20 / 05 / 2024

Zilyetliğin devren kazanılması

Zilyetliğin devren kazanılması

Zilyetlik, özel hukuk konusu mallar üzerinde gerçekleştirilebilir. Peki, zilyetlik nasıl kazanılır? Zilyetliğin kazanılmasında başlıca iki türlü yol bulunuyor. Bunlar: Zilyetliğin aslen kazanılması be fer'i kazanma yolu..

İnşaatlarda kalıcı sürdürülebilirlik sağlamak için ne yapılması gerekir? 

İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar yaşayan kalıcı sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağı konusu gündemdeki yerini korudu. Buna göre, sürdürülebilir mimarlık, çevre ile ve insanla ilişkisini sağlıklı bir şekilde devam eden ve yere ve yöreye özgü tasarımları da içerdiği belirtildi.

Temettü hisseleriyle ev kirası gibi kazanç sağlamak mümkün mü?

Borsa yatırımcısı için önemli bir gelir kaynağı olan temettülerle, kira getirisi elde etmek mümkün mü? Yatırımcıların takip ettiği, Temettü Hisseleri resmi sosyal medya hesabından, bunun için ne yapılması gerektiğini paylaştı.  

Tunç Şatıroğlu Türk vatandaşlığı için yapılan düzenlemeyi kira ve enflasyon artışı olarak yorumladı!

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu X sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun, ‘Türk vatandaşlığının istisnai kazanılması’ başlıklı 20. maddesindeki değişikliği değerlendirdi. İşte Tunç Şatıroğlu'nun o değerlendirmesi ve paylaşıma gelen yanıtlar...

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Kira artışına nasıl engel olunur? İşte herkesin merak ettiği yöntemler

Fahiş kira yükselişine mani olmak için yasal düzenleme geliyor. Kira yükselişine yüzde 25 sınırının zamanının uzatılması öngörülürken, fahiş kira yükselişiyle haksız kazanç sağlayanlara 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira yükselişine mani olmak için ne yapılması gerekiyor? 

Denizbank para musluğunu EYT’liler için açtı…10 bin TL’ye kadar ödeme var! Sayılı günler kaldı…

EYT’den emekli olacakların mutlaka bilmesi gereken bir duyuru yapan Denizbank, 10 bin TL’ye varan ödemeden yararlanmak için neler yapılması gerektiğini ayrıntılı olarak açıkladı.  Emeklilik dilekçenizi vermeden önce bilmenizde fayda var. İşte detaylar…

Microsoft'un Ceo'sundan başarı için tavsiyeler!

Bir çok insan hayatında başarılı olmanın yollarını arıyor. Peki uzun vadede başarılı olmak için neler yapılması gerekiyor? Microsoft'un Ceo'su Satya Nadella, bir işte başarılı olmak için yapılması gerekenleri anlatıyor. İşte detaylar...

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

Kamu bankalarının faiz kararı indirimi sonrasında konut sektöründe hareketlilik bekleniyor. Konut satışlarının artacağını düşünen temsilciler birinci el konutlar için kampanya yapılmasını talep ediyor.

Berlin’de 240 bin konutun kamulaştırılması için referandum yapılacak!

Almanya'da kira fiyatlarına yönelik yapılan protestolar sonuç verdi. Kentte 240 bin konutun kamulaştırılması için referandum yapılmasına karar verildi. 

Yurt dışı inşaat işlerinde vergilendirme nasıl yapılır?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Veysi Seviğ bugünkü köşesinde yurt dışı inşaat kazançlarındaki vergilendirmeyi kaleme aldı. İşte Veysi Seviğ'in 'Yurt dışı inşaat işi kazançlarında vergilendirme' başlıklı yazısı...

Muğla'nın Barış Köyü'nde kaçak inşaat gerginliği! 

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 'Birinci Grup Anıtsal Yapı' olarak tescillenen Fethiye'nin Kayaköy Mahallesi'nde, kaçak inşaat yapılması çevre halkının tepkilerine neden oldu. 

Son dakika haberi! Yerli corona virüs aşısıyla ilgili açıklama geldi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye, Kovid Türkiye 19 Platformu, Kovid 19'a yönelik tedavi odaklı 9 ilaç geliştirme ve bağışıklık kazanılması için 8 aşı geliştirme projesi başta olmak üzere toplam 17 proje üretiyor." dedi.

Marmara Üniversitesi'nin Nişantaşı kampüsündeki inşaata tepki!

İstanbul'da Şişli'de bulunan Marmara Üniversitesi Kampüsü yıkılarak yerine konut inşaatı yapılmasına tepki gösteren Şişli halkı, arazinin konut inşaatı yerine deprem toplama alanı için kullanılmasını istediklerini dile getirdi. 

Zilyetliğin devren kazanılması Haberi

Zilyetliğin devren kazanılması

Zilyetlik nasıl kazanılır?

Zilyetlik, özel hukuk konusu mallar üzerinde gerçekleştirilebilir. Kamu malı niteliğindeki eşya zilyedliğin konusunu teşkil etmiyor. Örneğin, mera olan biryerde ilgili kamu tüzelkişisine karşı kişi herkes gibi yararlanma hakkı dışında özel bir nedenle zilyedliğin korunmasını istemeyecektir.


Zilyetlik çeşitleri Medeni Kanununda madde 974'te açıklanıyor. Kanuna göre, zilyetlik aslî ve fer'î zilyetlik ile dolaylı ve dolaysız zilyetlik olmak üzere türlere ayrılıyor.


Aslî ve fer'î zilyetlik..

Zilyet, bir sınırlı aynî hak veya bir kişisel hakkın kurulmasını ya da kullanılmasını sağlamak için şeyi başkasına teslim ederse, bunların ikisi de zilyet olur. Bir şeyde malik sıfatıyla zilyet olan aslî zilyet, diğeri fer'î zilyettir.


Dolaylı ve dolaysız zilyetlik

Bir şeyde fiilî hâkimiyetini doğrudan doğruya sürdüren kimse dolaysız zilyet, başka bir kişi aracılığı ile sürdüren kimse dolaylı zilyettir.


Zilyetlik nasıl elde...