin uyuşmazlığının yenileme çalışmaları sırasında, tespit komisyonunun mevcut kadimden beri zilyetliğin zeminini esas alması ön

Adana'daki metro inşaatına ilişkin 6 soru TBMM'de!

Adana'daki metro inşaatının Bakanlığa devredilmesi talebi meclis gündemine taşındı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..

Ordu Üniversitesi'ne Akkuş'ta sosyal tesis inşa edilecek!

Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, Akkuş’ta yapılan ve Akkuş Meslek Yüksekokuluna hibe edilen sosyal tesisin Üniversiteye devredilmesi ile ilgili protokolün imzalanması için ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a ziyarette bulundu.

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Teklif ile; kadastrosu veya tapulanması yapılmış yerlerin pafta zemin uyuşmazlıklarının çözümünde mevcut kadimden beri zilyetliğin zemininin esas alınması öngörülüyor..

Taşınmaz mal zilyetliğine yapılan müdahalelere ilişkin başvurular!

Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalelerinin önlenmesi için Kaymakamlık Makamına başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkilidir. Peki, taşınmaz mal zilyetliğine yapılan müdahalelere ilişkin başvurular nasıl ve nereye yapılır?

İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri ve taşınmazlarda tapu kütüğüne tescille kuruluyor. Mal sahibi intifa hakkını verdiği evi satabilir mi? İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

Evin hibe edilmesi için ne gerekir?

Hibe işlemi, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ev nasıl hibe edilir? Evin hibe edilmesi için ne gerekir?

1984 yılında Taşkışla için son karar verilmiş!

1984 yılında Taşkışla için sonra karar verilmiş. Taksim'deki tarihi kışla 5 yıldızlı otel olarak hizmet verecekmiş. Taşkışla'nın Maliye Bakanlığı'na devredilmesi kararı Başbakan Turgut Özal tarafından durdurulmuş.

İntifa hakkı sahibinin sorumlulukları!

Medeni Kanun gereğince intifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur. Peki intifa hakkı sahibinin sorumlulukları nelerdir? İşte intifa hakkı sahibinin yükümlülükleri...

Zilyetliğin kaybedilmesi!

Zilyetlik yukarıdaki tanımdan da anlaşıldığı üzere bir şey üzerinde fiili hakimiyet olarak karşımıza çıkıyor. Peki zilyetlik ne zaman kaybedilir? İşte zilyetliğin kaybı ile ilgili hükümler...

Zilyetlik nasıl kazanılır?

Zilyetlik, özel hukuk konusu mallar üzerinde gerçekleştirilebilir. Peki, zilyetlik nasıl kazanılır? Zilyetliğin kazanılmasında başlıca iki türlü yol bulunuyor. Bunlar: Zilyetliğin aslen kazanılması be fer'i kazanma yolu..

İşyerlerinin mülkiyetinin devredilmesi hakkında kanun!

3385 sayılı Küçük sanayi bölgeleri içinde devletçe inşa edilmiş örnek sanayi sitesi İşyerlerinin mülkiyetinin devredilmesi hakkında kanun 25 Haziran 1987 tarihinde 19498 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte kanun maddeleri...

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler!

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler nelerdir? Zilyetliğin iadesi konusunda nasıl bir yol izleniyor? Bu konu Medeni Kanun'da nasıl düzenlenmiştir? vb. sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Zilyetliğin devredilmesi Haberi

Zilyetliğin devredilmesi

Zilyetlik devri nasıl olur?

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilerdir.


Zilyet yani mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumundadır. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. Fakat evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış olur. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçer. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durumdur.


Zilyetlik, şeyin veya şey üzerinde hâkimiyeti sağlayacak araçların, edinene teslimi veya edinenin önceki zilyedin rızasıyla şey üzerinde hâkimiyeti kullanacak duruma gelmesi hâlinde devredilmiş oluyor. Zilyetliğin devri ile ilgili yasal esaslar, Medeni Kanunda şu şekilde açıklanıyor:


1. Zilyetliğin devri

MADDE...