13 / 05 / 2024

zilyetliğin iadesi davasını kimler açabilir

zilyetliğin iadesi davasını kimler açabilir

Zilyetlik davaları zilyetliğin iadesi davası ve tecavüzün önlenmesi davası olarak ikiye ayrılıyor. Peki zilyetliğin iadesi davası nedir? Konu hakkında detaylı bilgiye erişmek için haberimizi inceleyebilirsiniz..

Kanal Bolu projesi için iptal davası açıldı!

Bolu’nun en verimli tarım ovasında inşa edilecek 12 metre yüksekliğinde ve 70 metre genişliğindeki çevre yolu inşaatına “Kanal Bolu’’ adını veren halk, proje için iptal davası açtı.

Seçkin Piriler tapu davasını kazandı!

Seçkin Piriler’in üç yıl önce boşandığı Duman grubunun solisti Kaan Tangöze’ye açtığı tapu davasını kazandı.

Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını kazandı!

Kadıköy’ün önemli yeşil alanlarından Meteoroloji arsasına 4 adet gökdelen inşa eden Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını bilirkişi raporuyla kazandı

Forum İstanbul'daki dinozor temalı parkı için iflas davası açıldı!

İstanbul Bayrampaşa’daki Forum İstanbul AVM’de bulunan Avrupa’nın en büyük dinozor temalı parkı için iflas davası açıldı. AVM’nin sahibi konumundaki şirket, alacaklı olduğunu öne sürerek önce icra takibi başlattı.

İzmir'de Res davasının keşfi yapıldı!

İzmir’de Çeşme Marina’nın yanındaki Karadağ bölgesinde Okman Enerji şirketinin yapmakta olduğu Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) için "ÇED gerekli değildir" kararına karşı Çeşme Belediyesi’nin açtığı iptal kararı davasının keşfi yapıldı.

Türkan Uzel hisse davasını kazandı!

Uzel Makine'nin ortaklarından Türkan Uzel hisse davasını kazandı. İstanbul Ticaret Mahkemesi'nde yapılan ve 2003'ten beri süren yargılama neticesinde Türkan Uzel'in Uzel Holding'deki fazla hisselerinin kendisine iadesine karar verildi.

Kira bedeli tespit davasını kim açar?

Kira bedeli tespit davası, yenilenen kira döneminde uygulanacak kira bedeli için açılıyor. Bu dava her zaman açılabilir. Ancak davanın belli koşullarda açılması gerekiyor. Peki, kira bedeli tespit davasını kim açar?

Geçit hakkı davasını kimler açabilir?

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı olarak ifade ediliyor. Geçit hakkının tesisi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Peki, geçit hakkı davasını kimler açabilir?

İpoteğin terkini davası görevli mahkeme!

İpoteğin terkini davası, ipoteğe konu olan alacak sona erince ipotekli taşınmazın maliki tarafından açılıyor. Bu dava ile alacaklıdan ipoteği terkin ettirmesini isteyebilir. Peki, ipoteğin terkini davası görevli mahkeme hangisidir?

İzale-i şuyu davasının açılamayacağı durumlar!

Hissedarların taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olması durumunda ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Ancak davanın açılamayacağı bazı durumlar bulunuyor. İşte, izale-i şuyu davasının açılamayacağı durumlar!

Tapu iptal davasını kimler açabilir?

Türk hukukunda tapu iptal ve tescil davaları sıklıkla görülen davalar arasında yer alıyor. Bu tür davalarda davacı bir hakkı zedelenmiş olduğu için taşınmazın bulunduğu mahkemeye dava açabiliyor. Peki, tapu iptal davasını kimler açabilir?

İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?

İzale-i şuyu davası Medeni Kanun'un 699. maddesinde paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılması olarak tanımlanıyor.Peki,izale-i şuyu davasının şartları nelerdir?

İstanbul Sarayları 2014 fiyatları için son gün 31 Ocak!

Daire teslimleri hemen yapılan İstanbul Sarayları 2014 fiyatları için son gün 31 Ocak. Projede stüdyodan 3 oda 1 salona kadar farklı daire seçenekleri yer alıyor.

zilyetliğin iadesi davasını kimler açabilir Haberi

zilyetliğin iadesi davasını kimler açabilir

Zilyetlik Davaları


Bir eşya üzerindeki fiili hakimiyete yönelen ihlalleri, yargısal yolla ortadan kaldırmak için, zilyet tarafından açılan davalara “zilyetlik davası” deniyor. Zilyetlik davası sonunda verilen karar “kesin hüküm teşkil etmiyor”. Hırsızın dahi, malı kendinden geri gasbeden malike karşı, zilyetlik davası açma hakkı vardır. Zilyetlik davalarında “davalının üstün hak iddiası” dinlenilmiyor. Ancak “davacının rızası veya davalı üstün hakkını derhal kanıtlayabilecek durumda ise iadeden kaçınabiliyor.”. Zilyetlik davaları “fer’i zilyetler tarafından asli zilyetlere karşı da açılabiliyor.”


Zilyetliğin iadesi (Yedin İadesi) davası


Eşyanın tekrar zilyede iadesini sağlayan bir davadır. Zilyetliğin iadesi davasında davacı “eski zilyet olduğunu, eşya üzerindeki fiili hakimiyetine rızası dışında davalının son vermiş olduğunu” kanıtlamak zorunda kalıyor. Eşya üzerindeki fiili hakimiyete son verilmiş, taşınmaz ise işgal edilmiş, taşınır ise gasp edilmişse bu dava açılabiliyor....